Presa ucraineană: Chișinăul poate aplica în Transnistria scenariul lui Putin din Crimeea

Un ziarist al agenţiei ucrainene «НУiНА» revine la o temă pe care a abordat-o în repetate rânduri în materialele ce le-a publicat. În ultimul articol pentru respectiva agenţie, spune el, “am constatat că în prezent s-au creat cele mai ideale condiţii pentru unirea Transnistriei cu Moldova”. Autorul spune că şansa nu trebuie ratată, scrie DESCHIDE.md.

Pentru atingerea acestui scop, menţionează jurnalistul ucrainean, trebuie să se ţină cont de faptul că Rusia nu mai are posibilităţi să acorde ajutor grupului de oşti “pacificatoare” din Transnistria, deoarece căile ferate şi cele aieriene care duc spre Tiraspol trec prin Ucraina şi Moldova. Militarii de origine rusă au părăsit Transnistria, iar în “cazarmele albe” se află un contingent minim de soldaţi de provienenţă locală. O eventuală blocare a Transnistriei şi imposibilitatea de a obţine ajutor militar din partea Rusiei face fără de rost rezistenţa armatei transnitrene.

Putin a uitat de Transnistria şi se miră de ce Republica Moldova nu se foloseşte de acest moment, afirmă Mihail Pritula. Transnistria este un teritoriu ce aparţine Republicii Moldova, legile căreia au acţiune şi în stânga Nistrului. Iar “cazărmile albe” de la Tiraspol, în majoritate, sunt pustii. Ce e de făcut pentru a obţine scopul scontat? Aproximativ acelaşi lucru ce au făcut ruşii în Crimeea. Doar că ruşii nu au avut acest drept, iar Moldova – îl are. Grupe de “omuleţi verzi” moldoveni, concomitent, desfăşoară un plan, numit convenţional B, care constă într-o operaţiune poliţienească şi care ar urma aproximativ următorii pași:

Se blochează hotelul privat de la Ternovka, unde stau cazaţi specialişti din Rusia, “ambasadorul” Rusiei şi un analist din Murmansk, dar şi podurile de peste Nistru şi debarcaderele.
La Tiraspol se trece la eliberarea “Casei Albe” de prezenţa celor înscăunaţi în jilţuri, după ce au sosit încoace din Rusia, iar autodeclaraţii se reţin şi se transportă la Chişinău.

Se blochează aeroportul militar, “cazărmile albe”, precum şi căile de acces spre Tiraspol, Bender, Dubăsari şi ate localităţi, iar unităţilor militare li se propune să treacă de partea RM. Se demolează fără ezitare monumentul lui Lenin din Tiraspol şi din alte localităţi şi se anunţă desfăşurarea de noi alegeri locale, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, ca ulterior să se desfăşoare şi reatestarea militarilor şi a oamenilor de drept.

Armata Moldovei trebuie să fie gata să acorde ajutor militar grupelor operative ce vor desfăşura operaţiunile poliţieneşti. De acest ajutor, însă, credem nu va fi nevoie, deoarece Transnistria se va întoarce în componenţa RM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.