Prima dare în plată încheiată cu succes

Banca Comercială Română a acceptat preia imobilul unui client din Zimnicea executat silit și care a depus zielele trecute notificarea de dare în plată. Anunțul a fost făcut de către avocatul Adrian Cuculis.

“În urmă cu 10 minute, cei de la BCR l-au contactat direct pe unul dintre împrumutații pentru care am depus în data de 13.05.2016 notificarea de dare în plată. Situația dânsului era una clară – imobil vândut cu datorie reziduală. BCR l-a programat pe acesta pentru săptămâna viitoare, la sediul unei sucursale din teritoriu pentru semnarea unei declarații prin care BCR renunță la orice obligație a împrumutatului față de bancă. Telefonic s-a confirmat că BCR nu mai are niciun fel de pretenție și urmează ca cel puțin în acest caz să remită datoria!”, a scris Cuculis pe pagina sa de Facebook.

Remiterea de datorie are loc atunci creditorul îl liberează pe debitor de obligaţia sa. Cuculis a dezvăluit că împrumutatul nu a plătit nicio taxă. Clientul BCR a contractat un credit în valoare de 48.700 de euro, în anul 2007.

În anul 2013, a început executarea sa silită, iar locuinţa i-a fost vândută în 21 noiembrie 2014 la un preţ 74.350 de lei, adică în jur de 16.700 de euro, la cursul din acea dată. Săptămâna viitoare cele două părți vor semna un acord prin care se stinge întreaga datorie și atunci clientul va scapa de efectele executării silite, printre care și poprirea conturilor sau a veniturilor la angajator.

Legea dării în plată, intrat în vigoare pe 13 mai, a fost contestată îndelung de comunitatea bancară. Bancherii susțin că actul normativ ar trebuie contestat la Curtea Constituțională pe motiv că aceasta acționează retroactiv și le afectează dreptul la proprietate, în condițiile în care Banca Națională a României consideră că legea generează risc sistemic sever. O astfel de excepție de neconstituționalitate a solicitat Bancpost magistraților de la Judecătoria Câmpulung.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.