Preşedintele Greciei: „Vom plăti până la ultimul euro”

Grecia poate intra în incapacitate de plată dacă nu ajunge la un acord cu creditorii internaţionali până în luna iunie, însă preşedintele Prokopis Pavlopoulos exclude posibilitatea ieşirii ţării sale din zona euro şi promite că toate datoriile vor fi plătite.

“Vom plăti pâna la ultimul euro”, a spus pentru Der Spiegel preşedintele elen, care pare să intre în scena pentru a juca rolul unui moderator între guvernul stângii radicale de la Atena şi guvernul german. Pavlopoulos a fost ales în martie de către Parlamentul grec dominat de Syriza, deşi face parte din partidul conservator Noua Democraţie, cel care a acceptat politicile impuse de troica FMI-Comisia Europeană-Banca Centrală Europeană. Pavlopoulos a studiat dreptul administrativ la Paris, a fost consilier în mai multe guverne şi a deţinut mai multe portofolii ministeriale. Pavlopoulos a fost unul dintre conservatorii greci critici la adresa Germaniei. “Cred că doamna Merkel şi domnul Schauble îşi doresc o Germanie europeană şi nu o Europă germanică”, a declarat Pavlopoulos la scurt timp dupa ce a fost ales preşedinte.

Preşedintele Greciei se pregăteşte pentru o vizită la Berlin în cadrul căreia doreşte să discute cu cancelarul Merkel despre problema datoriilor de război ale Germaniei. Pavlopoulos a sugerat că revendicările Greciei, respinse de Germania, ar putea fi soluţionate prin apel la un forum internaţional, spre exemplu Curtea Internaţională de Justiţie de la Haga. “Aşa îşi rezolvă ţările civilizate diferendele”, a spus Pavlopoulos. Berlinul nu a mai recunoscut vreo datorie de război faţă de Grecia începând din anii 1960, cu atât mai puţin uriaşa datorie calculată recent de specialiştii eleni, care se ridică la circa 278 de miliarde de euro.

Preşedintele este iritat de politicile de austeritate impuse de Bruxelles. “Unele măsuri care ne-au fost impuse nu se încadrează în legislaţia UE. Vrem să fim o ţară cu drepturi egale în UE”, a spus Pavlopoulos pentru Der Spiegel. “Nu cerem decât ca poporul grec să se bucure de ceea ce Curtea Constituţională a Germaniei consideră un drept social pentru poporul german” – un standard minim de viaţă, a subliniat Pavlopoulos.

Preşedintele grec aminteşte în interviul acordat de Der Spiegel că Germania şi Franta au fost ţările ce au jucat un rol major în decizia UE de a primi Grecia în randurile sale şi apoi în adoptarea monedei euro. Diferenţa majoră, susţine Pavlopoulos este că în acea perioadă deciziile majore erau luate de politicieni, pe când în momentul de faţă politica europeană pare decisă mai degrabă de către tehnocraţi, cifre şi statistici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.