Președintele Trump, prietenul roboților ruși?

Sâmbătă, când preşedintele Donald Trump i-a trimis un mesaj Twitter de mulţumire unei presupuse susţinătoare, el nu îşi imagina ce val de polemici avea să se işte în presa americană câteva zile mai târziu. Preşedintele i-a mulţumit pentru susţinere Nicolei Mincey, cunoscută pe Twitter drept ProTrump45. Imediat după mulţumirile prezidenţiale, contul lui Mincey a fost şters de Twitter pe motiv că este fals, creat special pentru a spori conţinutul pro-Trump de pe reţeaua socială.

De aici până la apariţia unui val de articole despre cum guvernele străine influenţează politica americană a fost doar un pas.

Reacţiile spontane ale preşedintelui pe reţelele sociale sunt speculate de guverne străine, în special de Moscova, pentru a influenţa viaţa politică de la Washington, scrie The Washington Post, citând o serie de experţi. „Preşedintele nu ştie dacă are de-a face sau nu cu un program automat rusesc“, spune Clint Watt, fost agent FBI. „El îşi promovează doar discursul, fie că e fals sau adevărat. Asta oferă portiţe nu numai Rusiei, ci oricărui adversar care vrea să-l influenţeze pe preşedinte sau să-l discrediteze.“ „19-20% din mesajele primite de Trump în luna premergătoare alegerilor au fost trimise de roboţi“, spune Emilio Ferrara, cercetător la University of Southern California, care consideră ca 400.000 de conturi Twitter pe care au fost postate atunci mesaje erau de fapt roboţi.

Publicaţia Newsweek, care scria recent că nu mai puţin de jumătate din cei care îl urmăresc pe Donald Trump pe Twitter sunt conturi false sau spam, remarcă proliferarea impresionantă a anumitor teme ce au legătură evidentă cu interesele Rusiei în SUA. S-a înmulţit astfel folosirea etichetei #ResignPaul Ryan, care cere demisia preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, după adoptarea noilor sancţiuni împotriva Rusiei. La fel, a crescut folosirea etichetelor #FireMcMaster (consilierul pentru Securitate al preşedintelui Trump), #TrumpTV, #Magnitsky, #ConfessYourUnpopularOpinion, etichete care, în opinia specialiştilor, îşi au originea în mediul online din Rusia. „Folosirea Twitter de către preşedinte a crescut profilul platformei. S-a ajuns la situaţia în care este mult mai probabil ca o putere străină ca Rusia să încerce să influenţeze dezbaterea pe Twitter“, spune, pentru The Washington Post, Jamie Fly, fost consilier al senatorului şi prezidenţiabilului republican Marco Rubio, unul dintre creatorii unui program menit să urmărească influenţa propagandei ruse în mediul online.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.