Presa rusă: Consecința atentatului de la Nisa va fi ”israelizarea” Franței

Pentru ziarele din Rusia, societatea franceză, și cea europeană în general, ar trebui să-și revizuiască principiile fundamentale și sa țină cont de toată amploarea amenințării teroriste din interior.

După atacul teroristr de la Nisa de pe 14 iulie, Ministerul rus al Afacerilor Externe și-a exprimat tristețea pentru pierderea a 84 de vieți omenești, precum și pentru rănirea unui cetățean rus, scrie cotidianul Kommersant. Autoritățile de la Moscova nu au încă informații despre alți trei cetățeni ruși.

Mai multe ziare din Rusia a au reacționat la această tragedie. Într-o analiză publicată de Gazeta.ru, politologul Fiodor Lukianov încearcă să estimeze consecințele acestui atentat. Pentru el, ”israelizarea modului de viață sau subordonarea întregii societăți scopului de a menține securitatea sunt inevitabile”. De altfel, Le Figaro citează un turist, evreu francez, care, în ciuda atentatului, decide să rămână în Nisa pentru vacanță și care spune: ”Trebuie ca francezii să se organizeze pentru o luptă permanentă. În Israel e așa tot timpul”.

Lukianov vorbește despre ”satisfacția absurdă” a celor 28 de lideri ai statelor NATO reuniți recent la Varșovia, unde au decis să trimită patru batalioane suplimentare pentru a contracara amenințarea rusă. ”Faptul că amenințarea din ce în ce mai mare vine din interior îi șocheaza si îi derutează pe europeni”.

Într-un editorial publicat de Kommersant, jurnalistl Maxim Iusin constată că până și măsurile cele mai dure de securitate nu-i pot ”opri pe războinicii jihadului odată ce aceștia au luat in colimator o țară”. Rusia are ”toleranță zero” cu privire la cetățenii radicalizați care au plecat în Siria sau Irak.

”Pentru moment, societatea franceză nu este pregătită pentru toleranța zero. Este prea generoasă și tolerantă cu cei care încearcă să o distrugă”, scrie ziaristul rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.