Preţul real al petrolului, mult sub nivelul evaluat astăzi

Preţul petrolului a ajuns la cel mai mic nivel din ultimii zece ani, dar prăbuşirea este şi mai mare decât pare la prima vedere, scrie Bloomberg. In contractele la termen, preţul pentru un baril de petrol a ajuns în SUA sub 30 de dolari pentru prima dată începând din 2003. Preţul unui baril de petrol saudit exportat către Asia este şi mai mic, de circa 26 de dolari – cel mai redus preţ începând din august 2002.

Căderea liberă a preţurilor este un semnal important că avântul creditării în China a început să se domolească, spune Adair Turner, preşedintele la Institute for New Economic Thinking, citat de Bloomberg.

Reducerea investiţiilor in China, cel mai mare consumator de energie din lume, “transmite un implus inflaţionist puternic în întreaga lume, iar acesta joacă un rol important în ce se întâmplă acum cu preţul petrolului”, spune Turner.

Preţul petrolului ar fi chiar sub 17 dolari, dacă ar fi convertit la nivelul monedei americane din 1998, anul în a ajuns la cel mai mic nivel, după prăbuşirea de la începutul anilor 1980. Ce beneficii vor avea consumatorii de pe urma acestei scăderi a preţului? Extrem de reduse, spune Paul Horsnell, de la Standard Chartered Plc din Londra, din cauza taxelor pentru carburanţi şi a reducerii subsidiilor. “Însă cu siguranţă preţurile sunt foarte reduse din orice unghi am privi”, spune Horsnell.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.