Pretextul Alinei Bica pentru clasarea dosarului lui Horia Simu

Alina Bica a făcut presiuni pentru clasarea dosarului afaceristului Horia Simu sub pretextul unui control al Inspecției Judiciare care ar fi vizat dosarele vechi nesoluționate, deși o astfel de verificare nu a avut loc, potrivit referatului prin care procurorii DNA cer arestarea preventivă a fostei șefe a DIICOT, referat consultat de Agerpres.

Primele presiuni ar fi fost exercitate în iunie 2014, asupra procurorului care instrumenta la acel moment dosarul ce viza posibile activități ilegale derulate de Horia Simu la societatea Cuprom, deținută de el.

„După câteva zile, la sfârșitul lunii iunie 2014, numita Bica Alina Mihaela a efectuat din nou demersuri și acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, respectiv i-a atras atenția asupra dosarului Cuprom care este vechi și pe un ton ridicat i-a solicitat să soluționeze dosarul, deoarece DIICOT este sub monitorizarea Inspecției Judiciare pe dosare vechi, iar aceste demersuri au determinat redistribuirea dosarului și clasarea în data de 09.07.2014”, se precizează în referat.

În urma verificărilor efectuate de procurorii DNA, s-a constatat că în anul 2014 nu a existat niciun control al Inspecției Judiciare care să vizeze dosarele vechi nesoluționate de DIICOT.

„În plus, niciun control și nicio monitorizare nu justifică și nu oferă legitimitate unei soluții dispusă într-un dosar contrar probelor administrate. Astfel, aceasta a urmărit, în realitate, exclusiv impunerea unei soluții de clasare”, susțin procurorii anticorupție.

După ce a repartizat dosarul lui Horia Simu unui alt procuror, primul refuzând să cedeze presiunilor, Alina Bica ar fi folosit același pretext pentru obținerea rapidă a clasării.

Procurorul care a primit dosarul a declarat că nu a analizat probele deja administrate și nu a verificat stadiul acestora, motivând că a dat soluția de clasare „deoarece s-a pus problema să scoatem cauzele vechi, căci urma să aibă loc un control al Inspecției Judiciare”.

„Demersurile numitei Bica Alina Mihaela au fost derulate pentru beneficiarul real al mituitorului Simu Horia și finalmente în folosul său bănesc necuvenit, în condițiile în care în 2014 ambilor procurori le-a solicitat explicit să soluționeze dosarul motivând controlul inspecției, iar acest fapt nu era real. Totodată, soluția de clasare are natura unui folos necuvenit pentru persoana cercetată, în condițiile în care nu se putea dispune în absența probei administrate și în absența unei dispoziții de revenire asupra probei privind comisia rogatorie”, se mai arată în referat.

Fosta șefă a DIICOT Alina Bica și fostul șef al ANAF Șerban Pop au fost reținuți de DNA, marți, într-un dosar de mită privind favorizarea omului de afaceri Horia Simu.

Conform procurorilor, Șerban Pop a luat 230.000 de euro de la Horia Simu, iar la Bica ar fi ajuns 17.500 de euro pentru clasarea unui dosar pe care afaceristul îl avea la DIICOT.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.