Presa străină: Anticorupția zbârnâie, afacerile se tem să respire

România poate face mai mult în domeniul anticorupției, spune un raport al Consiliului Europei. Dar anticorupția a ajuns deja să omoare afacerile și investițiile statului, scrie Bloomberg. Ba nu, scrie Euobserver, citând din nou și din nou cazul Ponta și inițiative legislative din urmă cu trei ani, percepția corupției este uriașă și lupta trebuie să continue acerb. România poate fi un exemplu, este concluzia amintitului raport al Consiliului Europei. Însă un exemplu pentru declarațiile de avere, nu pentru modul în care funcționează economia, afacerile și statul.

Lipsa transparenței legislative și regulile de conduită ale celor aproape 600 de parlamentari români alimentează o percepție crescută a corupției în țară, se arată într-un raport al Consiliului Europei publicat vineri și citat de Euobserver. Raportul arată că Parlamentul României încearcă să submineze activitatea Agenției Naționale de Integritate.

Pe de altă parte, Bloomberg Businessweek scrie că oficialii români se tem să semneze contracte de teamă să nu fie acuzaţi de corupţie şi întârzie din acest motiv împrumuturi şi investiţii de ordinul miliardelor de euro. Agenţia anticorupţie analizează peste 10.000 de cazuri şi sute de oficiali au procese penale, ca rezultat al campaniei şefei DPA, Laura Codruţa Kovesi, un procuror agresiv numit la conducerea instituţiei în 2013, notează Bloomberg. Dietmar Dumlich, reprezentantul Băncii Europene pentru Investiţii (BEI) în România, a spus că instituţia a aprobat împrumuturi de 1,7 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură, dar nimeni nu vrea să semneze documentele pentru finanţare.

“Ne aflăm într-un blocaj”, a spus Dumlich. „Se tem chiar să şi respire pentru că asta i-ar putea aduce în birourile procurorilor anticorupţie” spus omul Ion Tiriac pentru Bloomberg, care a publicat un articol din care mai bine de jumătate relatează peripețiile lui Țiriac în căutarea aprobărilor pentru construcția unui patinoar.

Circa 180 de amendamente propuse pentru Codul penal ”ar submina direct sistemul anticorupție”, arată raportul Consiliului Europei.

Euobserver amintește în acest context de încercarea din decembrie 2013 de a trece prin parlament o nouă lege a imunității, care ulterior a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională. Apoi Euobserver scrie despre demisia premierului Victor Ponta, după incendiul de la Colectiv, și amintește și de acuzațiile de coruptie care i-au fost aduse.

Raportul Consiliului Europei mai scrie că parlamentarii români ”se folosesc excesiv de procedurile de urgență” și nu mai dezbat proiectele de lege. Se citează cazuri în care amendamentele au fost propuse și adoptate în aceeași zi. Raportul mai scrie că în România nu este o lege care sa reglementeze măsura în care un fost parlamentar poate lucra pentru o companie din același domeniu în care el a avut influență ca deputat sau senator. Agenția Națională de Integritate a cercetat 190 de cazuri de abuz începând cu 2009 și arată că 21 de deputați și un senator și-au angajat rudele, încălcând legislația. Se mai arată că în trei cazuri s-au depistat averi de peste 500.000 de euro care nu pot fi justificate. Iar în perioada 2012-2014 au fost trimiși la închisoare 16 deputați și 24 au fost anchetați.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, arată că România poate face si mai mult in lupta împotriva corupției, iar aceasta ar fi încercarea de a crea un sistem care sa prevină situațiile problematice, înainte ca ele să se transforme în infracțiuni.

Raportul laudă sistemul românesc al declarațiilor de avere, care în timp a devenit extrem de complex și se extinde și la soț/soție și copii. ”Ar putea să fie un exemplu și pentru alte state”, arată raportul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.