×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 2 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 17 octombrie 2017, 01:09
EUR (€)
-0.0035 ↘
4.5854 RON
USD ($)
+0.0087 ↗
3.8887 RON
• • •
Primari fără umbră
Mircea Platon
Mircea Platon

Primăvara aceasta s-au tăiat teii şi castanii din centrul Iaşiului. Din faţa Primăriei, de unde a venit şi ordinul de executare a bătrânilor copaci. Copacii nu erau bolnavi. Dar probabil că cei de la Primărie sunt. Bolnavi sufleteşte. Cum altfel poate fi cineva care consideră răpunerea a zeci de copaci maturi, sănătoşi şi parte din peisajul urban şi cultural al Iaşiului drept o simplă „înlocuire de vegetaţie”? E ca şi cum ai substitui unui viceprimar o lăptucă şi ai spune că s-a făcut o simplă primenire de masă biologică.

Cetăţenii au protestat. Degeaba. Cui îi pasă de cetăţeni după alegeri? Ziarele şi televiziunile locale şi naţionale au acuzat. În zadar. Cine mai citeşte azi ziare şi cine să aibă încredere „în televiziuni”? Garda de Mediu a amendat Primăria. Primarul e de la PDSR, şeful Gărzii de Mediu a fost numit cu sprijinul PNL. Ministrul Mediului e de la PDSR. Avantaj Primăria. Că aşa-i în tenis. Se taie copacii şi se fac rachete de badminton politic din ei. Fiecare cu fluturaşii lui.

Experţii au înaintat memorii curajoase şi au argumentat lucid. Au arătat că:

  • tăierea teilor şi castanilor a fost făcută fără respectarea normelor în vigoare;
  • teii şi castanii respectivi făceau parte din biosistemul local, de ei depindeau anumite specii de faună locală;
  • teii rezistă mai bine temperaturilor extreme, absorb mai mult dioxid de carbon şi deci sunt mai rezistenţi la poluare decât puieţii de salcâmi japonezi pitici plantaţi în locul lor.

În van! La început de primăvară, când copacii se pregăteau să revină la viaţă, Primăria din Iaşi i-a trimis la moarte. Tăiaţi cu securile şi smulşi din rădăcini cu lanţurile, teii şi castanii falnici de până mai ieri au făcut loc pustiului şi unor vreascuri de salcâmi japonezi pitici care nu dau umbră.

Întrebat ce părere are despre tăierea copacilor, Rectorul Universităţii din Iaşi ar fi răspuns că el se plimbă pe sub teii din Copou, nu pe sub teii din Centru. Răspunsul dlui Rector, altminteri un fin intelectual preocupat de problemele globale ale omenirii, îl trădează ca pe un adevărat Immanuel Kant, un alt ilustru personaj a cărui rază mică de perambulare nu dăuna cu nimic vastităţii ambitusului intelectual. Dar răspunsul dlui Rector mi-a amintit şi de un alt german, de pastorul Martin Niemöller, care, în 1937, când a fost arestat de nazişti, a spus: „Când naziştii au venit să-i caute pe comunişti am tăcut, eu nu eram comunist. Când au venit pentru social-democraţi, am tăcut – eu nu eram social-democrat. Când au venit pentru evrei am tăcut, nu eram evreu. Când au venit să îi ia pe catolici n-am protestat, nu eram catolic. Când au venit să mă ia pe mine nu mai era nimeni care să protesteze”.

