Prim-balerina Alina Cojocaru dansează din nou la Bucureşti

Opera Naţională Bucureşti celebrează arta dansului printr-un eveniment extraordinar: Gala Internaţională de Balet. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să urmărească momente coregrafice din premiere mondiale, dar şi din spectacole de balet celebre în interpretarea unor nume bine-cunoscute ale dansului, precum prim-balerina Alina Cojocaru, prim-balerina Baletului de Stat din Berlin, Iana Salenko, tânărul şi talentatul balerin cubanez Osiel Gouneo, dar şi prim-balerinul Baletului de Stat din Berlin, Marian Walter. Lor li se vor alătura balerinii Operei Naţionale Bucureşti: Robert Enache, Bianca Fota, Sena Hidaka, Dawid Trzensimiech, Oana Babuşka, Bogdan Cănilă, Cristina Dijmaru, Shohei Horiuchi, Rin Okuno, Călin Rădulescu, Marina Minoiu, Mihaela Soare, Shuhei Yoshida, Barnaby Bishop, Akane Ichii, Cristian Preda, Bianca Stoicheciu, Liam Morris, Greta Niţă şi Johan Kobborg, precum şi membrii Ansamblului de Balet al Operei Naţionale Bucureşti.

În programul galei sunt incluse momente din spectacole îndrăgite de balet precum: La Sylphide, Diana şi Acteon, Les Lutins, Corsarul, Flăcările Parisului, dar şi La Fille mal gardée, Rhapsody, Voice of Spring, precum şi un colaj alcătuit din fragmente din baletul Don Quijote.

Unul dintre momentele importante ale serii îi va avea în prim-plan pe Alina Cojocaru, invitat permanent al Operei Naţionale Bucureşti, şi pe Johan Kobborg, directorul artistic al Companiei de Balet a Operei Naţionale Bucureşti, care vor prezenta împreună pe scena de la Bucureşti un moment din spectacolul Mayerling (coregrafia: Kenneth MacMillan), moment pe care l-au prezentat şi în cadrul spectacolului de adio de la The Royal Ballet.

Miercuri, 28 ianuarie, ora 19.00

Invitaţi speciali:

Alina Cojocaru – invitat permanent în cadrul Operei Naționale Bucureşti (Baletul Naţional Englez)

Iana Salenko (Baletul de Stat din Berlin)

Osiel Gouneo (Baletul Naţional Norvegian)

Marian Walter (Baletul de Stat din Berlin)

şi

Johan Kobborg

Ansamblul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti

Dirijor: Cristian Sandu (invitat)

Program:

Alina Cojocaru în La Fille Mal Gardee, unul dintre cele mai îndrăgite titluri din repertoriul clasic

Pas de deux din Voices of Spring, coregrafia: Sir Frederick Ashton, muzica: Johann Strauss-fiul . Dansează Greta Niţă, Barnaby Bishop

Pas de deux din La Sylphide, coregrafia: August Bournonville, muzica: Herman Severin Løvenskiold . Cu Oana Babuşka, Shohei Horiuchi

Pas de deux din Flăcările Parisului, coregrafia: Vasili Vainonen, muzica: Boris Asafiev, avându-i ca interpreți pe Cristina Dijmaru şi Marian Walter

Pas de deux din Romeo şi Julieta, coregrafia: Johan Kobborg, muzica: Serghei Prokofiev. Cu Bianca Fota, Dawid Trzensimiech

Alina Cojocaru şi Johan Kobborg în La Fille mal gardee pe scena ONB

Pas de deux din Diana şi Acteon, coregrafia: Marius Petipa, muzica: Riccardo Drigo. Cu Iana Salenko, Osiel Gouneo

Les Lutins, coregrafia: Johan Kobborg, muzica: Henryk Wieniawski, Antonio Bazzini. Interpreți: Cristian Preda, Shuhei Yoshida, Cristina Dijmaru; la vioară: Rafael Butaru, la pian: Ştefan Doniga

Fragment din Mayerling, coregrafia: Kenneth MacMillan, muzica: Franz Liszt. Dansează Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Liam Morris

Pas de deux din Manon, coregrafia: Kenneth MacMillan, muzica: Jules Massenet. Cu Bianca Fota, DawidTrzensimiech

