Președintele Ucrainei, la un pas de umilire la Washington

Incertitudinile care au înconjurat vizita de marți la Casa Albă a președintelui Ucrainei lasă să se întrevadă o relație nu tocmai apropiată între Donald Trump și omologul de la Kiev. Președintele Petro Poroșenko urma să fie primit de vicepreședintele Mike Pence, însă oficialii americani nu au fost în măsură să precizeze dacă va exista și o întâlnire cu Donald Trump. Abia cu câteva ore înainte de eveniment Casa Albă a confirmat această din urmă întrevedere, însă ca una „în trecere“ prin biroul lui Trump.

Incertitudinea aceasta se datorează unei mize mai mari decât întâlnirea cu președintele Ucrainei. Este vorba despre mesajul pe care Casa Albă îl transmite Rusiei. Poziția Președinției Ucrainei spune totul: „Este important că președintele Ucrainei se va întâlni cu președintele SUA înaintea lui Putin“.

Formatul întâlnirii anunțate de Casa Albă este asemănător celui în care președintele Traian Băsescu a fost primit de Barack Obama în 2011, care nu-l obligă pe președintele SUA să facă vreo declarație despre relațiile bilaterale. Pentru Poroșenko este însă o victorie, căci ratarea unei asemenea întrevederi ar fi fost socotită o umilință. „Nu a mai existat o vizită atât de puternică, în care am ocazia să discut despre cooperare în domeniul securității, politicii și economiei“, a declarat președintele de la Kiev.

Președintele Ucrainei a salutat recentul vot covârșitor dat de senatorii americani pentru o lege prin care se impun noi sancțiuni împotriva Rusiei și care face obligatoriu votul Congresului înainte ca președintele să poată elimina orice sancțiune. Secretarul de stat Rex Tillerson nu a primit bine acest vot și a cerut Camerei Reprezentanților să aducă amendamente legii.

Dincolo de încercarea lui Donald Trump de a se apropia de Rusia lui Vladimir Putin, mai există un motiv de animozitate între președintele SUA și Poroșenko. Parchetul General al Ucrainei a fost sursa unor informații despre plățile efectuate de bănci din Rusia în contul lui Paul Manafort, managerul campaniei prezidențiale a lui Donald Trump. Manafort, fost strateg de campanie al fostului președinte prorus al Ucrainei, Viktor Ianukovici, a decis atunci să demisioneze din echipa lui Trump. Acum, la câteva luni de la acel moment, președintele Ucrainei regretă această implicare în campania prezidențială din SUA și faptul că a mizat greșit pe victoria lui Hillary Clinton.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.