Prima reuniune a NATO cu Donald Trump

Șefii de stat şi de guvern ai NATO se întâlnesc cu președintele american Donald Trump la Bruxelles. Joi va fi inaugurat şi noul sediu al Alianţei şi se va face o analiză a implementării deciziilor din 2016, de la Varşovia, dar punctul culminant al reuniunii va fi discursul lui Donald Trump, de la care liderii NATO aşteaptă un mesaj pozitiv, după criticile aduse Alianţei în timpul campaniei electorale şi în contextul solicitărilor SUA de creştere a gradului de implicare a NATO în operaţiunile antiteroriste. În acest context, aliaţii NATO au decis miercuri seară să se alăture coaliţiei internaţionale de combatere a Statului Islamic, condusă în acest moment de către SUA, şi este de aşteptat ca decizia să fie anunţată în mod oficial la reuniunea de la Bruxelles. La reuniune va fi prezent și președintele Klaus Iohannis.

Anterior întâlnirii, Donald Trump s-a întâlnit cu premierul belgian Charles Michel miercuri, la Bruxelles, căruia i-a promis că vor coopera ”în diverse probleme”. „Numărul unu este terorismul”, a spus Trump.

Statele membre ale NATO au decis miercuri seară, la Bruxelles, să adere oficial la coaliția internațională condusă de SUA contra grupării jihadiste Statul Islamic, au declarat surse diplomatice citate de agențiile de presă străine.

Gestul, menit să-i facă pe plac lui Trump, care a cerut în mod repetat sporirea angajamentului NATO în lupta împotriva terorismului, reprezintă totodată o decizie politică, întrucât toate cele 28 de state membre ale Alianței fac deja parte în mod individual din coaliția împotriva SI, iar NATO contribuie deja la lupta antiteroristă prin schimbul de informații și instruirea forțelor locale din Irak și Afganistan.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.