Președintele Franței se debarasează de aliați

După ce a câștigat alegerile prezidențiale și parlamentare, promițând că va curăța politica franceză, președintele Emmanuel Macron se află într-o situație jenantă. Guvernul său a fost decapitat în urma unor scandaluri de nepotism și încălcare a regulilor de finanțare a partidelor.

Richard Ferrand, ministrul pentru Coeziunea Teritoriilor, a avut un mandat de doar o lună. A demisionat după ce presa a scris cum, în 2011, când era managerul unei societăți de asigurări cu capital de stat, a decis să încheie un contract de închiriere de 42.000 de euro pe an pentru un imobil ce aparținea chiar partenerei sale. Mai grav este că Ferrand este secretarul general al partidului prezidențial En Marche, cel care a zdrobit partidele tradiționale la alegerile de săptămâna trecută.
Sylvie Goulard, ministrul Apărării, a demisionat pe 20 iunie, după ce numele ei a apărut într-o anchetă privind folosirea asistenților parlamentari de la Bruxelles, plătiți din bani europeni, pentru activități în interes propriu în Franța. Goulard a fost eurodeputată din partea MoDem, partidul francez vizat de această anchetă.
François Bayrou, ministrul Justiției, a demisionat din guvern pe 21 iunie și a precizat că nu va face parte din viitorul cabinet ce va fi format pe baza noii majorități parlamentare. Motivul ține de aceeași anchetă privindu-i pe asistenții parlamentari de la Bruxelles. Bayrou este liderul MoDem, principalul aliat al partidului președintelui Macron.
Marielle de Sarnez, ministrul Afacerilor Europene, a demisionat pe 21 iunie, împreună cu șeful ei pe linie de partid, François Bayrou.
The Guardian explică astfel izbucnirea scandalurilor: după câștigarea prezidențialelor, între Macron și aliatul său Bayrou au început să apară tensiuni. Macron nu a dorit ca portofoliile importante să revină MoDem. Scandalurile amintite nu ar fi decât tactica prin care „Macron a arătat cine e șeful“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.