Presa rusă, despre o nouă fobie a Occidentului

În timp ce liderii de la Moscova infirmă că s-au implicat în atacurile cibernetice care au influențat campania electorală din SUA, presa rusă observă un val de fobie anti-rusă în întreg Occidentul, plecând tocmai de la această amenințare a hackerilor de la Moscova.

”Epidemia de fobie a ”hackerilor ruși” se extinde în Europa”, scrie publicația Vzgliad, apropiată Kremlinului, preluată de Courrier International. ”După ce Barack Obama a sprijinit concluziile raportului serviciilor de informații în privința ”hackerilor ruși”, este rândul presei europene să dezbată acest subiect al atacurilor cibernetice”, scrie Vzgliad, care se referă la publicarea în Financial Times a unor informații despre îngrijorarea produsă în 2016 de atacurile împotriva unor servere ale Uniunii Europene. În 2016 s-au constatat 110 tentative de atac cibertnetic asupra Comisiei Europene, cu 20% mai multe decât în anul anterior.

”În Germania se face simțit brațul ung al hackerilor rusi”, scrie Gazeta.ru, care amintește că, în vizunea presei europene, alegerile din 2017 din Germania, Franța și Olanda ar putea fi ținta piraților ruși.

Luni, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins toate concluziile amintitului raport al serviciilor secrete americane. Potrivit lui, raportul nu conține decât presupuneri nefundamentate pe probe. ”Aceste acuzații încep să ne obosească mult. Ele încep să semene cu vânătoarea de vrăjitoare din America anilor 1950”, a spus Peskov.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a diplomatiei ruse, a ridiculizat în mod agresiv raportul serviciilor americane într-o postare pe Facebook. ”Mi se pare că, dacă hackerii ruși au atacat ceva în Statele Unite, atunci este vorba de creierul lui Obama și, bineînțeles, de însuși raportul despre hackeri”.

Margarita Simonian, redactorul-șef al canalului de televiziune RT, post acuzat de serviciile americane că este o platformă pentru mesajele Kremlinului, a spus că raportul cu pricina este ”gluma anului”.

”Războaiele cibernetice sunt pe cale să devină un motiv de preocupare de prim-plan. În ce privește atacurile cibernetice, administrația americană are o marjă de manevră foarte mica”: să încerce să facă uitat acest dosar sau să mențină sancțiunile împotriva Moscovei, ceea ce ar infirma speranțele Rusiei privind încălzirea relațiilor cu SUA, mai scrie Gazeta.ru

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.