Prima reacție a unui parlamentar în cazul poetului Ion Şiugariu

Deputatul PNL Daniel Gheorghe, recent intrat în Parlament pe locul lui Eduard Hellvig, a remis presei un Comunicat în care-şi exprimă opinia în cazul poetului-erou Ion Şiugariu. Liberalul cere destituirea secretarului Ambasadei române din Slovacia care l-a declarat „fascist” pe eroul căzut în luptă contra armatei hitleriste.

Vă prezentăm mai jos textul integral al Comunicatului de presă semnat de Daniel Gheorghe, subliniind faptul că este singurul parlamentar român care a considerat necesar să se implice în acest caz, în care un erou al României, decorat poste-mortem pentru sacrificiul său, a fost blocat de un reprezentant al României!

Ministerul Afacerilor Externe insultă un erou român

Recent am aflat cu stupefacție faptul că Ambasada României la Bratislava a cerut primăriei orașului Brezno din Slovacia respingerea propunerii comunității locale potrivit căreia un pod din oraș va purta numele eroului român din al doilea război mondial, Ion Soreanu Șiugariu, căzut la datorie la 1 februarie 1945.

De menționat faptul că Ion Soreanu Șiugariu a murit pe acel pod luptând pentru apărarea orașului Brezno de armata germană și a contribuit la eliberarea așezării de sub stăpânirea nazistă.

Demersul de bun-simțși adâncă recunoștință al primarului Tomas Abel din Brezno și al consiliului local de acolo s-a lovit din partea autorităților diplomatice române de un răspuns brutal și parcă desprins din retorica anilor ’50 în care se respinge inițiativa respectivă pe motiv că eroul Ion Soreanu Șiugariu ar fi fost „fascist”. Invectivul îi aparține unui obscur angajat al ambasadei, secretarul politic, Radu Coanta. Sunt convins că definiția termenului de „fascist” îl depășește pe domnul Coanta care, prin acest argument rușinos generat de niște scrieri de tinerețe cu caracter naționalist ale eroului român care nu se face vinovat de absolut nicio crimă și care chiar a fost decorat postmortem în anul 1946 de către M.S. Regele Mihai I cu înalta distincție „Coroana României cu spade în gradul de Cavaler și cu panglică de Virtute Militară”, nu face altceva decât să readucă în prezent retorica antinațională și mistificatoare a celor care au instalat bolșevismul în România cu ajutorul tancurilor sovietice.

Cum poate fi „fascist” un erou care și-a dat viața chiar în războiul antinazist apărând o comunitate?

Cer public ministrului Aurescu destituirea lui Radu Coantă care se erijează în comisar ideologic

Nu știu cât de bun creștin este domnul Radu Coanta, dar îmi amintesc de pilda tâlharului de pe Cruce care s-a mântuit în ultimele clipe ale vieții mărturisindu-l pe Hristos. Oare dacă, ipotetic vorbind, Ion Soreanu Șiugariu, poet talentat în afară de martir, a fost autorul unor texte controversate din punct de vedere ideologic ori moral, aceste opinii de tinerețe ar anula sacrificiul suprem pe care l-a făcut luptând cu însăși mașina de război a regimului german nazist, regimul ideologic extrem al familiei politice cunoscute sub numele de fascism?

Nu m-ar mira ca în curând o altă minte luminată din Ministerul Afacerilor Externe să ceară pe același model ștergerea memoriei generalilor Avramescu, Macici ori Rădescu, primii 2 chiar lichidați de ocupantul sovietic și instrumentele sale represive, și care, conform retoricii bolșevice, se făceau vinovați de „fascism”.Menținerea lui Radu Coanta în aparatul diplomatic român este un act antiromânesc

Cer public pe această cale ministrului Afacerilor Externe al României, domnului Bogdan Aurescu, destituirea de urgență și rechemarea rapidă în țară a acestui domn Radu Coanta care se erijează în comisar ideologic și care prin inepțiile debitate mânjește cu noroi obrazul României pe care ar pretinde că o reprezintă. Cultul eroilor joacă un rol fundamental în orice țară care se respectă pe sine, astfel că să nu uităm că în țări democratice și demne precum Marea Britanie, Israel, Polonia ori Statele Unite a insulta un erou-martir este un adevărat gest de lezmajestate și de atac la adresa simbolurilor naționale. Dar, la noi, la Ministerul Afacerilor Externe, unde protocolul primează, iar nu patriotismul, ne permitem să închidem ochii atunci când se ară cu plugul mormintele eroilor români din al doilea război mondial ori îi lăsăm pe martirii neamului să-și doarmă somnul de veci în paragină cu gunoaie, moloz și bălării de un metru precum se întâmplă cu cimitirul eroilor români din al doilea război mondial aflat chiar în centrul orașului Chișinău.

Menținerea lui Radu Coanta în aparatul diplomatic român este un act antiromânesc și aștept o reacție pe măsură din partea domnului ministru Aurescu cu privire la această situație jenantă creată în Slovacia.

În calitate de parlamentar al României îmi cer scuze pentru această situație absolut bizară în fața autorităților slovace și a onorabilei comunități din Breznoși transmit poporului slovac gânduri de prietenie și sinceră apreciere. Sper că nu vor ceda în fața aberațiilor formulate de aceste minți rătăcite oploșite prin sistemul diplomatic românesc.

În rest suntem datori cu o lumânare, o prescură și un nume de stradă pentru eroul român, Ion Soreanu Șiugariu!”

Daniel Gheorghe a fost validat ca deputat în Parlamentul României în data de 11 iunie 2014, înlocuindu-l pe Eduard Hellvig. Are numai 30 de ani, fiind născut în 27 iulie 1985 în Otopeni. A absolvit Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, fiind acum doctorand în istorie în cadrul Institutului “Nicolae Iorga” Bucureşti. Este membru PNL din 2006 şi vicepreşedinte al Asociaţiei „Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei”. În 2013 a urmat un curs de “diplomaţie şi securitate” la Institutul Diplomatic Român.

http://www.cotidianul.ro/ambasada-a-actionat-fara-a-avea-o-documentare-adecvata-si-fara-a-avea-acordul-centralei-mae-266737/

http://www.cotidianul.ro/sotul-meu-nu-a-fost-niciodata-legionar-si-nu-a-facut-parte-din-vreun-partid-politic-266682/

http://www.cotidianul.ro/ambasada-romaniei-refuza-ca-podul-unde-a-murit-sa-poarte-numele-ion-siugariu-266439/


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.