×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:15
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
România, țara elicopterelor de atac
Prima mișcare economică după vizita lui Iohannis în SUA

La doar câteva zile după vizita de lucru a președintelui Klaus Iohannis în Statele Unite, un vicepreședinte al producătorului american de elicoptere Bell Helicopter, Richard Harris, a venit la București și a avansat ipoteza că România va deveni prima țară care ar putea produce în următorii 4-5 ani elicoptere de atac. Potrivit acestuia, detaliile vor fi stabilite în timp util, dar decizia va trebui luată la nivel guvernamental, în contextul în care discuţiile dintre preşedintele american Donald Trump şi cel român, Klaus Iohannis, sunt esenţiale pentru definirea cadrului general al parteneriatului dintre Statele Unite şi România. Venirea Bell Helicopter în România presupune o concurență serioasă pentru compania franco-germană Airbus Helicopters care deja a ridicat la Ghimbav o unitate de producție pentru elicopterul H215. De altfel, fabrica de lângă Brașov a fost inaugurată de fostul președinte francez, Francois Hollande, iar primul aparat va gata, conform oficialilor, în 2019.

Americanii de la Bell Helicopter au dorit producă în România un elicopter de atac în 1996 și modelul AH-1 Cobra urma să devină Dracula. ”Atunci, din motive politice, nu am putut produce acest elicopter. Acum, vrem sa reînviem proiectul Dracula, cu un model mai nou şi mai performant”, a spus Harris. Potrivit acestuia, americanii ar putea construi aici modelul AH-1Z Viper, un model superior din multe puncte de vedere vechiului Cobra. Modelul poate oferi o protecţie împotriva proiectilelor calibrul 23 mm, poate atinge o viteză maximă de circa 370 km/h şi are o autonomie, cu rezervoare suplimentare, de peste 1.100 de kilometri. Preţul minim pentru un astfel de aparat, complet echipat şi gata de luptă, este de circa 30 milioane de dolari, iar costul de operare este cu 30% mai mic decât al altor elicoptere de atac, susține. Anul trecut între Bell Helicopter și IAR Ghimvav, companie controlată de statul român, a fost semnat un memorandum privind o posibilă colaborare în cazul în care Guvernul decide achiziţionarea de elicoptere de la firma americană. În decembrie 2016, Airbus Helicopters, care deja începuse investiția de la Ghimbav, a trimis o scrisoare prin care cerea explicaţii cu privire la acest memorandum.

La începutul acestui an, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a avut o serie de întâlniri cu delegaţiile companiilor General Dynamics, Bell Helicopter şi Boeing, în cadrul unei vizite a companiilor americane în România. Comunicatul de după întâlnire a conținut mai multe informaţii privind memorandumul amintit. Inițial s-a vorbit de faptul că doar Airbus dorește să producă integral elicopterele la Ghimbav iar americanii doar anumite prăți din Viper. Însă, acum, Harris vorbește de o producție integrală. Conform Ministerului Economiei, Bell Helicopter Textron şi IAR SA au în derulare un Memorandum semnat în luna mai, 2016, prin care se defineşte şi se reglementează aspectele viitoarei colaborări. Potrivit prevederilor documentului, se afirmă disponibilitatea părţilor pentru o colaborare în ipoteza în care Guvernul român va decide achiziţionarea elicopterelor de atac AH-1 Z. De acest memorandum nu s-a știut până în luna noiembrie 2016, când l-a anunţat Bell. Înţelegerea prevedea că cele două părţi discută despre o eventuală colaborare ce ar putea consta în sprijin tehnic, în cazul în care România va cumpăra elicopterul de atac AH-1Z Viper produs de grupul american, deşi o astfel de opţiune nu a fost niciodată făcută publică de către autorităţile române. Aflând de aceste intenții, Olivier Michalon, Senior Vice President responsabil pentru Europa în cadrul Airbus Helicopters, a transmis o scrisoare directorului general al IAR SA, Ion Dumitrescu, şi o copie a documentului către ministrul Economiei de atunci, Costin Borc, prin solicita mai multe lămuriri pentru că și compania germano-franceză dorește să obțină un contract cu Guvernul român pentru a înlocui flota românească.

Americanii, care au mai multe întâlniri în această săptămână cu autoritățile române, vor face în perioada următoare o analiză a situației iar în luna octombrie vor avea o imagine mai clară a capabilităților României. Harris a spus că un contract pentru înzestrarea armatei cu elicoptere de luptă trebuie semnat la nivel guvernamental, iar discuţiile dintre Iohannis și Trump de la Casa Albă sunt esenţiale pentru cadrul general. ”Contractul se semnează între cele două guverne. (...) Discuţiile dintre preşedintele Trump şi preşedintele Iohannis vor stabili cadrul general. (...) România este un partener strategic pentru SUA şi are un rol cheie în această regiune, este un nou capitol care începe”, a afirmat Harris.

În acest moment, România deține echipamente învechite iar armata română derulează mai multe proiecte de înzestrare precum achiziția de elicoptere de luptă, construirea de noi corvete și a unui nou transportator de luptă al infanterie și modernizarea fregatelor englezești.

