Presa rusă: Gest fără precedent al Moscovei faţă de Transnistria

Rusia a refuzat pentru prima dată să ofere asistenţa financiară Transnistriei, în valoare de 100 de milioane de dolari, solicitată de către liderul separatist Evgheni Şevciuk, scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de Independent.md.

Decizia Moscovei vine la puțin timp de la anunțul preşedintelui Comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţiei cum că Rusia nu va lăsa populaţia Transnistriei la nevoie şi nu va permite o blocadă împotriva acesteia.

Banii solicitați Şevciuk urmau să fie utilizaţi pentru suplimentarea pensiilor şi îmbunătăţirea alimentaţiei în şcoli şi instituţiile medicale, precum şi pentru susţinerea cursului rublei transnistrene.

Potrivit sursei citate, „Moscova s-a arătat nemulţumită de zborurile charter efectuate de Şevciuk, precizând că şi Rusia se confruntă cu dificultăţi economice”.

Din cauza situației de pe piață, noul an a venit cu surprize pentru pensionarii din raioanele de est ale Moldovei, după ce liderul separatist de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a semnat un decret privind micșorarea adaosului la pensie.

Potrivit decretului, de la 1 ianuarie, adaosul de 100 de ruble transnistrene pe care îl primesc pensionarii va fi micșorat până la 50 de ruble.

O altă măsură impusă de autoritățile de la Tiraspol, pe fondul crizei, sunt restricțiile la exportul de valută.

Din 16 ianuarie, cetățenii străini și locuitorii autoproclamatei Republicii Moldovenești Nistrene nu mai au voie să scoată din regiune valută mai mult de 5 000 de dolari, fără permisiunea specială a băncii centrale nistrene.

Regiunea este extrem de vulnerabilă la șocurile externe, fapt ce s-a acutizat odată cu înrăutățirea situației economice din Ucraina și Federația Rusă și respingerea de către autoritățile de facto a Acordului de Asociere semnat de Republica Moldova cu UE, arată un studiu al Expert Grup.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.