Protestând împotriva tăierii copacilor maturi din centrul Iaşiului, am primit mesaje din toată ţara din care am aflat că aceleaşi lucruri s-au petrecut şi în Bucureşti, şi la Braşov, şi în Bârlad, şi în alte oraşe istorice ale ţării. Dar, sigur, se taie copacii în Bucureşti, ne plimbăm pe sub cei din Braşov. Se taie şi cei din Braşov, fugim la Iaşi. Se taie copacii din centrul Iaşiului, ne retragem în Copou. Se taie copacii din Copou, scăpăm la munte. Se defrişează pădurile, plecăm la cules căpşuni. Dom’ Preşedinte ne şi felicită. Stăm acolo, la umbră de căpşună, că e răcoare şi bine. Cu o singură condiţie: să fii pitic. Ca ştrumfii de la Primărie. Caz în care te poţi plimba foarte bine şi pe sub salcâmii japonezi pitici din centrul Iaşiului. Dacă pe vremea comunismului ni se cerea să cântăm că noi creştem odată cu ţara, acum trebuie să acceptăm că ne piticim odată cu ţara. Şi ea odată cu noi.

Ce e mai trist e că toate aceste sfrijiri urbane sunt întreprinse în numele „europenizării” şi „occidentalizării” oraşelor noastre. Uneori, ca şi în cazul Iaşiului, operaţiunea de defrişare e întreprinsă cu bani EUropeni. Probabil că nici UE nu ştie ce fac edilii noştri cu banii, şi nici edilii noştri nu au habar de ce fac.

Pentru că, odată tăiaţi teii din Centru, nu te vei putea plimba prea mult timp pe sub teii din Copou, care fie vor fi tăiaţi, fie se vor usca şi ei. În condiţiile în care şi aşa masa vegetală a Iaşiului a scăzut continuu după căderea comunismului, tăierea unor copaci maturi din centrul oraşului va contribui la deterioarea generală a climatului urban.

E ceea ce se poate observa la orice oraş occidental sărac în vegetaţie. Tăierea copacilor produce un microclimat caracterizat prin poluare (nu mai sunt copaci, nu mai e cine să transforme dioxidul de carbon în oxigen), temperaturi extreme (fără umbră, doar cu beton şi asfalt, vara e foarte cald, iarna e foarte rece), violente furtuni locale, curenţi de aer foarte puternici care mătură străzile lipsite de copaci. Din cauza temperaturilor extreme, asfaltul şi betonul străzilor se crapă mai repede. Deci trebuie mereu re-asfaltate străzile. Deci se produce şi mai multă poluare (sonoră, olfactivă), ambuteiaje, se cheltuie mai multă energie, mai mulţi bani. Din cauza condiţiilor vitrege – temperaturi extreme, poluare -, puieţii plantaţi în locul copacilor maturi nu mai cresc niciodată.

În toate oraşele nord-americane în care am locuit, casele din cartierele cu copaci maturi sunt mai scumpe decât cele din cartierele fără copaci. Lipsa copacilor e chiar semn de ghetoizare. Copacii sunt unul dintre cei mai subtili, dar mai reali, indicatori ai calităţii vieţii.

Şi cine, din România, poate spune că nu e aşa? Cine din Iaşi îmi poate spune că tăierea teilor lui Eminescu e semnul renaşterii economice, politice, culturale a oraşului? Tăierea copacilor e mărturisirea unei neputinţe. Poate a neputinţei de a „face bani” din altceva. Poate a micimii sufleteşti.

În orice caz, oraşul copacilor care nu dau umbră îmi aminteşte de istoria lui Peter Schlemihl, omul care nu mai avea umbră pentru că şi-o vânduse diavolului pe un sac, fără fund, de galbeni. Şi care descoperă că nimeni nu vrea să aibă de a face cu un om fără umbră.

Să vedem ce le va spune Peter Schlemihl pelerinilor care vor veni să se închine în toamnă la moaştele Sfintei Parascheva - la Mitropolie, pe Ştefan cel Mare - şi care vor descoperi că, în oraşul condus de oameni fără umbră, arşiţa şi ploile îi bat drept în cap.

