Preşedintele Colegiului Medicilor Cluj: Scopul corpului medical nu este acela de a lua mită!

Preşedintele Colegiului Medicilor din Cluj, Aurel Bizo, se declară în dezacord cu decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie prin care medicii care lucrează în spitale de stat sunt asimilaţi funcţionarilor publici.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din Cluj, Aurel Bizo, decizia ÎCCJ denotă o „harababură”. Medicul clujean spune pentru Ziar de Cluj că nu poate fi de acord cu statulul de funcţionar public, chiar dacă lucrează la stat.

„Nu putem fi asimilaţi cu poliţiştii locali, de exemplu. Că şi ei sunt funcţionari publici. Or, între noi cred că e totuşi o diferenţă semnificativă, şi de statul social, şi de formaţie profesională. Că aşa, toţi suntem o apă şi un pământ, nu?”, întreabă el retoric.

Aurel Bizo: „Nimeni nu poate pleca de la ideea că scopul corpului medical este acela de a lua mită”

„Nimeni nu poate pleca de la ideea că scopul corpului medical este acela de a lua mită. Nu spune nimeni despre condiţioanarea actului medical sub formă de foloase necuvenite. Din punctul asta de vedere cred ca nu va fi nimeni de acord, dar nici aşa, să fie considerat medicul functionar public si oricine vrea sa isi bata joc de el sa poatea face asta. Poate intra oricine intr-un cabinet si sa arunce 100 de lei pe masa medicului, iar acesta sa fie acuzat ca a luat mita. Asemenea scenarii sunt posibile si sunt colegi care pot sa pateasca asa ceva”, a mai declarat medicul Emil Bizo, care speră într-o intervenţie a Colegiului Medicilor din România.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor: „Medicii să poată fi traşi la răspundere dacă primesc foloase necuvenite”

La rândul lui, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, Vasile Barbu, susţine ideea ca medicul să nu fie funcţionar public „sub aspectul relaţiilor publice”, dar să fie asimilat funcţionarului public „sub aspectul condiţiilor actului medical, deci să poată fi tras la răspundere penală în cazul în care primeşte foloase necuvenite”.

„Motivările instanţei sunt foarte corecte. Medicul are o activitate aparte. Statul este obligat să organizeze sistemul de sănătate publică”, mai spune preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, citat de Ziar de Cluj.

Plecând de la decizia ÎCCJ privind asimilarea medicilor din spitalele de stat cu funcţionarii publici, Cotidianul a lansat o dezbatere publică despre urmările acestei decizii, statutul cuvenit medicilor şi modul în care statul trebuie să reglementeze sistemul de sănătate publică din România. Paginile Cotidianului sunt deschise pentru personalităţile din lumea medicinei româneşti, pentru toţi cei care au ceva de spus în legătură cu acest subiect.

Citiţi şi

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.