Președintele Italiei demisionează

Președintele Italiei Giorgio Napolitano și-a anunțat miercuri seară demisia, cu prilejul mesajului de Anul Nou.

„Profit de această ocazie pentru a-mi anunţa demisia, din cauza vârstei înaintate; nu mai pot ignora semnele de slăbire”, a declarat Napolitano, care are 89 de ani.

„Vârsta înaintată îşi arată efectele – limitări şi dificultăţi – asupra sarcinilor pe care le are un şef de stat. Reformele trebuie continuate, iar alegerea viitorului preşedinte al Italiei este un test de maturitate pentru clasa politică”, a adăugat Napolitano.

„Am dat tot ce am avut mai bun în toţi aceşti ani în care au fost şef al statului, în scopul vindecării rănilor care au adus atingere unităţii naţionale”, a mai spus Napolitano, care a fost nouă ani preşedinte al Italiei.

Giorgio Napolitano a anunțat de la început că nu-și va duce până la capăt al doilea mandat de șapte ani.

În aprilie 2013, Napolitano a cedat rugăminților politicienilor aflați în dispută și a acceptat un al doilea mandat în încercarea de a pune capăt unei situații haotice, de impas, provocată de alegerile din februarie din același an.

După alegerea sa, acesta a adus o oarecare stabilitate politică în țară, desemnându-l pe Enrico Letta (Partidul Democrat, de centru-stânga) să formeze un guvern de largă coaliție. Letta a demisionat în februarie 2014, după ce-a pierdut șefia partidului, în favoarea actualului șef de guvern Matteo Renzi.

Președintele declara în acea vreme că va demisiona când va constata că țara, cea de-a treia putere economică din cadrul zonei euro, va fi pe calea reformelor instituționale, cum ar fi o nouă lege electorală, aflată în prezent în parlament, care să garanteze o mai mare stabilitate politică.

Șeful statului italian, care este ales de către parlament, poate să numească șeful de guvern, să dizolve parlamentul și să convoace alegeri anticipate.

Printre potențialii succesori ai lui Napolitano se află Romano Prodi, fost prim-ministru și președinte al Comisiei Europene, precum și fostul premier Giuliano Amato. Amândoi au fost în trecut candidați la președinția Italiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.