Prima mișcare economică după vizita lui Iohannis în SUA

La doar câteva zile după vizita de lucru a președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite, un vicepreședinte al producătorului american de elicoptere Bell Helicopter, Richard Harris, a venit la București și a avansat ipoteza că România va deveni prima țară care ar putea produce în următorii 4-5 ani elicoptere de atac. Potrivit acestuia, detaliile vor fi stabilite în timp util, dar decizia va trebui luată la nivel guvernamental, în contextul în care discuţiile dintre preşedintele american Donald Trump şi cel român, Klaus Iohannis, sunt esenţiale pentru definirea cadrului general al parteneriatului dintre Statele Unite şi România. Venirea Bell Helicopter în România presupune o concurență serioasă pentru compania franco-germană Airbus Helicopters care deja a ridicat la Ghimbav o unitate de producție pentru elicopterul H215. De altfel, fabrica de lângă Brașov a fost inaugurată de fostul președinte francez, Francois Hollande, iar primul aparat va gata, conform oficialilor, în 2019.

Americanii de la Bell Helicopter au dorit producă în România un elicopter de atac în 1996 și modelul AH-1 Cobra urma să devină Dracula. ”Atunci, din motive politice, nu am putut produce acest elicopter. Acum, vrem sa reînviem proiectul Dracula, cu un model mai nou şi mai performant”, a spus Harris. Potrivit acestuia, americanii ar putea construi aici modelul AH-1Z Viper, un model superior din multe puncte de vedere vechiului Cobra. Modelul poate oferi o protecţie împotriva proiectilelor calibrul 23 mm, poate atinge o viteză maximă de circa 370 km/h şi are o autonomie, cu rezervoare suplimentare, de peste 1.100 de kilometri. Preţul minim pentru un astfel de aparat, complet echipat şi gata de luptă, este de circa 30 milioane de dolari, iar costul de operare este cu 30% mai mic decât al altor elicoptere de atac, susține. Anul trecut între Bell Helicopter și IAR Ghimvav, companie controlată de statul român, a fost semnat un memorandum privind o posibilă colaborare în cazul în care Guvernul decide achiziţionarea de elicoptere de la firma americană. În decembrie 2016, Airbus Helicopters, care deja începuse investiția de la Ghimbav, a trimis o scrisoare prin care cerea explicaţii cu privire la acest memorandum.

La începutul acestui an, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a avut o serie de întâlniri cu delegaţiile companiilor General Dynamics, Bell Helicopter şi Boeing, în cadrul unei vizite a companiilor americane în România. Comunicatul de după întâlnire a conținut mai multe informaţii privind memorandumul amintit. Inițial s-a vorbit de faptul că doar Airbus dorește să producă integral elicopterele la Ghimbav iar americanii doar anumite prăți din Viper. Însă, acum, Harris vorbește de o producție integrală. Conform Ministerului Economiei, Bell Helicopter Textron şi IAR SA au în derulare un Memorandum semnat în luna mai, 2016, prin care se defineşte şi se reglementează aspectele viitoarei colaborări. Potrivit prevederilor documentului, se afirmă disponibilitatea părţilor pentru o colaborare în ipoteza în care Guvernul român va decide achiziţionarea elicopterelor de atac AH-1 Z. De acest memorandum nu s-a știut până în luna noiembrie 2016, când l-a anunţat Bell. Înţelegerea prevedea că cele două părţi discută despre o eventuală colaborare ce ar putea consta în sprijin tehnic, în cazul în care România va cumpăra elicopterul de atac AH-1Z Viper produs de grupul american, deşi o astfel de opţiune nu a fost niciodată făcută publică de către autorităţile române. Aflând de aceste intenții, Olivier Michalon, Senior Vice President responsabil pentru Europa în cadrul Airbus Helicopters, a transmis o scrisoare directorului general al IAR SA, Ion Dumitrescu, şi o copie a documentului către ministrul Economiei de atunci, Costin Borc, prin solicita mai multe lămuriri pentru că și compania germano-franceză dorește să obțină un contract cu Guvernul român pentru a înlocui flota românească.

Americanii, care au mai multe întâlniri în această săptămână cu autoritățile române, vor face în perioada următoare o analiză a situației iar în luna octombrie vor avea o imagine mai clară a capabilităților României. Harris a spus că un contract pentru înzestrarea armatei cu elicoptere de luptă trebuie semnat la nivel guvernamental, iar discuţiile dintre Iohannis și Trump de la Casa Albă sunt esenţiale pentru cadrul general. ”Contractul se semnează între cele două guverne. (…) Discuţiile dintre preşedintele Trump şi preşedintele Iohannis vor stabili cadrul general. (…) România este un partener strategic pentru SUA şi are un rol cheie în această regiune, este un nou capitol care începe”, a afirmat Harris.

În acest moment, România deține echipamente învechite iar armata română derulează mai multe proiecte de înzestrare precum achiziția de elicoptere de luptă, construirea de noi corvete și a unui nou transportator de luptă al infanterie și modernizarea fregatelor englezești.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4530 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.