Presupuși adepți ai Statului Islamic, reținuți în Republica Moldova

Presupuși adepți ai grupării teroriste Statul Islamic au fost reținuți de poliție pe teritoriul Republicii Moldova.

Potrivit Inspectoratului General de Poliţie din Chișinău, aceştia se adăposteau într-o casă din sectorul Buiucani al Chișinăului.

Cazul este cercetat de la începutul acestui an, relatează presa din Republica Moldova. În cadrul investigaţiilor, oamenii legii au ajuns la concluzia că locuinţa respectivă adăpostea 11 persoane, majoritatea dintre care sunt originari din Caucaz. Astfel, poliţia a descins ieri în acea casă pentru percheziţii. Au fost reţinuţi doi bărbaţi, două femei şi trei copii.

Aceste persoane ar fi fost participanţi sau intenţionau să participe la conflictul armat din Siria din partea Statului Islamic.

Unul dintre bărbați are 19 ani și este originar din Daghestan. Fratele acestuia a fost ucis în luptele din Siria, iar el ar fi intenționat la rândul său să se alăture Statului Islamic. Tânărul era însoțit de o minoră de 16 ani de origine cecenă, care locuise până a veni în Republica Moldova în Norvegia. În cele din urmă, ambele persoane au fost expulzate în Rusia.

Cel de-al doilea bărbat are 28 de ani și este originar din Cecenia. Acesta era însoțit de o femeie de 35 de ani de origine caucaziană, cu trei minori, care anterior să vină în Republica Moldova locuise în Franța. Blt, bărbatul deținea pașaport eliberat în Tadjikistan, care se pare că fusese falsificat. El le-a spus polițiștilor că a participat anterior la conflictul din Siria și a dezvăluit că, înainte de a merge la luptă, militanților li se dădeau droguri.

În consecință, femeia a ajuns sub supravegherea poliției, iar bărbatul — la Biroul pentru Migrație și Azil (BMA). .

În cadrul percheziţiilor, poliţiştii au depistat literatură specială privind convertirea moldovenilor în alte religii, inclusiv propagarea participării acestora în conflictele armate din Siria. Celelalte şapte persoane care au locuit în această locaţie urmează a fi documentate.

Din moment ce persoanele respective au trecut de pragul psihologic, adică au comis deja crime, acestea sunt extrem de periculoase, au afirmat polițiștii. „Noi automat am devenit teritoriu de tranzit. Cerem societăţii să fie prudentă şi să anunţe la poliţie cazuri suspecte”, a precizat procurorul Alexandru Zgurea.

Scopul presupusei grupări teroriste pe teritoriul Republicii Moldova era de a crea anumite fonduri ilicite de finanţare a acţiunilor militare atât în ţară, cât şi peste hotare. Printre metodele principale de racolare a acestei grupări s-ar fi numărat motivaţia prin bani şi convingerea prin ideologie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.