Prescrierea greșită de medicamente poate ucide

În lume, un om moare în fiecare zi din cauza unui medicament prescris greșit sau a supradozajului. Din acest motiv, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) trage un puternic semnal de alarmă și atrage atenția că prescrierea unei substanțe greșite, administrarea improprie și supradozajul afectează peste 13 milioane de oameni anual. În România, nu există încă ghiduri pentru ca toți medicii să folosească aceleași proceduri și tratamente în cazul unor boli des întâlnite.

Specialiștii spun că astfel de ghiduri sunt mai mult decât utile. „Țara noastră este printre puținele care nu folosesc astfel de ghiduri. Vorbim despre boli des întâlnite: gripe, amigdalite, diferite dureri etc. Trebuie să vorbim toți aceeași limbă. Aceste ghiduri sunt absolut necesare în cabinetele medicilor de familie, dar și în spitale. Evident, rămâne în sarcina fiecărui medic să adapteze regulile în funcție de nevoile pacientului său, ținând cont de vârstă, antecedente etc. În România, nu folosim ghiduri, protocoale, consensuri. Noi le citim, dar nu e obligatoriu să le și respectăm“, explică Nicoleta Tomescu, medic de familie.

O fiolă cu algocalmin i-a provocat decesul

Mai 2012. Purtată prin trei spitale, fără un diagnostic clar, o fetiță de 4 ani moare la o zi de la internare din cauza unei singure fiole cu algocalmin. Nicoleta Șerban avea amigdalită. O durea în gât și făcuse 38,5 de grade, ceea ce i-a determinat pe părinți să o ducă la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu“. E trimisă acasă după un examen sumar și o rețetă scrisă pe fugă. Fetița se simte din ce în ce mai rău. Nicoleta este dusă la Spitalul „Matei Balș“ din București, unde pentru că nu erau locuri este internată în final la Institutul de Ocrotire a Mamei şi Copilului „Alfred Rusescu“. A doua zi, primește o injecție cu algocalmin și intră în stare de șoc. Nu s-a mai putut face nimic. La mai puțin de o oră, fetița moare în brațele mamei, la Terapie Intensivă.

Abia după patru ani, justiția a stabilit că Nicoleta a fost victima neglijenței și a lipsei de proceduri în administrarea medicamentelor. Printr-o hotărâre definitivă a magistraților, familia a primit despăgubiri în valoare de 300.000 euro, iar o parte din sumă a fost deja transferată din conturile spitalului. Astfel, o fetiță de 4 ani a murit subit, după ce o asistentă i-a făcut o injecție cu altă substanță decât cea care era scrisă în fișă – algocalmin, în loc de paracetamol.

Medicamente luate după ureche

Organizația Mondială a Sănătății a stabilit că, anual, 13 milioane de oameni sunt victime ale prescrierii sau administrării greșite a medicamentelor. Conform statisticilor OMS, la o speranță de viață de peste 70 de ani, oricare român ia medicamente în mod impropriu, cel puțin o dată în viață. Cifrele ar putea ajunge la jumătate, dacă medicii și pacienții ar urma reguli clare, pe care Organizația le-a reunit în mai multe ghiduri. Specialiștii spun că cele mai multe erori legate de medicamente se petrec în timpul internărilor, în lipsa unor protocoale. Apoi, pe locul al doilea se află cazurile când pacienții sunt transferați dintr-o secție în alta sau de la un spital la altul. Specialiștii spun că extrem de periculoasă este farmacia „de acasă“, folosită după ureche, atunci când pacientul ia, fără să consulte vreun medic, până la 4-5 medicamente disponibile fără rețetă.
OMS va introduce ghiduri de tratament unitar și va desemna și un coordonator național privind directivele despre medicamente, care să armonizeze cunoștințele și metodele cadrelor medicale.

Introducerea noilor măsuri privind medicamentele va depinde și de Ministerul Sănătății, dar și de șefii din sistemul sanitar.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Tudorica 346 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.