„Prima Casă trebuie exceptată din Legea dării în plată”

Programul Prima Casă trebuie exceptat din Legea dării în plată, întrucât ar afecta disproporționat tinerii, iar BNR nu anticipează că la bănci vor ajunge multe apartamente, dar acestea vor fi obligate oricum să facă provizioane, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, potrivit Bursa care citează Mediafax.

„Nu ne așteptăm, în mod special, să existe foarte multe dări în plată.(…) Consecințele bilanțiere asupra băncilor nu se produc în momentul dării în plată, ele se produc în momentul adoptării legislației, pentru că băncile sunt reglementate prudențial, printr-o directivă europeană, care obligă instituțiile de credit să provizioneze la momentul la care un credit nu mai are garanțiile necesare. Consecințele legii în actuala formă nu s-ar vedea la momentul la care un debitor s-ar duce să ceară darea în plată, ci se vor vedea la momentul adoptării legii”, a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
Cerințele mai restrictive privind creditul ipotecar pot duce la un blocaj al pieței, a spus el. Băncile ar putea cere aducerea de garanții imobiliare suplimentare, iar garanțiile personale nu vor putea fi solicitate, pentru că nu mai pot fi luate în calcul, fiind revocabile de către debitor.

„Nu se acceptă garanții revocabile. Băncile sunt obligate să mărească avansul, în măsura în care instrumentul acesta al dării în plată va fi reglementat astfel. Există probabilitatea ca pe piața liberă a creditului, un număr mai mic de persoane să se califice pentru împrumut, dacă este adoptată legea în forma actuală”, a afirmat el.

Cel mai puternic afectați vor fi tinerii, care nu dețin în general sume mari pentru avans, a spus guvernatorul.
„Este și aici un transfer de avere ca și în cazul altor politici publice, un transfer de resurse dinspre cei care și-au luat deja creditul și acum poate doresc să plătească mai puțin pentru el și care sunt în general generația mea sau cele mai mature, către generațiile mai tinere. Generațiile tinere nu mai au acces la credite în aceleași condiții mai facile, pe care le-au avut generațiile anterioare, datorită instituirii genului acestuia de reglementare”, a declarat viceguvernatorul.

Pe piața creditului Prima Casă condițiile sunt diferite, fiind pusă sub semnul întrebării existența programului.

Avansul redus, de 5% la creditele Prima Casă este posibil în condițiile în care există un risc mai redus pentru bancă, datorat garanției statului: „O garanțíe nu poate fi decât irevocabilă. În momentul în care o garanție a statului poate fi anulată prin voința unui terț, care este debitorul, atunci ar însemna că băncile dau credite prima Casă fără garanția statului, ceea ce este imposibil”, a adăugat oficialul BNR.

Prima Casă nu poate exista decât în măsura în care garanția este menținută, a spus el: „De aceea, unul dintre primele lucruri care considerăm noi oportun să fie modificate în această legislație este exceptarea explicită a creditului prin Prima Casă”, a declarat Olteanu.

De asemenea, viceguvernatorul a mai afirmat că legea dării în plată ar putea conduce la apariția în România a unor „soluții de finanțare supuse legislației altor state”, în contextul în care piața Uniunii Europene este liberă pentru serviciile financiare.
„Capacitatea și inventivitatea cetățeanului care dorește să ia credit, respectiv a industriei care dorește să facă afaceri sunt mari. Putem să întâlnim foarte multe scenarii. Este util să realizăm că ne aflăm pe o piață a Uniunii Europene care este liberă pentru serviciile financiare și că este posibil să apară soluții de finanțare supuse legislației altor state, dacă acelea vor fi mai atrăgătoare pentru consumatori. Pot să apară foarte multe formule complicate. Ceea ce noi ne-am dori și am sugera este ca în urma legiferării să fie soluții simple, clare și transparente, mai curând decât soluții extrem de complicate care evite o legiferare care împiedică creditarea. De aceea preferăm să definim foarte clar și cine este cel care are nevoie să fie ajutat, pentru ce și, de asemenea, să găsim acele soluții care să permită ca și după adoptarea unei asemenea legislații să poată să existe credite cu avans suficient de mic, încât generațiile tinere să și le permită”, a declarat Olteanu, într-o conferință de presă.

Viceguvernatorul a refuzat, însă, să afirme explicit, răspunzând unei întrebări, dacă bănci din alte țări UE vor putea să dea credite în România, în baza pieței libere a serviciilor financiare din UE, fără a i se aplica legea dării în plată.

„Serviciile financiare circulă liber în întreg spațiul european. Cei care vor dori să gândească o asemenea schemă, o vor gândi. (…) Depinde după caz. O bancă (străină, n.r.) nici nu trebuie să vină în România, ea poate să opereze inclusiv de acolo. (…) Nu trebuie să-ți înființezi bancă în România pentru a da credite în România, așa cum o bancă din România nu trebuie să-și înființeze o societate bancară proprie în Italia ca să dea credite în Italia. Le poate da de aici. Sau alte operațiuni bancare. (…) Și acum puteți lua credit de la o bancă străină. Răspunsul este după caz și în funcție de legislația din țara străină și din România. Nu există un răspuns standard, există diverse ipoteze”, a spus el.

Potrivit Legii dării în plată, debitorul va ceda toate bunurile ipotecate în favoarea creditorului, în situaţia în care executarea obligaţiilor asumate prin contractul de credit a fost garantată cu două sau mai multe bunuri. Modificările au fost intens criticate de către reprezentanţii băncilor.

În decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a transmis Parlamentului cererea de reexaminare asupra legii privind stingerea creditelor prin darea în plată a imobilelor, invocând faptul că acest proiect este binevenit, însă forma adoptată de Legislativ, în loc să-i ajute pe cei cu credite, riscă să creeze „dificultăţi”.

Proiectul de lege ar fi trebuit să fie dezbătut marţi în Comisia Juridică a Senatului, însă discuţiile au fost amânate, deputatul PNL Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului, motivând că decizia de amânare a fost luată din cauza unor tergiversări pe care le-ar încerca băncile.

Reprezentanţii Consiliului Patronatelor Bancare din România au susţinut însă că băncile nu au solicitat nicio amânare, având în vedere că nu au fost invitate la discuţii, iar amendamentele nu le-au fost transmise.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eugenia Solomon 1416 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.