Președintele CJ Arad, arestat preventiv

UPDATE Președintele Consiliului Județean Arad, Nicolae Ioțcu (PNL), reținut de procurori în urma unui flagrant, a fost arestat preventiv sâmbătă seară pentru 30 de zile. Judecătorii de la Tribunalul Timiş au admis cererea DNA de emitere a unui mandat de arestare preventivă pe numele șefului CJ Arad, iar Ioţcu va fi dus în arestul Poliţiei Judeţene Timiş. Decizia nu este definitivă, însă este executorie.

Nicolae Ioțcu este acuzat că a pretins de la un om de afaceri 40.000 de euro pentru a-și exercita influența pentru atribuirea preferenţială a unui contract de achiziție publică în valoare de 1.600.000 de euro pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență.

„Astfel, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae, a determinat funcţionari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferenţial şi a stabilit comisia de evaluare a ofertelor depuse, influenţând pe membrii comisiei, astfel încât aceștia să stabilească ca și câștigător al procedurii societatea menţionată anterior în asociere cu o altă firmă. Urmare a acestei influențe exercitate, contractul respectiv a fost câștigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăți”, afirmă anchetatorii, potrivit unui comunicat transmis sâmbătă de DNA.

Pentru serviciul său, Ioțcu ar fi primit prin intermediar suma de 35.000 lei, urmând ca ulterior să i se remită în mai multe tranșe şi diferenţa din suma totală pretinsă. Vineri, șeful CJ Arad a fost prins în flagrant în timp ce primea o tranșă de 10.000 de euro din acești bani, conform DNA. Procurorii cer sâmbătă judecătorilor arestarea preventivă a acestuia.

Comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 24.07.2015, ora 21:30, până la data de 25.07.2015, ora 21:30 a inculpatului IOŢCU PETRU NICOLAE, preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, cu privire la săvârşirea infracțiunii de trafic de influenţă.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2012, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Arad, a pretins de la administratorul unei societăţi comerciale suma de 40.000 de euro, pentru a-și exercita influența în cadrul procedurii organizate la nivelul Consiliului Județean Arad, pentru atribuirea preferenţială a unui contract de achiziție publică privind „Furnizarea în leasing de echipamente medicale pentru dotarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad”, în valoare de 1.600.000 de euro.
Astfel, inculpatul Ioţcu Petru Nicolae, a determinat funcţionari din subordine să întocmească un caiet de sarcini preferenţial şi a stabilit comisia de evaluare a ofertelor depuse, influenţând pe membrii comisiei, astfel încât aceștia să stabilească ca și câștigător al procedurii societatea menţionată anterior în asociere cu o altă firmă.
Urmare a acestei influențe exercitate, contractul respectiv a fost câștigat în luna octombrie 2014 de către asocierea formată din cele două societăți.
La data de 22 iulie 2015 inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a primit de la administratorul firmei respective, printr-un intermediar, suma de 35.000 lei, urmând ca ulterior să i se remită în mai multe tranșe şi diferenţa din suma totală pretinsă.
În data de 24 iulie 2015, cu ocazia primirii sumei de 10.000 euro de la persoana intermediară (reprezentând o nouă tranșă din suma totală de 40.000 de euro), inculpatul Ioţcu Petru Nicolae a fost prins în flagrant de către procurorii anticorupţie, asupra sa fiind găsită suma respectivă de bani.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Generale Anticorupţie.

Inculpatului Ioţcu Petru Nicolae i s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentat la data de 25 iulie 2015, Tribunalului Timiș, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8515 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.