Prezențe iconice și voci proaspete

Bucureștenii au parte de a șasea ediție a Bucharest Jazz Festival pe tot parcursul acestei săptămâni. Între 3 și 9 iulie, la Arcub și în Piața George Enescu organizatorii anunță „una dintre cele mai efervescente ediții, cu un program extins de festival și un lineup eclectic de artiști români și internaționali“.

Deschiderea oficială a festivalului este programată astăzi, în spațiul ARCUB din Centrul Vechi, unde Teodora Enache (director artistic al evenimentului), fotograful Sánta István Csaba și alte nume legate de lumea jazzului inaugurează expoziția de fotografie Jazzonance, începând cu ora 19.00. De mâine, sala din Lipscani nr. 84-90 se transformă în Gabroveni Jazz Club, unde, de la ora 23.00 are loc concursul New Jazz Voices, „care își propune să descopere și să promoveze tinerii vocaliști ai scenei locale de jazz. Gabroveni Jazz Club se continuă târziu până în noapte cu live sessions în afara programului de festival“, promite un text trimis presei.

Luiza Zan va cânta alături de Big Band Radio

Munca muzicală

Întâlnirea cu jurnalistul newyorkez de jazz Simon Rentner (mâine, 4 iulie, ora 12.00) face parte din seria evenimentelor conexe de zi de la clubul festivalului. În aceeași secțiune se desfășoară recenzia de carte și disc de jazz românesc găzduită de Mihai Iordache și Tavi Scurtu (miercuri, 5 iulie, ora 12.00), atelierul de improvizație în jazz cu pianistul Ion Baciu (joi, 6 iulie, ora 12.00). Vineri și sâmbătă, doi dintre artiștii cap de afiș ai ediției Bucharest Jazz Festival 2017, chitaristul Stanley Jordan (vineri 7 iulie, ora 15.00) și percuționistul Joca Perpignan (vineri 8 iulie, ora 12.00), vor susține câte un workshop la Gabroveni Jazz Club. Amiaza ultimei zile de festival, duminică, 9 iulie, este rezervată unui atelier pentru copii, Zappa – roboțelul muzical, susținut de muzicianul Cătălin Milea în piața George Enescu.

Joca Perpignan va închide ediţia 2017 a BJF

Bursa concertelor

Concertele Bucharest Jazz Festival din Piața George Enescu încep în fiecare seară de la ora 20.00, de miercuri, 5 iulie, până duminică, 9 iulie. Una dintre cele mai recente formule de jazz de pe scena bucureșteană, KriSPER, deschide seria concertelor, cu jazz fusion (miercuri, 5 iulie, ora 20.00), urmat de cântarea Luiza Zan & Big Band Radio (miercuri, 5 iulie, de la ora 21.30). A-C Leonte vine cu cel mai nou proiect al său, Reveries, care combină jazzul cu muzica electronică și experimentală (joi, 6 iulie, ora 20.00). După ce anul trecut urca pe scena festivalului cu Kenny Werner Trio, toboșarul Ari Hoenig se întoarce în iulie la București, la invitația pianistului român Ion Baciu Jr., pentru concertul Ion Baciu Jr. feat. Ari Hoenig & Or Bareket (joi, 6 iulie, ora 21.30).

Basarabenii de la Trigon fac jazz din toate muzicile

Mike Godoroja aduce „Diavolul și Robert Johnson“ (vineri, 7 iulie, ora 20.00), un spectacol care transpune pe blues poeziile lui Langston Hughes și Walt Whitman pentru a spune povestea legendei Robert Johnson.
Primul concert din weekendul 8-9 iulie este rezervat la Bucharest Jazz Festival unei prezențe feminine iconice în jazzul internațional, percuționista, baterista și compozitoarea Marilyn Mazur (sâmbătă, 8 iulie, ora 20.00).

Ultima zi de festival este rezervată concertului de etno jazz al grupului basarabean Trigon, ce îmbină elemente de folk, etno, jazz, rock și muzică simfonică (duminică, 9 iulie, ora 20.00). Dominat de ritmuri afrobraziliene cu influențe orientale și africane, concertul de închidere Bucharest Jazz Festival 2017 aduce publicului de jazz din România o demonstrație de world music experimental, în interpretarea Joca Perpignan Group (duminică, 9 iulie, ora 21.30). Accesul la toate reprezentațiile din cadrul festivalului este gratuit.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.