Presa despre Acordul Grecia-UE: „Memorandum macht frei”

După ce guvernul grec a căzut de acord cu reprezentanţii UE şi FMI pentru introducerea unor noi măsuri de austeritate, cotidianul elen Demokratia a publicat pe prima pagină fotografia Angelei Merkel îmbrăcată în uniforma nazistă. „Memorandum macht frei”, titra cotidianul pe prima pagină, amintind şi de la lagărul de concentrare de la Dachau.

În Grecia, UE este percepută ca „Al Patrulea Reich german”, iar sediul misiunii troicii UE-FMI-Banca Mondiala, condusă de germanul Horst Reichenbach, este numit „Gestapo”. În aceasta săptămână, asociaţiile medicilor, inginerilor si juriştilor din Atena au decis să impună un boicot produselor germane, o măsură care, chiar dacă nu va putea fi aplicată, nu poate decât să duca la ascuţirea sentimentului antigerman, scrie Der Spiegel.

Sentimentul deja foarte răspândit în randul protestatarilor greci, este întreţinut zi de zi de emisiunile radio şi TV ale moderatorilor celebri, precum Georgios Trangas. Reporterii Der Spiegel care l-au vizitat arată ca Trangas nu se consideră antigerman-este şi greu de crezut odată ce conduce un SUV de producţie germana. În schimb, cel mai în vogă realizator grec este nemulţumit de politica Angelei Merkel. „Acţionează de parcă ar fi curată. Dar, în realitate, companiile germane au oferit mite în Grecia timp de ani de zile şi au oferit împrumuturi riscante. Merkel minte când spune că nu a ştiut nimi despre aşa ceva”, spune Trangas.

Presa germană subliniază că dezbaterile televizate din Grecia sunt extrem de simpliste, iar moderatorii cu greu dau cuvântul specialiştilor invitaţi, preferând să reducă orice discuţie complexă la sloganuri.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.