Presa europeană: ”Inimaginabilul s-a produs!”

Presa și politicienii europeni sunt șocați de rezultatul referendumului din Marea Britanie. În Regatul Unit, sentimentele sunt împărțite, iar o buna parte a presei, în special tabloidele, exultă. În Statele Unite a început să circule opinia că victoria taberei Brexit este un semn că alegerile prezidentiale americane vor fi câștigate de Donald Trump.

”Independence Day”, titra ediția online Daily Mail, pentru ca imediat prima pagina să fie luată de știrea, așteptată în opinia multort conservatori, a demisiei a premierului David Cameron.

”See EU later”, scrie tabloidul The Sun, care reflectă valul de bucurie a milioanelor de britanici ce au votat pentru părăsirea UE.

Soluția: alegeri generale!

Cotidianul conservator ”The Telegraph”, care a susținut tabăra Brexit, subliniază că rezultatul strâns al votului arată că națiunea este profund scindată. Și nu este vorba doar de aceasta adversitate, cât și de eterogenitatea opiniilor din fiecare tabără în parte. Victorioșii din tabăra Brexit nu au idee despre cum ar trebui să arate țara mai departe, au viziuni ce merg de la marxism până la cel mai pur thatcherism, notează The Telegraph. Ce se va întâmpla cu marile companii britanice în cazul unor probleme economice post-Brexit? Nimeni din tabăra aceasta nu a dat un răspuns coerent. La fel și in cazul sistemului britanic de sănătate. Soluțiile merg de la împrumuturile masive din partea statului și până la privatizarea totală.

Soluția în asemnea situație este revenirea la democrația parlamentară britanică – alegeri generale care să oblige partidele să vină cu soluții noi pentru o situtație cu totul nouă! Însă, se întreabă The Telegraph, ”țara a votat pentru a revitaliza democrația dar nu a răspuns la o întrebare esențiala: în cele din urmă democratia ne va uni sau ne va scinda?”.

Der Spiegel: ”Inimaginabilul s-a produs”

De partea cealaltă a Canalului Manecii rezultatul referendumului este ”un coșmar”.

”OUT”, titrează tabloidul Bild, care a oferit în ediția de joi 11 motive pentru care Marea Britanie ar trebui să rămână în UE – ”11 motive ridicole”, scrie însă Daily Mail. Bild scrie că ”Referendumul britanic trebuie să ducă la reformarea UE”, de la reducerea birocrației și a costurilor Comisiei Europene și până la încetarea ”circului” de a avea un Parlament European la Bruxelles, dar și la Strasbourg.

Revista Der Spiegel, care a dedicat o intreagă ediție pentru a implora Marea Britanie să rămână în UE, spune că în această zi de vineri asistăm la un ”big bang”. ”Inimaginabilul s-a produs. Este un vot uriaș de neîncredere și unul care s-ar putea reproduce și în ale părți. Este în joc viitorul UE”. Poate să urmeze o ”vinere neagră pe piețe, experții se tem că țara se va îndrepta spre recesiune”, scrie Der Spiegel. ”Întreaga clasă politică de la Westminster se află în fața unor vremuri grele. După această înfrângere, Cameron nu va mai fi premier”.

Cum se poate evita o reacție în lanț?

Presa europeană nu face decât să reflecte opiniile politicienilor de la vârf. Vicecancelarul german Sigmar Gabriel spune pe Twitter: ”La naiba! O zi proastă pentru Europa”. Ministerul de Externe Frank Walter Steinmeier spune doar că este ”o zi tristă”.

Mult mai importantă este reacția președintelui Parlamentului European, germanul Martin Schulz, care spune că va vorbi cu cancelarul Angela Merkel ”despre cum se poate evita o reacție în lanț” care să implice și alte state UE. Apoi Schulz avertizează că ”Marea Britanie și-a tăiat legăturile cu această piață” a UE. ”Asta va avea consecințe și nu cred că alte țări vor fi încurajate să o ia pe această cale periculoasă. Nu sunt șocat, eram pregătiți”.

