Prim-ministrul Mariano Rajoy, audiat ca martor-cheie într-un proces de corupție

Deşi a făcut tot posibilul ca să evite audierea sa ca martor într-un mare proces de corupţie ce vizează formaţiunea sa politică, Partidul Popular, şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a ajuns, totuşi, în faţa tribunalului din San Fernando de Henares, aflat la 18 km de Madrid.

Spre a marca statutul său de martor şi pentru a nu-i afecta imaginea politică, el a fost aşezat pe o estradă aflată la nivelul judecătorilor, element care nu a eliminat senzaţia publicului larg, care l-a perceput ca aflându-se în boxa acuzaţilor. Este şi motivul pentru care audierea respectivă, transmisă în direct la televiziunea publică, a stârnit vie emoţie în întreaga ţară.

Cât priveşte procesul, a debutat în octombrie 2016, 37 de persoane fiind arestate preventiv, printre ele foştii primari din Pozuelo şi Majadahonda – două comune bogate de lângă Madrid – iar peste 300 sunt chemate să depună mărturie. Este vorba de aşa-numita „Reţea Gurtel“, în care mai multe întreprinderi sunt acuzate că, între 1999 şi 2005, au oferit mită aleşilor şi responsabililor Partidului Popular, în schimbul unor mari contracte publice. Uriaşul scandal de corupţie a fost dezvăluit în anul 2007, de cotidianul madrilen „El Mundo“.

Fostul intendent şi trezorier al partidului, Luis Barcenas, un timp apropiat al lui Mariano Rajoy, a recunoscut deja existenţa „unei puşculiţe negre“ ce permitea transferarea unor sume de bani care completau salariile principalilor conducători ai partidului. Un alt acuzat important este antreprenorul Francisco Correa. Antreprenorii întreprinderilor care obţineau acele contracte foarte consistente ofereau comisioane atât aleşilor, cărora, printre altele, le finanţau sărbătorirea zilelor de naştere ale copiilor sau le ofereau automobile Jaguar, cât şi direct partidului, pentru campaniile electorale.

Pe de altă parte, în cadrul audierii de miercuri, unul dintre avocaţii părţii civile a trecut de cadrul strict al „afacerii Gurtel“, acesta întrebându-l pe premier şi despre alte dosare-problemă pentru Partidul Popular, presa amintind în context o serie întreagă de scandaluri care în ultimii 20 de ani au umbrit imaginea PP. Astfel, au mai fost evocate: aşa-numita „contabilitate ocultă“ din partid; ramura din Valencia a afacerii Gurtel; afacerea „Punica“, în care erau implicaţi aleşi ai Partidului Popular din Madrid.

Cei care cunosc bine aceste chestiuni delicate opinează că terenul a fost foarte alunecos pentru Rajoy, care a insistat fără încetare pe separarea funcţiilor „politice“ şi „economice“ în sânul partidului său. De pildă, răspunzând întrebării avocatului referitoare la „contextul“ în care formaţiunea sa politică a făcut faţă corupţiei, Rajoy a declarat că nu s-a ocupat niciodată de probleme de contabilitate şi nici de cele economice.
În context, întrebat pe cine aveau în vedere iniţialele „MR“ găsite pe hârtiile fostului trezorier al partidului, inculpat deja, el a declarat: „Nu m-am ocupat niciodată de problemele economice ale partidului“, după care a dat asigurări că nu a fost niciodată la curent cu activităţile antreprenorului Francesco Correa, „un furnizor“ de fonduri pentru PP. „A trebuit să ne intersectăm în cadrul unor evenimente publice, dar nu am avut niciun fel de relaţie cu el“, a mai spus acesta, adăugând că a rupt legăturile cu Correa şi Barcenas când cei doi au început să fie acuzaţi.

Totuşi, presa a aflat că Francisco Correa, „Don Vito“ pentru intimi, nume împrumutat din celebrul film american „Naşul“, a fost acuzat de deturnarea a 8,4 milioane de euro prin mijlocirea unor contracte publice trucate cu primările controlate de PP, graţie „strânselor relaţii“ cu factorii politici. În fine, de notat că, în 2013, câteva zile după ce presa a publicat ştirea că circa 50 de milioane euro ar fi tranzitat prin conturile lui Luis Barcenas din Elveţia, Mariano Rajoy i-a trimis acestuia un SMS, scurt, dar elocvent: „Luis, fii tare!“.
Cuvintele acestea l-au urmărit pe premier în ultimii ani, fiind suficiente pentru a explica de ce toate partidele politice au avut reţineri în a se alia cu PP pentru a debloca criza de guvern din ţară.

În opinia multor ziarişti care urmăresc procesul „reţelei Gurtel“, „de peste trei decenii, corupţia galopantă din Spania a atins şi alte formaţiuni politice şi chiar sindicate sau lumea sportului. De peste 20 de ani, a afectat în mod deosebit Partidul Popular, ca urmare a marii sale implantări teritoriale.“

La sfârşitul anului 2015, politica de austeritate pe care el a adoptat-o fiind la guvernare în perioada gravei crize economice l-a făcut să piardă majoritatea absolută pe care o avea în Parlament, două noi partide – Ciudademos (de centru – dreapta) şi Podemos (stânga radicală), profitând de acest lucru.

În fine, presa a mai relatat un fapt elocvent pentru amintita vie emoţie trezită de audierea premierului: la sosirea lui la tribunal a fost întâmpinat de numeroşi manifestanţi, care scandau: „Rajoy a Soto del Real!“, făcând trimitere la închisoarea în care se află numeroşi politicieni condamnaţi pentru corupţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Dumitru Constantin 677 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.