Presa italiană – omagii pentru Regele Mihai, palme pentru Băsescu

Cele mai importante ziare şi agenţii de ştiri din Italia alocă azi spaţii ample discursului ţinut de Regele Mihai I în Parlamentul României. Fie că e vorba despre agenţia de presă ANSA, de ziarele „La Repubblica” şi „Corriere della Sera” sau despre canalul de televiziune Euronews în limba italiană, fiecare dintre aceste mijloace mass-media a elogiat personalitatea Regelui Mihai, neezitând în acelaşi timp să catalogheze în termeni duri absenţa de la evenimentul de ieri din Parlamentul României a preşedintelui Traian Băsescu, a lui Emil Boc şi a miniştrilor săi.

În „La Repubblica” există un amplu fotoreportaj de la discursului Regelui Mihai ţinut ieri în Parlamentului României. „Regele Mihai I a vorbit ieri la Bucureşti în Parlamentul României, pentru prima dată de la abdicarea sa din 1947. Discursul Regelui a avut o importanţă istorică”, spun jurnaliştii de la prestigiosul cotidian italian. Tot în acest fotoreportaj apare şi o fotografie cu băncile goale ale Guvernului României. „Ovaţii îndelungate de la parlamentari pentru fostul suveran român, în timp ce preşedintele Băsescu, primul-ministru Emil Boc şi miniştrii săi au dezertat din aula Parlamentului pentru a nu fi prezenţi la discursul fostului suveran al României”, se arată în La Repubblica.

În acelaşi cotidian, chiar pe prima pagină, editorialistul Andrea Tarquini scrie un editorial cu un titlu impresionant: „Discursul Regelui trezeşte România”. „Bucureştiul redescoperă farmecul monarhiei”, îşi începe Tarquini editorialul, care continuă cu o descriere a personalităţii şi vieţii Regelui Mihai I. „Era un tânăr rege în epoca cea mai tragică a istoriei, onest şi pacifist, dar politic mult prea slab, a încercat în zadar să se opună alianţei cu Hitler. Câţiva ani mai târziu reuşeşte totuşi să întoarcă armele împotriva germanilor, după care a fost contrâns de sovietici să abdice, sub ameninţarea unor masacre. Ieri a sărbătorit aniversarea celor 90 de ani de viaţă cu un discurs istoric în Parlamentul României. Odată cu marea sa reîntoarcere de gentilom de odinioară, ţara sa, dar şi întreaga Europă redescoperă încă o dată fascinaţia monarhiei. Asta s-a întâmplat ieri la Bucureşti, capitala unei ţări care azi e membră UE şi NATO şi care într-un fel haotic şi dinamic pare a se fi întors la ceea ce era odată «Parisul Balcanilor», chiar în timpul domniei lui Mihai I al României. Regele Mihai de România, ultimul suveran, a avut ieri parte de reabilitarea pe care o aştepta de o viaţă, demonstrând că s-a aflat la înălţimea luptei pe care a dus-o.

Contestat din scaunele goale din Parlament, de controversatul preşedinte Traian Băsescu, şi de miniştrii săi, Regele Mihai I a fost aclamat la sfârşitul discursului său minute în şir de către parlamentarii românii. Nouăzeci de ani trec pentru toţi, dar Mihai I – ruda ultimului Kaiser şi a Reginei Elisabeta – încă o dată nu a dezamăgit. În ciuda vârstei sale venerabile, Mihai I e un om viguros şi jovial, aşa cum a apărut şi la nunta regală de la Londra, el, care e rudă cu Windsor-ii. Ieri, când în marea sală a Parlamentului României, un palat mastodont, pe care dictatorul neostalinist Nicolae Ceauşescu l-a ridicat masacrând centrul istoric al Bucureştiului, a apărut fostul suveran, emoţia momentului a trezit amintiri din istorie. Mihai I nu visează la restaurarea monarhiei, dar s-a întors ca simbol al unităţii naţionale… „, scrie Andrea Tarquini pe prima pagină în La Repubblica.

Şi Euronews şi ANSA vorbesc în termeni elogioşi despre evenimentul de ieri de la Bucureşti. „România încearcă să se reconcilieze cu propria sa istorie. În ziua în care a împlinit 90 de ani, Regele Mihai I a mers în Parlamentul României pentru a ţine un discurs solemn. Era pentru prima dată de la abdicarea sa din 1947. Absenţi printre alţii, preşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc. De o parte, pentru polemica stârnită de preşedinte în vară atunci când l-a auzat pe fostul suveran că ar fi favorizat invazia sovietică, şi pe de altă parte, de teamă ca nu cumva fostul rege în discursul său să nu facă referiri la corupţia uriaşă existentă acum în ţară”, se arată în materialele ANSA şi Euronews.

Celălalt mare cotidian italian, „Corriere della Sera” a dedicat un articol şi un fotoreportaj aniversării a 90 de ani de viaţă ai Regelui Mihai I. „Fostul suveran al României a vorbit despre importanţa consolidării democraţiei şi despre valorile morale pe care ţara sa trebuie să le regăsească. Mihai I a fost aplaudat îndelung în special de către deputaţii şi senatorii opoziţiei. Un număr important de parlamentari ai puterii precum şi miniştrii guvernului, premierul şi preşedintele Traian Băsescu au găsit diferite pretexte pentru a absenta de la discursul istoric al fostului monarh român. Preşedintele statului l-a acuzat pe Mihai I în urmă cu câteva luni că ar fi fost colaboraţionist în relaţia cu sovieticii, fapt ce a stârnit un scandal imens între susţinătorii lui Traian Băsescu şi restul societăţii româneşti”, scrie „Corriere della Sera”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.