Premierul finlandez Alexandr Stubb: ”Spuneți-mi că dorm și că acesta este doar un coșmar!” ”De regulă, aceste lucruri evoluează în trei etape: 1. Criză; 2. Haos; 3. Soluție proastă. Nu știu unde ne aflăm acum”, spune finlandezul.

De partea extremei drepte europene lucrurile se văd altfel. Deputatul olandez Geert Wilders a cerut organizarea unui referendum similar în țara sa. Iar Wilders și partidul său conduc în sondajele de opinie înainte de alegerile din martie 2017. Dacă va deveni premier, a promis ca va organiza un referedum pentru ieșirea din UE. ”Vrem să fim stăpâni pe țara noastră, pe banii noștri, pe frontierele noastre și pe politica noastră a imigrației. Trebuie cât mai repede ca olandezii să aibă ocazia să se pronunțe asupra statutului lor de membri UE”.

În Franța, lidera Frontului Național a scris pe Twitter doar atât: ”VICTORIE”.

Ce se va întâmpla acum?: NIMIC IMEDIAT

Săptămânalul liberal The Economist vine poate cu cea mai echilibrată analiza a rezultatului referendumului. Pe fondul euforiei taberei Brexit și a degringoladei din tabăra pro-UE (plus demisia premierului David Cameron), The Economist răspunde la intrearea ”Ce se va întâmpla acum?”: ”NIMIC IMEDIAT”. Acesta este răspunsul pentru cetățenii britanici, pentru britanicii care trăiesc în alte țări europene și pentru lumea afacerilor.

Pentru moment, principala preocupare este calmarea pietelor financiare, scrrie The Economist.

În primul rând nu există decât precedentul ieșirii din UE a Groenlandei, care a votat pentru asta în 1982. Însă este exemplul unui teritoriu nici măcar independent și cu doar 50.000 de locuitori.

În al doilea rând, tratatele care guvernează UE s-au modificat între timp. Acum există Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care oferă o perioadă de doi ani pentru a se ajunge la un acord asupra termenilor părăsirii UE de către un stat. Premierul Cameron, demisionar, a promis că va invoca imediat acest articol, care prevede că termenii ”despărțirii” vor fi stabiliți de țările care rămân in UE, nu și de statul care a decis să se retragă. Dacă în locul lui Cameron ajunge premier un lider al taberei Brexit, acesta ar putea să argumenteze ca articolul 50 contravine intereselor britanice si ar putea prefera o negociere informală cu marile puteri economice al UE.

Înțelegerea la care se poate ajunge, scrie The Economist este una incertă pe termen lung. O soluție poate fi modelul Norvegiei, care este membră a Zonei Economice Europene și în schimb contribuie la bugetul UE și asigură libertatea de circulație a cetățenilor, capitalurilor și bunurilor. O altă variantă este cea de a rupe legăturile comerciale cu UE și de a face schimburi conform regulilor OMC, așa cum o fac acum China sau SUA. Analiștii sunt de părere că aceasta ar fi cea mai păguboasă soluție.

Decizia, în cazul în care în Marea Britanie nu vor avea loc anticipate, ar urma să fie luată de un viitor premier conservator. Ciner aputea fi acesta? The Economist înaintează numele luiBoris Johnson, fostul primar al Londrei, acum triumfător cu a sa campanie pro-Brexit. Urmează ministrul de Finante George Osborne, care este afectat de eșecul campaniei sale anti-Brexit. Candidat de compromis ar putea fi ministrul de Interne Theresa May, care nu s-a expus în campania guvernului actual.

”Următorul lider va avea de gestionat un partid profund scindat și un parlament ai cărui deputați au sprijint puternic tabăra anti-Brexit, iar unii dintre ei ar putea să blocheze secesiunea economică totală față de UE. Cameron a sperat că acest referendum va pune capăt o dată pentru totdeauna dilemelor din Partidul Conservator. A reușit însă exact opusul și furtuna este abia la început”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.