Pricopie: Vrem mai puţine materii la a XI-a şi a XII-a

Remus Pricopie îşi doreşte ca numărul materiilor predate la clasele a XI-a şi a XII-a să scadă peste câţiva ani, în vederea examenului de bacalaureat şi a admiterii la facultate.

„Aş vrea să reuşim să facem acest lucru ca în clasa a XI-a şi a XII-a elevii să ai aibă un număr mai mic de materii şi să opteze în funcţie de interesul lor pentru un domeniu sau altul. Este un proces complicat, pentru că asta înseamnă o reformă structurală a programelor şcolare, dar o vom face. Pentru un astfel demers, ai nevoie de trei-patru ani. (… ) Trebuie reaşezate disciplinele. În anul în care există examene importante, gradul de încărcare al elevului ar trebui să fie mai mic”, a declarat, pentru Mediafax, Pricopie, care a adăugat că „într-un stat normal, aşa se întâmplă”.

Pe de altă parte, ministrul Educaţiei spune că analizează oportunitatea creşterii numărului de zile de şcoală.

„Suntem printre ţările cu cel mai mic număr de zile de şcoală pe an. Eu nu voi schimba nimic pentru anul viitor, vom începe şcoala tot pe 15 septembrie, dar poate nu ar fi rău ca elevii care vor şi părinţii care vor să vină mai devreme cu o săptămână, pentru diverse activităţi. Un fel de ‘Şcoala altfel’ înainte de 15 septembrie. Subliniez, însă, că anul şcolar 2015-2016 va începe aşa cum a fost prevăzut. O să vedem. Deocamdată, trebuie să folosim eficient cele 177 de zile de şcoală”, a mai spus Remus Pricopie.

Ministrul Educaţiei a ţinut să precizeze că ponderea de 71 la sută dintre absolvenţii de clasa a XII-a, promoţia 2014, care au luat bacalaureatul anul acesta este una „decentă” şi că nu se poate vorbi despre un dezastru la acest examen.

În privinţa finanţării sistemului de învăţământ, Pricopie spune că rămân probleme, dar că acestea vor fi rezolvate „gradual”.

De asemenea, ministrul a spus că profesorii vor beneficia, din nou, de „programul 100 de euro”, dar că suma va creşte la 150 de euro. Banii vor putea fi folosiţi pentru cumpărarea de cărţi sau participararea la programe de formare profesională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.