Preşedintele, pe cale să facă o surpriză atât politicienilor, cât şi mediului de afaceri

Preşedintele Klaus Iohannis este pe cale să facă o surpriză de proporţii atât politicienilor, cât şi mediului de afaceri din ţara noastră şi să nu promulge Codul Fiscal, la presiunile Comisiei Europene (CE), susţin unele surse politice apropiate situaţiei, scrie Bursa.ro.

„Domnul Iohannis este tentat să nu promulge noul Cod Fiscal şi să-l reîntoarcă în Parlament cu cerere de reexaminare pe motiv că nu res¬pectă Tratatul de aderare la Uniunea Europeană”, mai spun sursele citate, care afirmă că totul porneşte de la scăderea TVA la 19%.

Experţii Uniunii ne reproşează că, prin această scădere, coroborată cu alte măsuri de relaxare fiscală din Cod, ţara noastră va avea un deficit bugetar de circa 3,5%, ceea ce ne duce în procedură de deficit excesiv şi, implicit, nu vom mai putea res¬pecta ţintele bugetare asumate pe termen mediu (MTO).

În schimb, Guvernul şi parlamentarii opoziţiei au arătat că ne vom încadra pe un deficit de maxim 2,9% dacă se menţine nivelul actual de colectare. De altfel, guvernanţii s-au lăudat că vom avea o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor la bugetul de stat cu ANAF reformat printr-un program derulat cu ajutorul fondurilor şi asis¬tenţei Băncii Mondiale.

În februarie, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că propunerea de Cod Fiscal este un lucru interesant ca exerciţiu teoretic, dar nu şi ca exerciţiu practic, pentru că Guvernul nu a arătat de unde o să acopere golul din încasări. Domnia sa a spus, atunci, că proiectul dă bine la imaginea guvernului, că toate propunerile sunt luate din programele PNL sau ale sale. „Este foarte frumos să spui electoratului: nu mai plătiţi impozite. Dar apare o problemă în buget şi înseamnă că nu mai finanţezi şcolile, spitalele”.

Surse apropiate situaţiei afirmă, însă, că la Cotroceni nu s-a luat nicio decizie, Codul fiscal urmând să fie transmis preşedintelui spre promulgare abia în această săptămână, iar termenul de fundamentare a deciziei este de 20 de zile de la data transmiterii documentului. Sursele noastre au mai spus că au fost solicitate datele de fundamentare de la Ministerul Finanţelor, dar şi de la Comisia Europeană, specialiştii preşedinţiei urmând să vadă în ce constă discrepanţa calculelor asupra impactului bugetar.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.