Presa străină, despre Băsescu, Ponta și ”influentele servicii secrete”

Agențiile internaționale de presă tratează acuzele lansate de președintele Băsescu la adresa premierului Ponta, în plină campanie electorală, vorbind despre influența serviciilor secrete din România, despre sprijinul acordat de președinte Elenei Udrea și despre criticile aduse lui Victor Ponta de către Bruxelles.

Corespondentul in Romania al agenției Bloobmerg relatează declaratiile președintelui, arătând că Traian Băsescu o susține pe Elena Udrea în campania prezidențială.

”Președintele României, Traian Băsescu, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta că a fost spion în urmă cu zece ani și că s-a folosit de această poziție pentru a avansa în cariera de procuror”, scrie Bloomberg.

”Ponta a fost ofiter sub acoperire al SIE din 1997 până în 2001, spune Băsescu într-un interviu pentru Realitatea TV. Ponta, care are cele mai mari șanse să câștige alegerile prezidențiale de luna viitoare, a negat acuzațiile și a spus că Băsescu ’minte’”.

”Victor Ponta trebuie să recunoască că a fost ofițer sub acoperire, ceea ce explică avasanrea rapidă în carieră”, a spus Băsescu.

”Trebuie să ne așteptăm la o gălăgie politică tot mai mare în România în această lună, pe măsură ce campania se intensifică. Ponta va încerca să își sporească șansele prin alocări de fonduri în scop populist și prin strategii de comunicare controversate”, spune Otilia Dhand, analist la Teneo Intelligence din Londra, citată de Bloomberg.

Băsescu, care nu mai poate candida, a repetat ca o sustine pe Elena Udrea. Udrea este acum clasată pe locul patru printre candidați, cu doar 6% intenție de vot, în spatele liberalului Klaus Iohannis și al lui Călin Popescu Tăriceanu, un aliat al lui Ponta, scrie Bloomberg, citând un sondaj CSCI.

Președintele Romaniei, Traian Basescu, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta, rivalul sau înverșunat și, cel mai probabil, succesorul său, că a fost ofițer acoperit de informații în perioada 1997-2001, scrie Reuters.

Ponta a respins acuzatția si a spus că ”totul este o minciună”.

Ultima disputa dintre cei doi lideri a izbucnit în timpul campaniei prezidentiale, pe care se așteaptă să o câștige Ponta. Băsescu, care a fost președinte timp de doua mandate consecutive, nu mai poate candida și a oferit sprijinul unui aliat de dreapta.

”Victor Ponta a fost ofițer acoperit al SIE între 1997 si 2001”, a spus Băsescu, luni, la un postul privat de televiziune Realitatea. ”Nu este o bombă, este … realitatea pe care sunt pregătit să o dovedesc”, scrie Reuters

Spionajul a devenit deja o temă de campanie pentru alegerile de pe 2 si 16 noiembrie. Teodor Meleșcanu, care a condus SIE, a demisionat în septembrie și, o zi mai târziu, a intrat în cursa prezidențiala ca independent.

În jurul aceleaiași date, Robert Turcescu, un cunoscut realizator de televiziune, a mărturisit în direct că a fost locotenent-colonel sub acoperire al unui serviciu de informatii și apoi a anunțat că demisionează. Potrivit legii din România, a te deconspira este ilegal, însă procurorii nu au inițiat o anchetă.

Ministrul Justiției din cabinetul Ponta a spus că declarația lui Băsescu pare să fie un truc electoral, adaugă Reuters.

Fost procuror și pilot amator de raliuri, Ponta este premier din 2012, iar alianța sa de stânga are o largă majoritate în parlament. Funcția prezidentială este în mare parte ceremonială, însă i-ar oferi lui Ponta o putere considerabilă în momente cheie, inclusiv în privința numirii premierului.

Cand a ajuns la putere, Ponta a fost aspru criticat de UE pentru acțiunea sa de a-l destitui pe președintele Băsescu printr-un referendum, stârnind îngrijorări în privința respectării statului de drept.

România deține un record privind dezvăluirile colorate în timpul campaniilor electorale, mai scrie Reuters. În 2009, presa ostilă lui Băsescu a publicat imagini care sugerau că a lovit un copil. Băsescu a negat, iar susținătorii au spus că acel copil a fost împins, nu lovit, sau că imaginile sunt trucate.

Associated Press scrie că ”Băsescu, care, ca șef al statului, îi numește în funcție pe cei doi șefi ai serviciilor de informații, nu a oferit probe”, și adaugă că ”aceasta este ultima mișcare care implică influentele servicii secrete din România. Luna trecută, șeful SIE a demisionat pentru a candida la președinție, după ce și un realizator de televiziune a declarat că a fost ofițer sub acoperire.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.