Pas de trois din Corsarul, coregrafia Vasili Medvedev, adaptare după Marius Petipa, muzica: Riccardo Drigo. Interpretează Sena Hidaka, Robert Enache, Shuhei Yoshida

Aplauze pentru Johan Kobborg şi Alina Cojocaru

Pas de deux din Rhapsody, coregrafia: Sir Frederick Ashton, muzica: Serghei Rahmaninov. Cu Bianca Stoicheciu, Bogdan Cănilă; la pian: Ștefan Doniga

Rose Adagio, fragment din Frumoasa din pădurea adormită, coregrafia: Marius Petipa, muzica: Piotr Ilici Ceaikovski. Îi veți putea vedea pe Alina Cojocaru, Johan Kobborg, Dawid Trzensimiech, Shohei Horiuchi, Liam Morris

Fragmente din La Fille mal gardée, coregrafia: Sir Frederick Ashton, muzica: Ferdinand Hérold, John Lanchbery. Cu Marina Minoiu, Robert Enache, Călin Rădulescu

Alina Cojocaru şi Johan Kobborg, pe scena de la Royal Ballet

Fragmente din Don Quijote, coregrafia: Marius Petipa / Alexandr Gorski, muzica: Ludwig Minkus. Interpretează Cristina Dijmaru, Bogdan Cănilă, Sena Hidaka, Marina Minoiu, Akane Ichii, Rin Okuno, Robert Enache, Mihaela Soare, Shuhei Yoshida, Bianca Fota.

Zborul iubirii, al iubirii ca viaţă şi dans

Alina Cojocaru, Etoile de la Danse

Peste unele destine Dumnezeu a presărat har. Aşa s-a întâmplat cu Alina Cojocaru

A studiat la Kiev timp de şapte ani, perfecţionându-se apoi, din 1997, la Şcoala Regală de Balet din Londra, în urma câştigării unei burse în cadrul Concursului Internaţional de Balet de la Laussane. A dansat în Compania de Balet din Kiev, debutând în Don Quijote, Frumoasa din pădurea adormită, Spărgătorul de nuci, Coppelia. A revenit la Londra în 1999, fiind promovată ca prim-balerină. După succesul repurtat în Giselle, ea a devenit solist principal al Companiei Regale de Balet de la Covent Garden, evoluând apoi în rolul Odette-Odile din Lacul lebedelor, Romeo şi Julieta (coregrafia Kenneth McMillan), Don Quijote (în viziunea lui Rudolf Nureev), Evgheni Oneghin (semnat de John Cranko), Baiadera (realizată de Natalia Makarova) etc. În repertoriul său s-au adăugat, în ultima vreme, noi titluri, precum Mayerling, Gong, La Sylphide, Manon (în coregrafia lui McMillan).

Ca un fluture în zbor

În 2002, Alina Cojocaru a apărut pentru prima oară pe scena românească interpretând, alături de ansamblul Operei Naţionale Bucureşti, rolul titular din Giselle, revenind apoi, în anul următor, pentru a dansa, alături de Johan Kobborg, în cadrul Galei de Balet din Festivalul şi Concursul Internaţional George Enescu. Ea a primit şi distincţia Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Cavaler.

Alina Cojocaru a fost desemnată, în 2004, cea mai bună balerină la festivalul Monaco Dance Forum, la gala Premiilor Nijinsky, distincţie acordată o dată la doi ani.

Graţie, talent şi frumuseţe în Giselle

Totodată, Alina Cojocaru s-a numărat printre cele patru laureate ale premiului Balerina Deceniului, decernat în 2010 cu ocazia unei prestigioase gale internaţionale de balet – Stars of the 21st Century – care a fost organizată la Moscova. În afară de Alina Cojocaru, atunci au mai fost premiate Lucia Lacarra din Spania, Svetlana Lunkina şi Diana Vishneva din Rusia.

A fost răsplătită de două ori cu Prix Benoit de la Dance, odată în 2004 pentru Cinderella şi apoi, în 2012 pentru Liliom de John Neumeier de la Hamburg Ballet.

În La Sylphide

Aplauze furtunoase pentru Alina Cojocaru la Teatro alla Scala.

