Președinția SUA aleasă în 2016 a luat sfârșit

Președintele Donald Trump renunță la unii dintre cei mai apropiați colaboratori în încercarea de a se apropia de „mlaștina“ de la Washington, sistemul pe care l-a denunțat, și a promis că îl va schimba în timpul campaniei electorale.

După ce a rămas fără generalul Michael Flynn, fost șef al spionajului militar și primul său consilier pentru Securitate, renunțând la directori de comunicare, purtători de cuvânt și la șeful de cabinet Reince Priebus, președintele s-a despărțit și de Steve Bannon, consilierul său strategic, considerat ideologul administrației Trump, acuzat pentru că i-a sugerat președintelui să adopte o poziție interpretată drept favorabilă mișcărilor de extremă dreapta.

Noua față a administrației

Care este însă noua față a administrației Trump? Cine sunt noii lideri de la Casa Albă? Totul începe acum să se învârtă în jurul generalului John Kelly, noul șef de cabinet, cerberul Casei Albe, și al generalul Herbert McMaster, consilierul pentru Securitate. Ei sunt cei care au stat la baza deciziilor de „epurare“ a echipei inițiale instalate de Trump.

Rezultatul este privit cu un oarecare optimism de presa ostilă președintelui, pentru că semnalează o revenire la orientarea neoconservatoare specifică ultimei administrații republicane. Trump a câștigat alegerile pentru că a fost privit ca „inamic al consensului de la Washington, al gardienilor neoliberalismului și neoconservatorismului, împreună cu rețeaua lor de agenții, think tank-uri, organisme financiare și publicații folosite pentru a-și implementa agenda“, după cum scria Glen Greenwald, fondatorul site-ului The Intercept, acuzat în presa tradițională de răspândire de știri false. Din toată această imagine nu mai rămâne nimic, pe măsură ce președintele este înghițit de sistemul de la Washington, se plâng foștii săi susținători.

Învins de republicani

„Președinția Trump pentru care am luptat și am câștigat s-a terminat“, a spus Bannon, vineri, imediat după ce a confirmat că va pleca de la Casa Albă. „Încă avem o mișcare uriașă și vom face ceva cu această președinție Trump. Dar cealaltă președinție Trump s-a încheiat“. Bannon a dat vina pe „sistemul republican“ pentru eșecurile de până acum ale programului lui Trump. „Nu sunt populiști, nu sunt naționaliști, nu îi interesează programul lui. Zero. A fost o încercare de reformă a legii Obamacare, nu există interes pentru infrastructură, ei susțin doar o versiune tradițional republicană a taxelor“. Bannon se va întoarce la controversatul său site de dreapta Breitbart. „Acum sunt liber. Am luat din nou arma în mână. Voi zdrobi opoziția. Am construit o mașinărie a dracului la Breitbart“.

Nimeni nu-l ascultă pe Trump

Aceste încercări de a se apropia de o linie de centru nu l-au făcut pe Trump mai digerabil pentru susținătorii săi mai moderați. Dimpotrivă, în jurul președintelui se instalează vidul. „Am votat pentru Trump și regret amarnic“, scrie Julius Krein, fondator al publicației American Affairs, într-un articol de opinie găzduit cu bucurie de New York Times, o publicație permanent ostilă președintelui.

„Nu s-a întâmplat încă nimic dezastruos pe frontul politicii externe, însă haosul nesfârșit din administrație nu inspiră încredere (…) Nu e de mirare că tot mai mulți oficiali îl ignoră pe președinte, o evoluție alarmantă, dar de înțeles. Demiterea lui Bannon arată că Trump începe să-și recunoască gafele, însă cei ca mine l-au iertat deja de prea multe ori“, scrie Krein.

Complexul militaro-industrial câștigă

Nici publicația Los Angeles Times nu consideră suficiente schimbările de la Casa Albă și acuză că vidul din jurul președintelui este umplut discret, dar constant, de personaje din zona de influență a fraților Charles și David Koch, aflați pe poziția a opta în topul Forbes al celor mai bogați oameni din lume. Este vorba de o familie care a susținut neoconservatorismul american, aflată în opoziție cu miliardari percum Warren Buffett și George Soros și care are interese uriașe în domeniile extractiv și al infrastructurii.

„Puși în fața lui Hillary Clinton și Donald Trump, frații Koch au avut de ales între cancer și atac de cord. Au pregătit alegerile și Trump le-a câștigat“, scrie Los Angeles Times. Au făcut asta printr-o rețea de care însuși David Koch, 81 de ani, s-a declarat „uimit“ la întrunirea donatorilor ei, în luna iunie, în Colorado Springs.

Naufragiul unei președinții

Neputând conta nicio clipă pe deplin până acum pe sprijinul majorității republicane din Congres, cu o opoziție acerbă din partea unor influenți congresmani precum John McCain, președinția Trump rămâne o afacere închisă a generalilor aduși la Casa Albă și a membrilor familiei Trump, în frunte cu fiica președintelui, Ivanka, și cu ginerele prezidențial, Jared Kushner. Aparatul administrației rămâne încă paralizat de vacanța de mai bine de jumătate de an a posturilor de asistenți ai secretarului de Stat (acolo unde frâiele politicii pentru Europa au fost ținute pe finalul administrației Obama de Victoria Nuland).

Ce le mai rămâne de făcut și la ce să mai spere admiratorii președintelui Trump? „Cei care au găsit lucruri admirabile în promisiunile vagi ale campaniei lui Trump – o politică comercială axată pe dezvoltarea industriei naționale, o politică externă mai puțin idealistă și mai practică, o abordare mai puțin ideologică a infrastructurii și a asigurărilor de sănătate – vor trebuie să salveze această agendă din naufragiul acestei președinții“, mai scrie Julius Krein.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.