Prima distincţie pentru România în Concursul Internaţional de Design de Carte

Albumul Cartea de vizită realizat de Fabrik – 72+87 ia unul dintre cele 14 premii pentru design de carte la concursul internaţional Cele mai frumoase cărţi din lume, Leipzig 2015. Au concurat 585 de cărţi din 30 de ţări.

Albumul este o colecţie de 59 cărţi de vizită ce datează din prima parte a secolului XX şi a fost tipărit într-o ediţie de 150 de exemplare. Cartea este o călătorie nostalgică în trecutul personal, chiar intim, al unor celebrităţi sau oameni obişnuiţi, ale căror cărţi de vizită ne servesc astăzi drept suport pentru un exerciţiu de stil şi o lecţie de imagine personală. Cartea se doreşte a fi doar un suport conceput pentru o prezentare fidelă şi obiectivă a cărţilor de vizită selectate, fără intervenţii estetice în procesul de prelucrare, cu o grafică discretă, deloc invazivă, care respectă construcţia minimală, dar riguroasă a cărţii de vizită, lăsând notiţele şi mesajele să vorbească în locul unor explicaţii tradiţionale. Jocurile de texturi şi tehnicile combinate fac din copertă o introducere tactilă în atmosfera cărţii.

Cartea de vizită este printre premianţii competiţiei internaţionale de design de carte Best Book Design from all over the World 2015. Juriul independent format din şapte specialişti a selectat 14 titluri câştigătoare din 10 ţări, printre care şi România. Este prima oară când o carte din România primeşte o distincţie de acest fel, la cel mai înalt nivel de exigenţă profesională şi creativă în domeniul designului de carte.

„Am avut o jurizare intensă, cu două zile foarte interesante, la Leipzig. 585 de cărţi provenind din 30 de ţări din toată lumea au trebuit să fie jurizate – cu siguranţă, deciziile nu au fost uşoare, luând în considerare numărul enorm de cărţi frumoase şi diversitatea copleşitoare a abordărilor – design de carte excepţional din atât de multe ţări şi culturi”, afirma Ines Paul, responsabil de comunicare Stiftung Buchkunst.

Juriul Concursului

Competiţia internaţională are loc anual la Leipzig începând din 1963, în prezent fiind organizată de Stiftung Buchkunst. Pot fi înscrise doar cărţi care au fost selectate printr-o jurizare de specialitate la nivel naţional. În ultimele trei ediţii au fost înscrise şi cărţi din România selectate în concursul naţional de design de carte Cele mai frumoase cărţi din România. În ediţiile 2013 şi 2014, România a avut cărţi nominalizate la premii de către juriul internaţional, iar în acest an, Cartea de vizită a fost distinsă cu Menţiunea de Onoare.

„Suntem bucuroşi şi onoraţi de această distincţie şi le suntem recunoscători tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui obiect – de la cei care ne-au pus la dispoziţie originalele cărţilor de vizită, până la tipografii şi legătorii care au avut grijă ca această idee să se materializeze fără cusur. Şi, bineînţeles, mulţumim proiectului Cele mai frumoase cărţi din România, fără de care participarea la această competiţie nu ar fi fost posibilă”, au spus autorii, la aflarea veştii despre premiul primit.

Autorii şi editorii acestei cărţi, Fabrik – 72+87, un atelier tipografic şi o asociere între doi graphic designeri, şi-au propus să finanţeze singuri proiectul pentru a putea respecta toţi paşii procesului clasic de producţie de carte, fără presiunea timpului, având un singur obiectiv: realizarea unui obiect care să transmită pasiune şi respect pentru această disciplină.

Toate cele 585 de cărţi participante, între care şi cărţile finaliste ale concursului Cele mai frumoase cărţi 2014, vor fi prezentate publicului în expoziţia Best Book Design from all over the World la Târgul de Carte de la Leipzig, în perioada 12-15 martie în standul Stiftung Buchkunst – G600 din Hala 3.

De asemenea, Cartea de vizită va fi expusă şi în standul României, la Leipzig, alături de celelalte cărţi premiate în concursul naţional de design de carte, urmând o serie de expoziţii (cu cărţile premiate sau cu toate cărţile selectate în urma jurizării) la târgurile internaţionale de carte de la Paris, Bologna, Londra, Budapesta, Torino, Praga, în standurile României organizate de Ministerul Culturii din România şi de Institutul Cultural Român.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.