Prietenii Elenei Udrea din Piaţa Universităţii atacă presa

Unii dintre cei care încearcă să deturneze protestul din Piaţa Universităţii sunt sponsorizaţi de firme care au afaceri cu Elena Udrea. Cei în cauză atacă dur întreaga presă încercând să-i decredibilizeze pe cei care fac relatări de la manifestaţii.

Presa, împroşcată cu acuzaţii aiuritoare

ONG-ul „ActiveWatch-Agenţia de monitorizare a presei” a lansat pe un site specializat în analize media un atac fără precedent la adresa întregii prese româneşti. În 10 puncte, sub titlul „Derapaje grave ale presei în reflectarea protestelor”, sunt pur şi simplu desfiinţate relatările de la mitingurile din Piaţa Universităţii. Nu le cităm, pot fi găsite pe paginademedia.ro, semnalăm doar o constatare de-a dreptul monstruoasă a „jandarmilor presei”: la grămadă, întreaga mass-media este acuzată de „difuzarea aproape exclusivă a poziţiei Jandarmeriei, ignorând punctul de vedere al protestatarilor atunci cand au avut loc incidente violente”. Chiar şi presa aflată în slujba Puterii (care a manipulat profesionist şi la greu în aceste zile) nu a rezonat în întregime cu poziţia oficialilor Jandarmeriei, iar presa independentă a atacat la baionetă atât luările de poziţie mincinoase ale Jandarmeriei, cât şi acţiunile sale brutale nejustificate.

Atacul dur la adresa presei al „ActiveWatch-Agenţia de monitorizare a presei” a fost deja „preluat” de un segment minor, dar gălăgios din Piaţa Universităţii, care a ieşit cu scandări de genul „presa română/e numai minciună!”. Lansarea acestui atac dur şi discreditarea presei nu sunt deloc întâmplătoare. Cei implicaţi în acest atac nu au făcut-o de capul lor, ci s-au aflat în serviciu comandat.

Amicii Elenei Udrea şi ai lui Dan Andronic

S-a afirmat – în blogosferă, dar şi pe reţeaua de socializare Facebook – că numele cel mai sonor de la „ActiveWatch-Agenţia de monitorizare a presei”, Mircea Toma, ar fi un „băsist convins”. Nu am achiesat la această catalogare, dar am acordat atenţie unei informaţii pe care am primit-o de la doi cititori, din care rezulta că „Mircea Toma şi oamenii săi” se numără printre amicii Elenei Udrea şi ai lui Dan Andronic (ideologul din umbră al PDL şi manipulatorul şef de la „Evenimentul Zilei”). Ni s-a semnalat că ActiveWatch are printre sponsori şi o grupare de firme care a avut sau are legături de afaceri cu familia Udrea-Cocoş şi Dan Andronic. Am verificat pe site-ul ActiveWatch şi am găsit doi sponsori: Banca Transilvania şi Niro Investment Group. Această companie (sau grup de firme) este condusă de un potent om de afaceri, Nicolae Dumitru, supranumit „Niro”. Căutând în baza de date şi pe internet, s-a confirmat că au existat/există legături strânse de afaceri şi prietenie între Niro Investment Group şi Elena Udrea şi Dan Andronic. Nu ne interesează ce afaceri şi ce orientări politice are Nicolae Dumitru „Niro” (dreptul la orice opţiune este liber), dar, în acelaşi timp, nu poţi clama că eşti independent – aşa cum susţine Mircea Toma despre el şi despre ONG-ul din care face parte – când eşti sposorizat de un grup de firme care are sau a avut legături de afaceri cu familia Udrea-Cocoş şi cu Dan Andronic. Şi nici nu trebuie să cauţi prea mult pentru a afla cărei zone a politicului îi faci servicii. Tocmai din această cauză ActiveWatch şi oamenii din componenţă nu mai sunt credibili.

Activiştii ActiveWatch, acuzaţi că au diluat mesajul Piaţa Universităţii

Mesajele-cheie ale Pieţei Universităţii au fost: anularea legii comasării alegerilor, organizarea de alegeri anticipate, demisia guvernului, demisia preşedintelui Băsescu. În paralel au existat o serie de mesaje cu iz economic-social din care amintim doar cererea de anulare a taxei auto, refacerea Legii învăţământului, o corectă lege a sănătăţii sau anularea controversatului şi păgubosului proiect canadian, Roşia Montana.

Începând de marţi, în Piaţa Universităţii şi-a făcut apariţia un slogan „preparat” în laboratoarele PDL, şi anume „USL=PDL=Mizerie”. Mircea Toma a recunoscut pentru cotidianul.ro că el şi colegii săi din ActiveWatch au lansat în piaţă respectivul slogan. Numai că respectivii nu s-au mulţumit doar cu lansarea sloganului, ci l-au „implementat” şi grupărilor mai vocale din spaţiul de protest, cum ar fi, de exemplu, membrii galeriilor echipelor de fotbal. Imediat ce sloganul respectiv s-a făcut auzit în Piaţa Universităţii, vectorii de comunicare ai PDL au ieşit „triumfal” la televiziuni „arătând” că de fapt în piaţă nu se protestează împotriva guvernului, a PDL sau preşedintelui României, ci se protestează împotriva clasei politice. Acesta a fost marele serviciu făcut Puterii de către cei sponsorizaţi de firme apropiate de Elena Udrea şi Dan Andronic.

La „Arhitectură” nu s-a mai strigat deloc „anticipate!”

Din mesajul lansat de Mircea Toma & Co. au derivat şi alte mesaje -, nu avem încă dovada că autorii ar fi aceiaşi -, de genul „nu mai vrem partide!”, „fără guverne!”, „fără parlament!”, „clasa politică e securistă şi comunistă!”, „jos capitalismul!”. Aceste mesaje sunt de sorginte anarhistă, stângistă sau proto-comunistă şi în foarte scurtă vreme comunicatorii Puterii vor ieşi în public arătând că în piaţă protestul nu este unul îndreptat împotriva actualilor guvernanţi şi că în Piaţa Universităţii se află anarhişti şi ultraşi – violenţele din 15 şi 19 ianuarie le vor servi drept argument -, drogaţi (nu a lipsit zi în care serviciul de propagandă al Jandarmeriei să nu anunţe reţinerea de persoane posesoare de droguri, fără însă a le şi nominaliza!!!) şi manifestanţi plătiţi („Evenimentul Zilei” insistă în aceste zile pe acest subiect, fabricând chiar şi un filmuleţ pentru a demonstra această acuzaţie preluată de asemenea din laboratoarele din Modrogan). Aici se va ajunge din cauza celor care implementează în piaţă sloganuri fabricate de comunicatorii PDL, de prietenii acestora. De menţionat că în timp ce în piaţă au proliferat sloganele „apolitice” sau cu iz anahist şi stângist, s-au rărit sloganurile politice. Vineri seara, în spaţiul din faţa Arhitecturii nu s-a mai strigat deloc „nu vrem comasate!” sau „anticipate, anticipate!”. Iar sloganurile anti-Băsescu nu au mai fost virulente, ci mai rare şi în general băşcălioase.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Theo Marcovici 128 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.