Prim-ministrul Poloniei către UE: „Vom continua schimbările”

În timpul unei dezbateri susţinute recent în Parlamentul European, Beata Szydlo, prim-ministrul Poloniei, a negat acuzaţiile conform cărora politicile guvernului său încalcă legea, scrie euobserver.com.

„Polonia este o ţară democrată“, a spus Szydlo în faţa membrilor Parlamentului European. Ea a declarat că nu este de acord cu decizia Uniunii Europene de a porni o anchetă care să stabilească dacă guvernul polonez a încălcat sau nu libertatea presei şi statul de drept. Cu toate acestea, Beata Szydlo a spus că va coopera cu Uniunea Europeană. „Polonia nu merită să fie monitorizată. Drepturile omului şi statul de drept nu sunt încălcate în Polonia. Schimbările efectuate de guvernul nostru sunt în concordanţă cu Tratatele Uniunii Europene“, a adăugat prim-ministrul.

Marţi, guvernul polonez a răspuns la întrebările trimise de Executivul UE. Vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, a promis un dialog bazat pe dovezi, însă a declarat că încă există un risc de „ameninţare sistematică“ a statului de drept. Europarlamentarii au acuzat guvernul condus de Szydlo că a pus posturile de radio publice sub controlul său direct, că a ignorat hotărârile Curţii Constituţionale şi că i-a împiedicat pe judecători să plaseze verificări asupra guvernului.

Politic, nu juridic

Prim-ministrul a accentuat faptul că Europa este importantă pentru Polonia, dar a menţionat că suveranitatea cu privire la chestiunile interne ar trebui respectată. „Suntem parte a Europei unite“, a spus ea, adăugând: „Vrem să credem că Polonia este o ţară liberă. Nu am dominat niciodată tribunalul. Disputa despre Curtea Constituţională este politică, nu juridică. Este o problemă internă şi Polonia trebuie să o rezolve pe cont propriu“.

Beata Szydlo a mai spus că guvernul anterior, condus de partidul liberal-conservator, a încercat să manipuleze instanţa constituţională cu ajutorul susţinătorilor, înainte de alegerile din luna octombrie, ştiind că le vor pierde, însă partidul său a încercat să remedieze situaţia. Partidul Popular European (PPE), un grup parlamentar conservator, a criticat acţiunile guvernului de a submina principiile democratice. Liderul PPE, Manfred Weber, nu a făcut nicio declaraţie în cadrul dezbaterii, pentru a evita asuprirea sentimentului antigerman în Polonia. Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, conduşi de Conservatorii din Marea Britanie, i-au susţinut pe membrii polonezi. Pe de altă parte, europarlamentarii au acuzat Comisia de standarde duble, subliniind faptul că atunci când guvernul polonez a luat decizia de a încălca normele şi a numit judecătorii de la Curtea Constituţională nu a existat nicio anchetă din partea UE. În timpul dezbaterii, ce a durat peste trei ore, prim-ministrul Beata Szydlo a sfidat apelurile şi a spus că era pregătită să modifice legile, în cazul în care preocupările Comisiei ar fi fost validate. „Vom continua cu programul de guvernare, asta este ceea ce aşteaptă electoratul de la noi“, a menţionat aceasta.

Într-un comentariu ulterior, ea le-a reamintit europarlamentarilor că UE are lucruri mai importante de făcut decât să se preocupe de problemele interne ale Poloniei. „Nu văd motivul pentru care Poloniei i se dedică atât de mult timp… Cred că sunt problemele mai importante de abordat“, a mai spus Szydlo. Ministrul de Externe al Olandei, Bert Koenders, reprezentantul UE al preşedinţiei Olandei, a declarat: „Aderarea la Uniunea Europeană nu reprezintă doar beneficii, ci şi responsabilităţi pentru valorile comune, în special a statului de drept, a democraţiei şi drepturilor fundamentale“. De asemenea, Koenders a declarat că preşedinţia olandeză va susţine în luna mai o dezbatere despre statul de drept, în cadrul Consiliului de Afaceri Generale.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.