Prim-procuror, reținut de DNA

Procurorii DNA l-au reținut pentru 24 de ore pe prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin Constantin Balaban pentru efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite, fals în declarații, în formă continuată (7 acte materiale), șantaj, luare de mită şi favorizarea făptuitorului.

De asemenea de Alexandrina Jijileanu grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a fost pusă sub control judiciar.

Acuzațiile aduse de DNA procurorului:

„În intervalul 23 iulie 2007-04 martie 2015, inculpatul Balaban Constantin a administrat, în fapt, o societate comercială ce avea ca asociat unic și administrator pe soția sa, sens în care s-a implicat direct în gestionarea relațiilor comerciale cu alte firme, în legătură cu:
– obținerea de contracte comerciale,
– colectarea sumelor de bani cuvenite societății în urma desfășurării activității comerciale,
– asigurarea logistică a celor două autocamioane și a celor două semiremorci deținute de societate,
– organizarea contabilități primare a societății,
– gestionarea resurselor umane,
– reprezentarea societății în contact cu autoritățile fiscale de control.
La data de 16 august 2007, urmărind înființarea și operaționalizarea firmei respective, inculpatul Balaban Constantin a creditat-o, în calitate de persoană fizică, cu suma de 244.000 de lei și în 16 iulie 2012, cu suma de 4.200 de lei.
Totodată, în datele de 23 iulie 2007, 02 martie 2009 și 01 noiembrie 2011, inculpatul Balaban Constantin, prin intermediul administratorului, a creditat aceeași societate cu suma totală de 375.000 de lei.
Aceste împrumuturi nu se regăsesc menționate în declarațiile de avere întocmite, în calitate de procuror, de către inculpatul Balaban Constantin, pentru anii 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014 și nu există date din care să fi rezultat că aceste creanțe au fost stinse prin restituirea împrumuturilor de către societate.
Mai mult, în cuprinsul acestor declarații inculpatul Balaban Constantin a declarat la rubrica „Venituri” salariul acestuia, în calitate de procuror, precum și salariul soției acestuia, fără a exista vreo mențiune despre firma respectivă, deși soția acestuia, scriptic, avea calitatea de administrator și asociat unic, iar societatea sus menționată a avut o cifră de afaceri aferentă anilor 2012-2014, în cuantum de 1.066.368 de lei.
În data de 12 ianuarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, prin intermediul unui agent de poliție, șef de post al unei localități din județul Tulcea, a exercitat amenințări cu reținerea, arestarea și condamnarea unei persoane, suspect în cazul unei infracțiuni de furt, în vederea achitării până în seara aceleiași zile a unei părți din contravaloarea a circa 350 de saci de porumb, reprezentând prejudiciul reclamat.
Cauza penală susmenționată a fost instrumentată de către agentul de poliție respectiv, iar cercetările s-au aflat sub supravegherea inculpatului Balaban Constantin.
În intervalul 10 noiembrie 2014 – 23 februarie 2015, inculpatul Balaban Constantin, beneficiind de ajutorul inculpatei Jijileanu Alexandrina, grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, a ajutat un inculpat să primească un tratament penal preferențial, promițându-i de asemenea stabilirea unei pedepse cu închisoarea de 8 luni și amânarea aplicării acesteia în cadrul unui acord de recunoaștere a vinovăției.
Persoana respectivă a fost depistată în data de 12 septembrie 2014, de către lucrători din cadrul Poliției Rutiere ai Orașului Măcin, conducând un autoturism, cu o alcoolemie de 0,80 gr./litru în aerul expirat.
În acest sens, inculpata Jijileanu Alexandrina și-a exercitat influența asupra lucrătorilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Măcin, în vederea îndeplinirii defectuoase a atribuțiilor de serviciu, cu ocazia instrumentării prezentei cauze.
Prin această modalitate cei doi inculpați au urmărit inclusiv obținerea unui folos injust pentru persoana respectivă, în legătură cu nerestricționarea libertății de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
În data de 11 decembrie 2014, inculpatul Balaban Constantin a acceptat, prin intermediul inculpatei Jijileanu Alexandrina, promisiunea remiterii unor cantități de băuturi alcoolice din partea unei persoane, cu privire la care se dispusese anterior clasarea urmăririi penale.
În cauza respectivă, inculpatul Balaban Constantin, în calitate de procuror, întocmise acte procedurale sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de viol”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.