Cosmin Pam MateiPublicat Miercuri, 14 iunie 2017
9071
 | 6
 | 30
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ghita Bizonu'
-2
Un eventual Bell AH 1 produs in Romania nu va fi o concurenta ptr H215 produs de Airbus Helicopters. Primul este un elicopter de atac ... cu destinatie militara . Al doilea este un elicopter de transport. Nu au cum fi concurente .. e ca si cum ai zice ca un tanc concureaza un camion (este dpet si camionu poate fi inamat. Dar tit camion ramane) Este drept ca si Airbus porude un elicopter de atac ONSA la un pret .... de PRET! si cu o "dosponibilitate" mai redusa. Insa AH1 desi "vechi" din timpul razboiului din Vietnam in ultoma sa vainata , adica Z este superior ca disponibilitate (fiabilitate) , la un pret mai mic si "verificat in teren" adica US Marines l-a folosit cu succes. Ma rpg ar mai gi Apache insa cm scump
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
TrabantuSiGospodina
0
Si asa Romania, la elicoptere, va bate produtia la hectar, o sa mancati dimineata un bhell seara un airbus puma. asta cu fabrica "pentru dotarea Romaniei" e gosoasa pentru retarzi. pai deocamdata Romania are deja o fabrica nou-nouta si functionala pentru Puma; numai ticalosii astia mai lipseau de la macelarie. si cu ce-o sa platiti sutele de elicoptere? va da un credit avanntajos su dobanda de numai 35%/an si va pun sa vindeti si praful de sub opinci care-a mai ramas. si apropo: bhell astia au niste obiceiuri cam ca behtelii, adica niste tepari ordinari. ia cautati pe internet ce teapa si-a luat Canada cand a muscat la promisunile astora ca daca le da contractul pentru elicopterele pentru paza de coasta acestea vor fi fabricate la Mirabel. uie, au luat banii si s-au carat, le fac in ussa. asa ceva va fac si voua.
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
You can ring my bell helicopter
+4
Ma intreb si eu, ca proasta in tirg, care conturi se mai umfla de la retrocomisioane ? Alea din Bermuda ? Alea din Singapore ? ...
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
c.g.
+2
Balamucul este maxim datorita implicarii in ROMANIA a europenilor de la '' Airbus Helicopters '' si a '' colegilor americani '' de la '' Bell Helicopter '' care curteaza pe cei de la IAR Ghimbav, mai clar asa ROMANIA este curtata de mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii in domeniul construirii de elicoptere dar sa dotezi armata ROMANIEI in primul rand ! Sa auzim si de mai bine !
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
Hiperboreus
+10
Si la ce vor folosi aceste ,,elicoptere de atac"? Ce facem cu ele, pe cine vom ataca? Cred mai degraba ca vor servi la ,,apararea" averilor celor care de 27 ani praduiesc Romania. Auziti, colonie cu elicoptere de atac nici dracu n-a vazut, hai sa le fabricam ca sa se vada!
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
Ghita Bizonu' @ Hiperboreus
0
Mia lsa tovarasele lupta ptr apce ca si vis pacem parra belum! SI un elicopter de atac ataca in prinmcipla mijloacele vlindate ale adversarului
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
-9
SUA VOR SALVA ECONOMIC ROMANIA SI RUSIA SI CHINA !!!!!!
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
c.g.
0
Balamucul este maxim datorita implicarii in ROMANIA a europenilor de la '' Airbus Helicopters '' si a '' colegilor americani '' de la '' Bell Helicopter '' care curteaza pe cei de la IAR Ghimbav, mai clar asa ROMANIA este curtata de mercantilii Europei: francezii, englezii, germanii in domeniul construirii de elicoptere dar sa dotezi armata ROMANIEI in primul rand ! Sa auzim si de mai bine !
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
Ce-i trebuia chelului?
+24
...Tichie de mărgăritare ! ...Că în rest avem de toate.!!! Ieri lui taică-meu i s-a spus la spital că analizele trebuie să și le plătească, deși e asigurat la CAS și e dotat cu sofisticatul card de ”sănătate”. Altfel n-are decât să mai încerce peste o lună pt analizele asigurate prin CAS... (SÎC !!!)
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
Nastratin
-19
Iote bre , ce-au sarit toti nasturii de la slitul lui Putin sa comenteze !
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
oricine
+15
editat Le faceti ieftin la noi, profitul il impartiti intre voi stabii celor doua tari si intra in conturi private si evident pe cararea batatorita nimic la buget, iar poporul sa vi le si cumpere? Nici nu putui termina de citit articolul de indignat si scarbit cand am ajuns la pasajul cu cumpararea lor de catre noi! editat dar cat de rau se traieste aici, nu va pasa, editat Nu astfel treb sa faca un omolog de domnitor, presedintele unui popor ar trebui sa nu poata dormi noaptea de grija poporului incredintat lui spre propasire. Ptiu, ce oroare!
Publicat Miercuri, 14 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 19 ore şi 21 minute
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 56 minute
Barcelona, „noua normalitate“?
Publicat acum 8 ore şi 15 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 8 minute