Prezenţă românească în premieră la cea de-a 33-a ediţie a Izmir International Theatre Festival

În această perioadă are loc în Turcia Festivalul Internaţional de Teatru de la Izmir, la care România va fi reprezentată de Teatrul Naţional Marin Sorescu din Craiova cu spectacolul O furtună (2012), o dramă după William Shakespeare, în regia şi adaptarea lui Silviu Purcărete, scenografia Dragoş Buhagiar, muzica semnată Vasile Şirli.

ICR Istanbul sprijină prezenţa Teatrului Naţional Marin Sorescu din Craiova, primul teatru românesc invitat la Izmir International Theatre Festival, eveniment cultural consacrat care se desfăşoară în perioada 27 martie – 10 aprilie 2015 în oraşul Izmir – al treilea mare oraş al Turciei, cel mai mare oraş de la Marea Egee.

Echipa TNCMS va lua parte la manifestările festivalului în perioada 1-5 aprilie, reprezentaţiile spectacolului fiind programate pentru 2 şi 3 aprilie, pe scena Büyük Anadolu a Centrului Cultural şi de Congrese Tepekule. Piesa se va juca în limba română, cu supratitrări în engleză şi turcă.

Se cade să-i reamintim pe artiştii care dau viaţă acestui spectacol-capodoperă: Ilie Gheorghe, Sorin Leoveanu, Valentin Mihali, Romaniţa Ionescu, Constantin Cicort, Nicolae Poghirc, Adrian Andone, Angel Rababoc, Cătălin Băicuş, George Albert Costea, Cătălin Vieru, Iulia Lazăr, Monica Ardeleanu, Iulia Colan, Petra Zurba, fără a uita însă că în spatele lor se află o echipă cel puţin la fel de numeroasă formată din profesionişti de scenă şi cabină.

O scenografie fastuoasă semnată de Dragoş Buhagiar

Ultima deplasare externă a spectacolului O furtună este de dată recentă, 12 şi 13 noiembrie 2014, la Festivalul Internaţional Shakespeare de la Tel Aviv din Israel, organizat de Cameri Theatre. Iată crâmpeie despre acea prestaţie din cronica transmisă secretariatului literar al instituţiei de către Magdalena Brătescu, publicată în Gazeta Românească Tel Aviv la rubrica săptămânală Din fotoliul spectatorului:

“Aducând pe scena unui Festival internaţional o piesă scrisă în urmă cu 400 de ani, pentru a capta interesul publicului, trebuie să ai, precum Silviu Purcărete (Teatrul Naţional Craiova), o viziune originală, o înţelegere adâncă şi inovatoare a textului, un decor ca al lui Dragoş Buhagiar, un spaţiu fabulos în care fiecare element te surprinde şi te fascinează şi o trupă omogenă de actori talentaţi (printre care excelenţii Ilie Gheorghe-Prospero şi Sorin Leoveanu-Miranda/Caliban). O furtună este un spectacol inteligent, excelent conceput şi din care nu lipseşte nimic. E joc şi imagine, e lirism şi magie”.

“Mesajul spectacolului se referă la noţiunile esenţiale ale lumii de azi, libertate, putere, trădare, răzbunare, dragoste. Trebuie să înveţi toate aceste lecţii de viaţă pentru a fi pregătit de plecarea definitivă, acolo unde nu mai iei nimic cu tine din ce ai strâns şi iubit. Ca să te lepezi de păcate şi resentimente… şi să ierţi. Să te ierţi pe tine însuţi, ca să-i poţi ierta pe ceilalţi”.

Spectacolul O furtună în regia lui Silviu Purcărete a avut premiera pe 18 februarie 2012 la Teatrul Naţional Marin Sorescu Craiova şi a fost montat în acelaşi an în cadrul a numerose şi importante festivaluri naţionale şi internaţionale: Festivalul European al Spectacolului Timişoara – Festivalul Dramaturgiei Româneşti – FEST-FDR, Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu, Festivalul Internaţional William Shakespeare, Craiova, Festivalul Naţional de Teatru (FNT), Bucureşti, Festivalul Internaţional de Teatru Varna Summer, Bulgaria, Festivalul Internaţional Shakespeare, Gyula, Ungaria, Festivalul Internaţional Shakespeare, Gdansk, Polonia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.