Preşedintele ştie cum au contribuit SRI şi Florian Coldea la alegerea sa

Cum s-a schimbat atît de spectaculos Klaus Iohannis? În iulie 2013 spunea că „preşedintele şi premierul şi toată lumea trebuie să se înţeleagă, că de-asta i-am ales“, şi „Crin Antonescu va fi preşedintele României, cu sau fără USL“ (20 februarie 2014). El nu visa decît la un post de viceprim-ministru şi ministru de Interne. Crin Antonescu, naiv de-a binelea, ca să nu scriu aerian, zicea şi el că „nimeni nu-l poate împiedica pe Klaus Iohannis să fie vicepremier“. Oarecum pe neaşteptate, Crin Antonescu şi Klaus Iohannis anunţau că vor candida în tandem. Antonescu – preşedinte, Iohannis – premier.

Ce s-a întîmplat între timp? Pe 20 februarie 2014, a avut loc la SRI o şedinţă extrem de importantă. A fost prezentat rezultatul unui sondaj de opinie privitor la modelul personalităţii viitorului preşedinte. Studiul a fost făcut de profesorul Vasile Dîncu de la Academia Naţională de Informaţii, patron al IRES. Iar rezultatele studiului îl indicau pe Klaus Iohannis drept modelul ideal pentru funcţia de preşedinte al României.

După ce în laboratoarele SRI s-a ajuns la această concluzie, presupunem că s-au făcut scenarii şi s-au repartizat sarcini. Cine ce face, ce scrie şi ce pune la cale. Pe 17 aprilie, şoc! Crin Antonescu spune că „există posibilitatea să nu mai candidez la prezidenţiale“. Afirmaţia trece aproape neobservată, mai ales că, pe 8 mai, Klaus Iohannis declară că „nu voi candida în locul lui Crin Antonescu“. „Plîng foarte greu“, zice el (aluzie la plînsul caraghios al lui Traian Băsescu la retragerea lui Theodor Stolojan). În luna mai 2014, Crin Antonescu demisionează din fruntea PNL. Este primul semn că scenariul plănuit la SRI există şi începe să funcţioneze. Klaus Iohannis continuă seria declaraţiilor politicoase şi oarecum provinciale. Zice că demisia lui Crin „este a unui mare om politic“. Un soi de adio elegant şi nepăsător.

O sursă de încredere din conducerea SRI ne comunică despre planul de susţinere a lui Klaus Iohannis la preşedinţia României. Nu credem şi refuzăm să riscăm o situaţie penibilă şi o dezminţire. Între timp, mai sosesc la redacţie tot felul de alegaţii şi veşti despre amploarea planului de a-l face pe Klaus Iohannis preşedinte al României.

Pe 2 iunie 2014, Iohannis preia preşedinţia PNL. Nu mai vrea la Interne, nu mai vrea să fie vicepremier. Scenariul prinde contur şi viteză. Pe 13 iunie 2014, Klaus Iohannis declară că „este pregătit să fie preşedintele României, că ţara este pregătită să fie condusă de un preşedinte de etnie germană“. Iar pe 28 iunie, cînd cere votul ca preşedinte al PNL, susţine că „are nu doar profilul unui preşedinte al PNL, ci şi profilul unui şef de stat“.

Pe 22 iulie 2014, Klaus Iohannis ştia totul despre proiect. Începe discreditarea lui Crin Antonescu şi spune despre acesta că „l-a luat valul“. Începe să lucreze la fuziunea cu PDL, operaţiune de unificare a dreptei, proiectată cu acelaşi prilej. Klaus Iohannis începe să vorbească despre fuziune, despre viitorul mare PNL, şi anunţă că numele candidatului PNL – PDL va fi cunoscut la începutul lunii august 2014.

Din toate părţile ne vin informaţii că Traian Băsescu a validat scenariul SRI cu Iohannis preşedinte. Şi că se lucrează pe rupte la îndeplinirea lui. Primim referiri la protecţia pe care Klaus Iohannis i-o va asigura fostului preşedinte Traian Băsescu. Şi luăm decizia.

Pe data de 17 iulie 2014, am hotărît să facem public articolul „Ce ascunde diversiunea «Partea ţigănească a filierei fraţilor Băsescu»“. Cine vrea îl poate reciti integral şi pe site, în forma publicată atunci. A fost preluat şi de alte cîteva site-uri mai mici şi ignorat total de băsişti şi de autorităţi. Articolul nostru din 17 iulie 2014 descrie pentru prima dată o implicare a SRI în operaţiunea de gonflare a lui Klaus Iohannis şi de pregătire a acestuia pentru funcţia de preşedinte al Românei, inclusiv menţionarea discuţiei din conducerea SRI de pe 20 februarie, privind modelul de preşedinte. Nu mai aveam de ce ne teme că este vorba despre o dezinformare.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni, 16 ianuarie, versiunea tipărită

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.