Prima reacție a procurorului general la reținerea șefei DIICOT

Procurorul general Tiberiu Niţu a declarat, vineri, că faptele pentru care a fost reţinută șefa DIICOT Alina Bica sunt grave, însă a ținut să precizeze că nu au fost săvârşite în timpul exercitării funcţiei de procuror sau de şef al DIICOT.

„Sunt mulțumit de ofensiva procurorilor în lupta împotriva corupției. În același timp, sunt profund dezamăgit că sunt procurori care nu au înțeles statutul de magistrat și rigorile acestuia, chiar și atunci când sunt detașați la alte instituții. Faptele de care este acuzată doamna Bica sunt foarte grave, dar nu au fost săvârșite în exercitarea atribuțiilor de procuror ori de procuror șef al DIICOT, ci de secretar de stat la Ministerul Justiției și membru în comisia de retrocedări”, a spus Nițu, la intrarea în sediul Parchetului General.

Totodată, acesta a anunțat că „va analiza” și va solicita revocarea Alinei Bica din funcţie dacă nu va demisiona.

Întrebat cine va conduce DIICOT în perioada următoare, Niţu a spus că, pentru început, conducerea va fi asigurată de procurorul şef adjunct, împreună cu el.

„Pentru început, conducerea DIICOT va fi asigurată de doamna procuror șef adjunct, împreună cu mine. Pentru că, potrivit legii, procurorul general conduce DIICOT și DNA, prin intermediul procurorului șef, ceea ce înseamnă că putem exercita un act de conducere, pentru început, prin procurorul șef adjunct împreună cu mine”, a spus Nițu.

„În situația în care nu vom fi în prezența unui act unilateral de voință din partea doamnei Bica, mă refer la demisie, voi analiza și voi solicita, în calitate de conducător al Parchetului, așa cum prevede legea, revocarea din funcția de conducere și există și instituția revocării din DIICOT”, a adăugat Nițu, subliniind că Alina Bica se bucură, ca orice cetățean, de prezumția de nevinovăție, acum „serios afectată”, iar DIICOT este o structură extrem de importantă și puternică, constituită din oameni profesioniști și onești.

Procurorul general a făcut referire și la decizia CSM, care a dat aviz pentru arest la domiciliu în cazul Alinei Bica, și nu pentru arestarea preventivă.

Chestionat de ce CSM a încuviinţat arestul la domiciliu, în condiţiile în care în alte cazuri încuviinţarea este pentru arestare preventivă, Tiberiu Niţu a spus că decizia CSM nu este o imixtiune în procedura unei instanţe, ci este o procedură prevăzută de lege, prin care se încuviinţează luarea unei măsuri preventive, mai departe decizia aparţinând instanţei.

„Această atribuție a fiecărei secții din CSM nu este o imixtiune sau o preluare a activității unei instanțe. Este o procedură prevăzută de lege prin care fiecare secție încuviințează cu privire la magistrați: percheziție, arest și alte măsuri procesuale. Atâta timp cât este o procedură prevăzută de lege, nu poate fi considerată o încălcare sau o imixtiune în activitatea unei instanțe. Nu știu nici ce s-a cerut de către DNA, știu doar ce au hotărât colegii de la secția pentru procurori. Este o atribuție prevăzută de lege, dumnealor pot evalua și pot decide într-un sens sau altul”, a spus procurorul general.

Alina Bica a fost reţinută de DNA, joi, sub acuzația de abuz în serviciu. Potrivit DNA, Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP din care actualul procuror-şef al DIICOT a făcut parte, a acordat, în 2011, o despăgubire pentru un teren supraevaluat din Capitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.