Prestigiosul Premiu al Actorului European, în Macedonia

În 2003, Parlamentul European a declarat celebrul lac Prespa „parc transfrontalier european” căci pe malurile sale se învecinează trei ţări, Albania, Grecia şi Macedonia. Urmare a acestei iniţiative, Jordan Plevnes, scriitor şi om de teatru, diplomat, universitar, a iniţiat aici un eveniment unic consacrat Actorului european căruia anual i se acordă un Premiu de prestigiu în amfiteatrul din oraşul Resen. Astfel se onorează mari interpreţi veniţi atât din vechile republici iugoslave, Ljuba Pavlic, din Serbia, sau Milena Zupancic din Slovenia, cât şi din ţări europene de referinţă, ca Suedia – Anna Paterson sau Anglia – Bruce Myers, acorul fetiş al lui Peter Brook. Anul trecut, premiul i-a fost atribuit lui Ion Caramitru căci în acest context sunt recompensaţi actori care s-au impus nu doar prin calitatea artei lor, dar şi prin prezenţa în viaţa cetăţii, prin atitudini sau acte care atestă voinţa explicită a fiecăruia de a se afirma ca artist responsabil.

Prezenţa lui Ion Caramitru a fost salutată de presa şi televiziunea macedoniană care i-au admirat prestaţia scenică în Macedonia. Anul acesta, i-a succedat Marcel Bozonnet, care, în Franţa, de-a lungul vieţii, s-a distins prin calitatea interpretărilor sale în spectacole semnate de regizori reputaţi ca Victor Garcia, Klaus Michael Grüber, Lucian Pintilie. Pe de altă parte, el a condus Conservatorul Naţional de Artă Dramatică, adaptându-l unor exigenţe noi a căror necesitate a resimţit-o: dansul, muzica sacră, rostirea versurilor. Sub direcţia lui, şcoala sclerozată decenii de-a rândul s-a animat şi modernizat. Conservatorul a devenit, graţie lui Bozonnet, un loc de formare a actorilor internaţional recunoscut. Apoi a asumat direcţia Comediei Franceze, ale cărei porţi le-a deschis – iniţiativă excepţională! – unora dintre cei mai reprezentativi artişti ai scenei mondiale, Robert Wilson, Piotr Fomenko, Anatolii Vassiliev, Andrei Şerban. El a conjugat tradiţia clasică a celebrei instituţii şi reînnoirea scenei europene de către maeştrii săi moderni. Contractul lui Bozonnet nu va fi reînnoit la direcţia Comediei Franceze, ca sancţiune contra unui act civic pe care, personal, l-am apărat şi motivat: deprogramarea unui spectacol cu un text de Peter Handke atunci când acesta, scandalos, a ţinut un discurs omagial la moartea acestui politician asasin care a fost Milosevic. Bozonnet a respectat demnitatea artei şi a Comediei Franceze.

Acum el se defineşte prin curajul de a se dedica unui teatru de astă dată marginal, implicat însă în actualitate şi destinat unui public divers, ce rămâne reticent faţă de sălile de prestigiu pe care rar le frecventează. De aceea Marcel Bozonnet şi compania sa Les Comédiens voyageurs (Actorii călători) joacă oriunde, neevitând dificultăţile acestor locuri adesea improprii căci, mai presus de orice, el e în căutare de un dialog neintimidant şi direct cu noile generaţii de spectatori. Aceasta îi este vocaţia actuală.

Mie mi-a revenit onoarea de a-i prezenta succesiv pe Ion Caramitru şi Marcel Bozonnet şi astfel, în Macedonia, mi-am putut exprima respectul pentru aceşti prieteni şi “actori mai mult decât actori.” Actori supuşi nu doar scenei, căci ei ne conduc dincolo de ea, în lumea prezentă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.