„Presiuni din partea SRI, a altor instituţii ale statului şi parlamentari”

Judecarea legilor „Big Brother” la Curtea Constituţională s-a făcut sub presiuni şi ameninţări. Un judecător CCR s-a plâns la Comisia Europeană.

SRI ne-a acuzat că am creat vid legislativ

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că s-au înregistrat „presiuni din partea unor instituţii ale statului şi ale unor parlamentari” după cele 3 decizii luate pe legile numite popular „Big Brother”.

Augustin Zegrean a nominalizat o singură instituţie de stat, şi anume SRI. „SRI ne-a acuzat că am creat un vid legislativ. Nu este adevărat. Noi am judecat proiecte de legi, nu legi în vigoare”, a precizat preşedintele Curţii. De asemenea, Zegrean a menţionat că unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale, agreat/mandatat de toţi colegii săi, s-a plâns la Comisia Europeană pe tema ameninţărilor.

Sebastian Ghiţă, cap de listă

Pe parcursul conferinţei de presă, Augustin Zegrean a utilizat următoarea formulare: „Nu se poate ca de fiecare dată (este vorba de dezbaterea şi judecarea celor trei legi «Big Brother») să apară reprezentanţi ai politicului să ne spună ce avem de făcut, ca după aceea să atragă atenţia că vom da socoteală, că vom fi invinuiţi că dacă se întâmplă ceva noi vom fi traşi la răspundere”. Zegrean nu a pronunţat vreun nume, dar din afirmaţiile sale este clar că s-a referit la deputatul Sebastian Ghiţă (prietenul lui Victor Ponta), care a utilizat astfel de formulări miercuri 21 ianuarie. Reamintim, Sebastian Ghiţă a declarat la postul său de televiziune, România TV, că „decizia CCR privind Legea Big Brother 2 este o iresponsabilitate maximă”. De asemenea, şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea (PSD), declara zilele trecute în faţa camerelor de luat vederi că „Legile Big Brother sunt necesare şi urgente”.

În avangarda „trupelor” care militau pentru apariţie legilor de tip „Big Brother” au fost plasate şi câteva ONG-uri fără anvergură, iar cel numit pompos Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, condus de Alexandru Cumpănaşu (acesta a pledat pentru respectivele legi în aceste zile pe toate ecranele televiziunilor de ştiri), şi-a permis, în toamna trecută, să trimită CCR chiar un punct de vedere (pentru a-i convinge pe judecători să treacă a doua lege din serie Big Brother), deşi nu avea vreo calitate în acest sens.

Update Sebastian Ghiţă un nou atac extrem de dur la adresa CCR

Deşi preşedintele CCR nu i-a dat numele când a afirmat că o serie de politicieni au făcut presiuni şi au proferat ameninţări atunci când s-au luat decizii privind legile din seria Big Brother, deputatul Sebastian Ghiţă s-a simţit vizat şi a ieşit la Digi 24 cu o replică extremă la adresa CCR şi a judecătorilor în general. „Pricep că, de fiecare dată când înainte de o decizie a judecătorilor orice cetățean comentează, se cheamă că face presiuni sau intervine în justiție. Înțeleg că onorații judecători ai CCR au luat o decizie, e închisă și și-o asumă, chiar dacă astăzi consider că e una greșită. Și nu văd cum mai pot face presiuni asupra lor, de aceea azi cred că legal, constituțional, am dreptul să îmi spun părerea și o să propun și eu o comisie pe care noi, politicienii, să o sesizăm să ne apere onoarea atunci când fac declarații unii judecători despre noi, politicienii. Nu văd de ce domnul Zegrean poate face declarații despre mine, dar eu despre el nu. Nu văd cum eu sunt un cetățean mai presus sau prejos ca acest domn Zegrean. Ne încălzim sub același soare și trebuie să ne respectăm. Nu poate domnul Zegrean să-mi interzică mie ceva și nici eu lui (…)red că în România noastră tremură pereții din instituții. Să fim mai deșteptuți puțin și să nu ne mai lăsăm păcăliți. În instituții lucrează oameni, iar domnul Zegrean reprezintă cu onorabilitate acea instituție. Eu nu fac declarații despre pereți, ci despre oamenii care lucrează în instituții. Am spus că eu cred că unii judecători ai CCR sunt influentați de ce au ei în suflețelul lor. Legăturile și le fac ei în mintea și sufletul lor și cred ei că trebuie să judece funcție de antipatiile lor. Știu bine ce am spus și știu și dânșii”.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.