Prim-ministrul României, Victor Ponta: „Lovitura de stat e paranoia, nu mai e politică „

Premierul României,Victor Ponta, invitat luni seară, la Realitatea TV, în cadrul emisiunii „Realitatea la raport” –  moderată de Andreea Creţulescu, Adrian Cioroianu şi de Rareş Bogdan – a pus lucurile la punct, arătându-i adevărata faţă, hidoasă, a lui Traian Băsescu:

„Cred că ne aflăm la momentul pe care îl consideram cel mai probabil: să fie o majoritate pentru demiterea preşedintelui, dar să nu se îndeplinească cvorumul. Eu nu mă aşteptam să vină atât de mulţi oameni la vot. Suntem în situaţia următoare: ai 8,5 milioane care au venit la vot, pe care Băsescu îi ameninţă, le spune că sunt complici la lovitura de stat. El spune că ceilalţi sunt partizanii lui pentru că nu au venit la vot. Niciodată în România nu au fost mai mult de 10-11 milioane la vot. La prezidenţiale în turul doi au fost zece milioane. Cred că e situaţia cea mai rea, în ansamblu, pentru ţară. În rest sunt foarte mândru că atât de mulţi oameni au venit la vot şi că cea mai odioasă acuzaţie a lui Băsescu – fraudarea votului- s-a dovedit încă o tiribombă de campanie, n-a fraudat nimeni nici un vot.

Cum procedăm în continuare ? Există o singură posibilitate foarte clară: ce va decide CCR va fi respectat, aplicat de Guvern. Ce va decide nu ştiu să vă spun. Ce pot să vă spun: înainte de a se lua decizia CCR, fiecare dintre părţi-preşedintele suspendat şi Parlamentul-îşi va spune punctul de vedere. Parlamentul va spune: CCR a spus să avem un barem extrem de înalt, care nu mai există în Europa, în realitate a existat boicot, nu suntem 18 milioane de cetăţeni.

Nu USL a fost parte a acestui proces. Parlamentul şi Traian Băsescu au fost cele două părţi. (Despre domnişoarele în bikini aduse la vot de Radu Mazăre): Nu-l ştiam pe Băsescu atât de pudic, de pudibond. Nu există într-o democraţie o altă soluţie decât votul democratic. Să fii preşedinte când nici măcar tu nu te votezi, vom intra într-o carte destul de neagră a recordurilor.

În România astăzi, conform datelor preliminare ale recensământului din 2011, locuiesc 15 milioane de cetăţeni cu drept de vot. În plus, faţă de aceştia, sunt înregistraţi cu CNP încă 3 milioane cu drept de vot care locuiesc în străinătate, dacă mai trăiesc sau dacă nu au renunţat la cetăţenia română. Din cei 15 milioane, 1,6 milioane sunt de etnie maghiară, cei care nu au votat ieri. E dreptul lor. M-a deranjat doar că premierul Viktor Orban a fost un agent de campanie al lui Băsescu. Din 13, 4 milioane români, 8 milioane au venit la vot: e o majoritate covârşitoare. Chiar dacă, prin artificii procedurale, CCR nu o va recunoaşte, politic e imposibil să nu recunoşti aşa ceva.

Trebuie să fii într-o realitate paralelă ca să spui că nu te interesează. Dacă în loc de referendum erau alegeri parlametnare, USL lua 80% din mandate. Azi şi tonul suporterilor din Occident ai lui Băsescu s-a îndulcit foarte tare. Exemplu, analiza făcută de Deutsche Welle, care spune despre Băsescu: contra ta sunt 7,4 milioane, greu să spui că e victoria ta. Am discutat azi cu Florin Georgescu despre cursul de schimb leu-dolar. Suntem cu toţi indicatorii la zi. Semnalele date cu lovitura de stat au influenţat, acum începe să scadă. Cel mai important mesaj ecnomic îl reprezintă rezultatul de săptămna viitoare al vizitei FMI. În termeni de deficit bugetar, de nivel al arieratelor, măsuri de reformă structurală, suntem cu absolut totul la zi, recuperand şi întârzierile acumulate de vechiul guvern PDL.

Cele două forţe, USL ş Băsescu mai pot avea încredere una în alta? Nu, cum să aibă încredere. Ce încredere să fie. Există cateva lucruri esenţiale, i le-am transmis azi public: n-o să accept să ameninţe oamenii, nici persoane individuale, nici instituţii ale statului, nici trusturi media. E în interesul trusturilor media să nu accepte. Nu cred că e treaba mea ca politician la ce se uită oamenii. N-am spus niciodată nu vă mai uitaţi la Realitatea TV. Uitaţi-vă la ce vreţi ddumneavoastră. El ameninţă oamenii, că toţi sunt complici la lovitura de stat, asta e paranoia, nu mai e politică !Eu nu mă simt în pericol cu Băsescu, sunt vaccinat, mi-a făcut toate relele din lume.

În continuare, nu am nevoie de Băsescu să mă ajute cu nimic, nici nu mă va ajuta vreodată, aş vrea să nu ne mai pună beţe în roate. Majoritatea actuală are un program economic, social, de reforme pe care îl vom aplica, că vrea sau nu Băsescu. E un preşedinte ilegitim pentru noi. Nu voi căuta noi conflicte cu Băsescu. Ce va face el? După declaraţiile de azi, cred că e uşor de anticipat ce va face. Cred că trebuie ca Traian Băsescu să se retragă. Oameni cu care aveam relaţii civilizate , care sunt acum alături de Traian Băsescu.

