Prima reacție a Cotroceniului în scandalul PSD – Grindeanu

Președintele Klaus Iohannis solicită soluționarea „urgentă” a crizei din interiorul coaliției de guvernare, a declarat joi purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi, menționând că toate procedurile de desemnare a unui nou premier pot fi demarate abia atunci când Sorin Grindeanu va demisiona sau va fi revocat de Parlament, situaţie în care nu s-a ajuns.

„Președintele României a primit scrisoarea semnată de președinții PSD și ALDE, prin care aceștia anunță că au retras Guvernului sprijinul politic. Președintele României a luat act de faptul că în interiorul Coaliției de guvernare a apărut o nemulțumire în ceea ce privește activitatea Executivului și că se dorește schimbarea întregului Cabinet. În acest sens, Administrația Prezidențială face următoarele precizări legate de procedură: Potrivit art. 106 din Constituția României, „Funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum şi în alte cazuri prevăzute de lege”. Conform art. 107 din Legea Fundamentală, „Dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106, cu excepția revocării, sau este în imposibilitatea de a-și exercita atribuțiile, Președintele României va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a îndeplini atribuțiile primului-ministru, până la formarea noului Guvern”. Deocamdată nu ne aflăm în niciuna din situațiile menționate în Constituție.
Când funcția de prim-ministru va deveni vacantă, fie ca urmare a demisiei primului-ministru sau prin adoptarea în Parlament a unei moțiuni de cenzură, Președintele României va declanșa procedurile constituționale în vederea desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru.
În situația în care Guvernul va fi demis conform Constituției, Președintele României va urma cu celeritate pașii procedurali prevăzuți în Legea Fundamentală.
Președintele solicită soluționarea urgentă a crizei din interiorul Coaliției de guvernare pentru a se evita instabilitatea politică. Rezolvarea crizei interne a Coaliției este strict responsabilitatea partidelor din care este alcătuită. Președintele României garantează respectarea Constituției în cadrul acestei proceduri”, a spus Dobrovolschi.

PSD a decis retragerea sprijinului politic pentru premierul Sorin Grindeanu.

Ulterior, premierul a anunțat că nu demisionează fiind în partid de 21 de ani și argumentând că PSD „nu este PCF-ul nimănui, PSD nu este PCF-ul nici al lui Liviu Dragnea, Nicolae Bădălău, Stănescu și alții„.

”Forța acestui partid a stat și stă în sutele de mii de membri care au muncit și care ne-au dus spre victorie oficial că nu demisionează di partid”, a susținut premierul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.