Presa britanică își pune cenușă în cap: patru lecții despre „invazia românilor”

Un documentar prezentat de BBC One despre invazia imigranților români în Marea Britanie distruge un mit și oferă presei britanice patru lecții esențiale, scrie The Daily Mirror, un tabloid care se alăturase, în urmă cu mai bine de jumătate de an, campaniei de alimentare a psihozei britanicilor privind o invazie a românilor.

Documentarul ”Marea invazie a românilor” a fost realizat de Tim Samuels, el însuși descendent dintr-o familie de imigranți români.

O primă lecție oferită de acest film este că nu a existat o mare invazie a românilor. Tim Samuels arată cum, în data considerată fatidică de 1 ianuarie 2014, când au fost eliminate restricțiile pentru români și bulgari, nu a reușit să zărească decât un român pe aeroporturile londoneze. O mare parte a presei britanice scrisese însă că se va produce o migrație în masă bruscă, românii urmând să vină pentru a ”fura” din beneficiile sociale, pentru a „suge” din ce oferă statul britanic al bunăstării și pentru a-și construi tabere insalubre. Nu s-a întâmplat așa, scrie The Daily Mirror.

A doua lecție este că romii părăsesc România din cauza preconceptelor și a discriminării. Realizatorul documentarului l-a întâlnit pe Ion, un rom care obișnuia să doarma pe băncile de pe Park Lane, în Londra. Britanicul ajunge apoi în satul lui Ion din România, la 60 de km de București, și îl întâlnește și pe Alin, un alt rom. ”Suntem discriminați. Am mers la școală degeaba. Am 36 de ani și nu am realizat nimic”, spune acesta din urmă, adăugând că vrea o slujbă pentru a putea avea grijă de familie. Pentru presa britanică devine ușor de înțeles de ce a dormi pe o bancă în Londra este mai tentant decât a rămâne în România.

A treia lecție este că romanii pot fi asimilați. Exemplul este însuși realizatorul, descedent al unor imigranți români de la 1890. Documentarul îi prezintă pe Tim Samuels și pe tatăl său cercetând presa vremii în arhivele britanice, pentru a descoperi că și atunci s-a vorbit despre o ”invazie” a românilor. Imigrația nu este doar un motiv de îngrijorare al vremurilor actuale, ci ”se pare că exista ceva universal în atitudinea noastră față de imigrație, ceva care nu se schimbă: teama față de celălalt”, spune Samuels.

A patra lecție învățată de presa britanică este că ”invadatorii” români sunt în Marea Britanie deja de ani buni. Se estimează că circa 100.000 de români au ajuns în Marea Britanie în ultimii șapte ani, iar aceasta fără a provoca psihoze colective, iar mulți dintre ei sunt liber-profesioniști sau muncitori apreciați.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.