Partenerul ei de scenă, Johan Kobborg, fost prim-solist al Baletului Regal Danez, al Baletului Regal din Londra este invitat al celor mai importante companii din lume. În ultimii ani, Johan Kobborg s-a remarcat în paralel şi în calitate de coregraf, lucrările sale fiind prezentate de Baletul Regal din Londra, Baletul Teatrului Balşoi din Moscova, Baletul Regal din Noua Zeelandă etc. În anul 2009, spectacolul său La Sylphide de la Teatrul Balşoi a primit premiul Masca de Aur la Moscova pentru cel mai bun spectacol al anului. Coregraful Johan Kobborg conduce, din ianuarie, Baletul Naţional Român, un compartiment al Operei Naţionale Bucureşti .

După o reprezentație din 2013, Regina Margareta a Danemarcei i-a oferit personal înalta distincție, Ordinul Dannebrog.

Alina Cojocaru în La Fille Mal Gardee

Plecarea balerinei Alina Cojocaru de la Royal Ballet acum doi ani şi alegerea pe care a făcut-o de a dansa împreună cu Johan Cobborg pe scena de la English National Ballet a putut să şocheze la vremea aceea.

În 2005, Johan Kobborg, maestru de balet, crease La Silphide, pentru Baletul Regal din Londra. Succesul a făcut ca aceştia să-i comande o lucrare originală, Les Lutines (Elfii). Balerina de la premieră, Alina Cojocaru, a evoluat apoi cu această lucrare şi la Festivalul de Balet de la Dortmund, şi la Festivalul Dance Open de la Sankt Petersburg.

În Romeo şi Julieta, cu Johan Kobborg, la Metropolitan Opera House

Trecuse nu multă vreme de la spectacolul fascinant , cu Mayerling (în coregrafia lui Kenneth McMilan), unde Alina Cojocaru, alături de marele balerin Johan Kobborg au creat o memorabilă performanţă.

De ce zboară o pasăre rară din cuibul ei regal de la Covent Garden, cu majestuoasa cortină de purpură şi aur?

Explicaţiile şi interviurile date de marea stea a baletului mondial au relevat şi nu au relevat misterul.

Cei doi dansând acum câţiva ani în La Fille mal gardee

Pentru cei care i-au urmărit evoluţia după aceea pe atâtea scene de prestigiu, decizia de a părăsi Baletul Regal din Londra a însemnat continuarea unui zbor al iubirii, al dansului ca iubire, al iubirii ca viaţă şi dans, trăite împreună, alături de Johan Kobborg.

Câte companii celebre de balet nu au visat-o ca stea în propriile lor spectacole pe Alina Cojocaru? Pe această strălucitoare stea a baletului mondial cu un chip de copil şi de înger, cu zbor de fluture, fulg sau pasăre?

Neuitata din baletul Giselle, pe care am privit-o vrăjiţi, acum câţiva ani, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti sau, recent, în luna decembrie 2014, grațioasă, jucăuşă şi la fel de strălucitoare în La Fille Mal Gardée, când a trezit aplauze neîntrerupte timp de 8 minute, la sfârşitul spectacolului.

Viaţa pe poante – Alina Cojocaru

„Dansul ei este ca bătaia de aripi a unui fluture. Cojocaru pare că zboară, picioarele ei au mişcări precise, trupul îi este fluid ca o liană, dar este simţul său muzical profund ce creează magia pe scenă. În momentele emoţionale cele mai importante, Cojocaru se opreşte din mişcare cu o linişte de parcă ar respira un alt aer, înainte să păşească din nou în dans, pe muzică”, scrie Judith Mackrell în The Guardian.

Johan Kobborg, Director Artistic al ONB

„În rolul Silfidei, Alina Cojocaru este în teritoriul său natural. Dansul ei este translucid, rapid ca bătaia de aripi a unui fluture atunci când fuge din braţele lui James (eroul principal din baletul Les Sylphides). Cojocaru a fost întotdeauna o actriţă elocventă… în rolul unei zâne, ea este puritatea întruchipată având reacţii neaşteptate în timp ce încântarea, tristeţea şi confuzia sunt reflectate pe faţa ei. Cojocaru reuşeşte să aducă pe scenă un personaj care este atât de înduiosător şi, totuşi, ireal”, mai scrie Judith Mackrell.

”Alina Cojocaru, interpreta rolului principal în producţia Frumoasa din Pădurea Adormită prezentată la American Ballet Theater din New York, i-a făcut pe spectatori nu doar să exclame de entuziasm, ci i-a şi emoţionat până la lacrimi pe unii”, apreciază San Francisco Chronicle.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.