Cu Vasile Blaga – am fost la nunta fiice sale –  m-am trezit acum în campanie că îmi atacă familia. Şi cu Ungureanu am vorbit civilizat. Eu nu aveam astăzi programată nici o ieşire la ora 18.30. După ce am văzut, după telefoanele primite de la oameni care au întrebat: acum o să ne bage în puşcărie pentru că am votat?

Am ieşit să spun: toate instituţiile vă vor apăra pentru că v-aţi exercitat un drept constituţional. Nu-l luaţi in seamă pe Băsescu, vă apăr. Am simţit nevoia să ies. Orice apărare a celor 8,5 milioane e benefică şi celorlalţi.Din păcate, în acest moment s-a ajuns la un nivel de ură şi dezbinare pe care România nu l-a mai trăit de la 1989 incoace. E o realitate peste care sper să trecem.Nu am negociat nimic în acest sens noi cu UDMR. Eu nu i-aş fi dat importanţă lui Viktor Orban dacă nu aş fi constatat că toţi maghiarii au lipsit ieri de la vot.

Absurditatea afirmaţiilor lui Traian Băsescu… Eu am crezut că va ieşi şi va spune că a inteles că românii sunt supăraţi pe el dar că vrea să rămână preşedinte, dar a ieşit şi a spus „Victorie!”

– In percepţia mea şi a lui Crin Antonescu: a existat o asemenea campanie de dzinformare nu doar către Bruxelles, dar şi către Berlin, Washginton, toată lumea a fost informată că democraţia in România depinde de cvorumul de 50%, Am incercat să le explicăm. Era un moment in care orice explicatie nu era penetrantă. Atunci am avut 2 opţiuni: ori rămânem cu jumătate plus unu din cei care participă, dar insemna o izolare si sanctionare a noastră pe plan european,  chiar si pe nedrept, a fost foarte clar acest lucru, ori ne asumăm noi acest lucru. E mai important pentru noi să nu rupem nişte punţi. Acesta a fost primul punct, au fost mai multe care au născut momente jenante. Toate erau venite de la Bucureşti pe o anumită filieră. 

– Sunteţi mulţumit de europarlamentarii dvs in contracararea informatiilor apărute? Da. Ştiu foarte bine. dacă nu aş fi fost eu la Bruxelles, i-aş fi acuzat. Cand m-am dus eu şi m-a mtrezit că pentru prima dată in istorie, şeful grupului PPE a zis Nici măcar nu mă văd cu voi. Pe el nu-l interesa, il interesa să spună că România e o ţară de papuaşi.

– A existat o campanie de dezinformare. Şi azi m-am văzut cu reporteri ai presei internaţionale, le-am spus că nu Guvernul l-a suspendat pe Băsescu, ci Parlamentul, că există un articol in Constituţie privind suspendarea. 

– Băsescu e suficient de politician care să simtă şi să ştie că atunci cand ai 8,5 milioane voturi impotriva ta, ai o insolubilă problemă politică

– La referendumul de ieri a fost prezenta cu 3% mai mare decat prezenta la vot pentur Parlamentul European in Europa. PE a avut o prezentă, la nivel european in 2009 de 43%. Ce e democratic in Europa, inţeleg că nu e democratic in România.

Despre posibilitatea ca INS să dea un document care să indice ca numărul celor cu drept de vot este de 15 milioane: Legea spune clar: CCR are dreptul să ceară tuturor instituţiilor toate datele pe care le consideră necesare. Nu ştiu ce va cere CCR, sau ce va decide. Ştiu că orice va decide, vom respecta. 

– Eu am fost, in urmă cu 2 săptămâni la Miercurea Ciuc, m-am văzut cu toţi aleşii locali, mi-au spus de tot felul de probleme, le-am spus că sunt obligat să vă ajut cu problemele care tin de administraţie. 

A cerut UDMR regionalizare? Nu, pentru că ştiau că nu voi fi niciodată de acord cu acest lucru. Nici inchiderea unor dosare. Nu cred că li s.a promis aşa ceva (de către cealaltă tabără, n.r).

La Timiş a fost o prezentă de 35%, ce sanctiuni veti da? Eu nu am fost cel care a coordonat campania, incerc să nu incurc guvernarea cu kucrurile de partid. Dragnea a organizt foarte bine campania, rezultatele acestea sunt, vom trage concluzii. Timişul a fost intotdeauna ultimul judeţ. Nu vreau să incepem vînătoare de vrăjitoare acum. Fiecare om din această ţară, fie a zis mă interesează ce se intamplă cu România, fie nu. 

Inotaţi la Casa Dante? Niciodată. A inotat preşedintele Băsescu. Nu ştiu dacă a contat in campanie, Vom cerceta in continuare, Casa Dante ramane o ghiulea de piciorul lui Băsescu. 

Despre promisiunea lui Crin Antonescu privind demisia: Ce face Crin Antonescu o poate spune doar el. Părerea mea, pe care i-am spus-o şi lui: când câştigi, nu te retragi. Obligatţa lui şi a mea nu e faţă de Băsescu şi ziarele lui Băsescu, ci faţă de cei care au votat. Nu aş face ceva care să-i dezamăgească pe aceşti oameni. Imi doresc să rămână copreşedinte al USL şi va fi candidatul nostru la prezidenţiale.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cristian Oprea 843 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.