Prima strângere de mână între Putin și Trump

Președinții Donald Trump și Vladimir Putin s-au întâlnit în cele din urmă, la Hamburg, cu ocazia summit-ului G20. Prima strângere de mână a fost văzută ca un moment istoric. Imaginile transmise de serviciul de presă al guvernului german îl arată pe Trump dând mâna cu Putin și prinzându-i bratul, apoi bătându-l pe umăr. Liderul rus a afișat un zambet larg și a arătat prietenește cu degetul. The Washington Post vorbește despre ”un limbaj genial al corpului”.

Totul s-a întâlmpalt sub privirile președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dacă acesta împărtășește viziunea analiștilor de la serviciul german al agenției Reuters, atunci nu a privit tocmai cu ușurare strângerea de mână. Întâlnirile pe care Donald Trump le-a avut cu lideri est-europeni înaintea summitului G20 par a indica intenţia preşedintelui SUA de a accentua clivajele Est-Vest în UE, scrie Reuters.

„Există, într-adevăr, potenţialul amplificării clivajului la nivelul Uniunii Europene”, afirmă Jana Puglierin, expert la Institutul german pentru Politică Externă (DGAP). În discursul rostit la Varşovia, Donald Trump a afirmat că „Polonia este inima Europei, spre bucuria polonezilor. „În alte părţi din Europa, actualul preşedinte al SUA nu ar fi primit atât de bine, iar doar puţini parteneri din UE cred că Polonia este «inima Europei». Clivajul Est-Vest a devenit evident joi seară, când, ajuns la Hamburg, Donald Trump a avut discuţii cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei”.

În două mesaje pe Twitter postate vineri dimineața, Trump a arătat: ”Voi reprezenta țara bine si voi lupta pentru interesele ei. Presa știrilor false nu va scrie corect despre asta, dar cui îi pasă. Make America Great Again”. Trump a mai scris că ”sunt multe de discutat” cu președintele rus. Întâlnirea va dura 35 de minute, au anunțat surse oficiale din Rusia.

Donald Trump a refuzat din nou să accepte concluzia la care au ajuns mai multe servicii de informații din SUA, cum că Rusia s-a implicat în campania prezidențială din SUA. Putin a declarat în timpul discursului său de joi, de la Varșovia, că această implicare nu poate fi dovedită cu exactitate și că în această operațiune ar fi putut fi implicate multe alte puteri străine.

Însă Trump a spus limpede în cadrul aceluiași discurs că Rusia trebuie să înceteze ”comportamentul destabilizator” din Ucraina și susținerea pentru regimul din Siria și a reafirmat sprijinul SUA pentru securitatea statelor din flancul estic al NATO.

Dincolo de marile teme precum situația din Siria, Ucraina sau Coreea de Nord (dosar în care, chiar în timpul în care liderii G20 se întâlneau la Hamburg, Rusia se opunea în Consiliul de securitate ONU unei rezoluții care condamna lansarea unei rachete balistice intercontinentale nord-coreene), partea rusă a venit cu o solicitare punctuală cu ocazia primei întâlniri Trump-putin. Kremlinul a precizat că Putin dorește ca Trump să promită că SUA vor înapoia Rusiei cele două cladiri ale corpului diplomatic rus din SUA pe care administratia Obama le-a confiscat, ca măsură punitivă pentru implicarea Rusiei în alegerile prezidențiale. Tot atunci, în decembrie 206, au fost expulzați din SUA peste 30 de diplomați ruși. Administratia Trump a indicat deja că poate înapoia Rusiei cele două clădiri, suspectate de fosta administrație ca locații în care se analizau informațiile obtinute de spionii ruși. Doar că președinele Trump se confrunta cu opoziția multor congresmani republicani și democrați, care văd în acest gest o ușurare a sancțiunilor împotriva Moscovei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.