Preşedintele Turciei ameninţă UE cu invazia migranţilor

Într-un moment în care Angela Merkel îl curtează pe Recep Tayyp Erdogan mai abitir decât nişte peţitori regali pe nu ştiu care prinţesă cu sânge albastru, iar presa o întreabă cum de nu ştie cancelara că sunt ziarişti şi intelectuali turci în închisoare, s-a aflat că, în noiembrie, preşedintele de la Ankara ar fi ameninţat că va inunda Europa cu migranţi dacă Uniunea Europeană nu va ajuta mai mult ţara lui să înfrunte criza migranţilor. Dezvăluirea a făcut-o euro2day.gr, un site grec de informaţii financiare, citat de agenţia Reuters. Luni, site-ul respectiv a publicat ceea ce susţine că reprezintă minuta în engleză a unei întâlniri foarte încordate între Erdogan, preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, şi cel al Consiliului European, Donald Tusk. Se pare că ea a avut loc în Antalya, pe 16 noiembrie 2015, cu ocazia reuniunii la nivel înalt a G20.

„În orice moment, putem deschide porţile noastre către Grecia şi Bulgaria şi putem pune refugiaţii în maşini (…). Ce veţi face atunci cu aceşti refugiaţi, dacă nu există un acord (în ce-i priveşte – n.n.)? Îi veţi omorî?”, îi întreabă pe liderii europeni preşedintele turc, după care le cere pe loc 6 miliarde de euro pentru doi ani. După ce Jean Claude Juncker îi spune că UE propune doar 3 miliarde de euro, Erdogan îi răspunde arogant că Turcia nu are nevoie de aceşti bani. În timpul acestei discuţii foarte încordate, preşedintele turc îi întrerupe mereu pe cei doi lideri pan-europeni, acuzând direct UE că încearcă să înşele ţara lui, iar pe Juncker în mod special pentru lipsă de respect. „Luxemburgul, seamănă cu un mic oraş din Turcia”, îi spune el lui Jean Claude Juncker, făcând o aluzie total deplasată la faptul că acesta a fost premier al micului stat vest-european Luxemburg.

Reamintim că, în final, la 29 noiembrie, UE şi Turcia au încheiat un acord în privinţa stăvilirii migraţiei de către ţara lui Erdogan, dar, sâmbătă, comisarul european Johannes Hahn a apreciat că Ankara trebuie să demonstreze repede că este cu adevărat capabilă să reducă foarte serios numărul migranţilor care sosesc în Grecia, fără de care presiunile în favoarea restabilirii frontierelor europene nu vor înceta să crească.

Într-un comunicat, eurodeputatul grec Miltos Kyrkos, membru al partidului de centru To Potami, a cerut Comisiei Europene să confirme sau să infirme afirmaţiile atribuite lui Erdogan. „Vrem un răspuns imediat pentru a şti dacă aceste dezvăluiri sunt adevărate”. Pe de altă parte, există destule voci din presa europeană care se întreabă cum vor fi cheltuite cele 3 miliarde de euro, ştiut fiind nivelul corupţiei din Turcia. În fine, referitor la poziţia nouă adoptată de unii lideri vest-europeni faţă de negocierile privind posibila aderare a Turciei la UE, concesiile mari făcute de aceştia din urmă se văd din Cosmos, adeverindu-se din nou voba potrivit căreia scopul scuză mijloacele.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Petre Nicolae 98 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.