Președintele Germaniei, declarație surprinzătoare

Preşedintele Germnaiei, Joachim Gauck, s-a exprimat în favoarea acordării unor despăgubiri pentru, cerute de această țară pentru distrugerile provocate de nazişti în timpul celui de-al doilea război mondial, transmite Reuters.

Gauck a declarat într-un interviu că Germania va trebui să îşi asume responsabilitatea faţă de Grecia.

„Nu suntem doar oameni care trăiesc astăzi, în această epocă, ci suntem urmaşii celor care au lăsat ca moştenire distrugeri în Europa în timpul celui de-al doilea război mondial, inclusiv în Grecia”, a spus președinte german, cunoscut pentru luări de poziţie provocatoare în ciuda atribuţiilor sale onorifice.

„Pentru o ţară conştientă de istoria sa, precum cea a noastră, este just să se ia în calcul posibilitatea unor despăgubiri”, a apreciat acesta

Grecia cere Germaniei despăgubiri în valoare de 278,7 miliarde de euro pentru distrugeri provocate în al doilea război mondial. Ministrul Economiei şi vicecancelarul german Sigmar Gabriel a calificat recent această solicitare drept fiind „stupidă”.

Cancelarul Angelei Merkel a respins recent pretențiile financiare ale Atenei pentru atrocitățile comise de naziști chiar de față cu premierul elen, într-o conferință comună de presă susținută la Berlin luna trecută.

„Nu este o chestiune materială, ci una morală”, a spus Alexis Tsipras, care a insistat în legătură cu „umbrele trecutului.

„Din partea guvernului german, problema despăgubirilor de război este închisă din punct de vedere politic și legal”, a declarat Merkel, care a arătat că Berlinul este însă conștient de responsabilitatea morală care îi revine.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.