Mircea PlatonPublicat Vineri, 29 martie 2013
4209
 | 28
 | 1
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Gheorghe
0
Oameni buni, nu cadeti in capcana usl - psd .. aici nu e vorba de patimi politice. Asta e pur si simplu o crima impotriva locuitorilor Iasului si a oricarui roman. Nu exista nimic mai pretios decat copacii maturi ai orasului. E pur si simplu o crima contra naturii. Primarul si cei ce au hotarat taierea vor fi pedepsiti de Dumnezeu. Ii va ajunge, fiti siguri. Pacat ca oamenii nu au protestat. Cei cativa care au iesit in strada.. nu au fost nici pe departe o forta. Practic, oamenilor nu le-a pasat. Treaba asta nu s-a intamplat peste noapte.. Cum spunea cineva, daca se intampla in alte parti ale lumii, se legau cu lanturi de copaci. Condoleante.
Publicat Sâmbătă, 06 aprilie 2013
+Răspunde
RZ
0
@ Xnet: amice, esti idiot. A vota oe cineva nu inseamna a inchide ochii la abuzurile lui, asa cum au facut basistii. L-am votat si pe basescu in 2004 si apoi mi s-a acrit. Doar basistii sustin pana la moarte tot felul de imbecili ale caror greseli nu le recunosc defel. Comportament de idioti.
Publicat Miercuri, 03 aprilie 2013
+Răspunde
xnet said
0
-sa va taie dracului si pe voi sa faca sapun ca i-ati votat.ati votat usle,acum sa va taca gurile !
Publicat Miercuri, 03 aprilie 2013
+Răspunde
careianu
+4
situatie similara si la CAREI jud Satu Mare!!!!! cei doi primari UDMR cu sprijinul agentie de mediu tot UDMR fac ce vor si TAIE SUTE de arbori din Parcul Dendrologic al orasului si din Centru!!!!! cica se pot taia copacii care nu sunt specii rare!!!1 urla presa locala mai mult singura ca autoritatile de mediu dorm sau au interese de...grup! RUSINE guvernului care nu stie ce fac subordonatii sai in teritoriu!!!
Publicat Luni, 01 aprilie 2013
+Răspunde
QX
+10
Cu politicienii pusi doar pe capatuiala (banet din orice), fara pregatire, demnitae, onoare, constiinta de sine si semeni, aceasta e Romania (Iasul. Bucurestiul ...) o ruina in care numai se distruge / defriseaza / darama / fura - constructiile si proiectele se fac doar din vorbe iar distrugerile se fac cu buldozerul, picamarul, drujba, toporul ..., Totusi, aceasta tara e binecuvantata, suporta doar distrugeri de peste douazeci de ani si inca exista.
Publicat Sâmbătă, 30 martie 2013
+Răspunde
alex Platon
+7
Capacitatea da a intra intr-o relatie cu "ce-i in jurul nostru" si,"calitatea acelei relatii, valentele ei" depind de capacitatea de receptare si de intelegere a ccea ce receptam.Sa-i zicem , "gradul de instruire". Un om complet neinstruit (primivul perfect) percepe dar nu recepteaza , pentru ca nu-si reprezinta( adica nu intelege) ceea ce percepe. Perceptia (Intelegerea) poate fi rationala (judecata la rece) sau irationala(emotia ). Intelegere emotionala poate fi consiiderata ca facind parte exclusiv din "intrinsecul" uman !Ce am vrut sa spun cu asta? Las pe altii sa inteleaga dar cei ce nu imteleg nimic nu au ce cauta printre noi !!!
Publicat Sâmbătă, 30 martie 2013
+Răspunde
Maria
+12
Am terminat facultatea la Iasi in 1982.Inca ma visez umbland si ravasind frunzele castanilor pe Copou.In visele mele Stefan cel Mare va fi mereu o strada cu tei si castani.Cum va fi oare in visele studentilor de acum?
Publicat Sâmbătă, 30 martie 2013
+Răspunde
vasi
+17
Felicitari! daca nu ne-am mai inghesui ca oile prin mall-uri poate ne-ar pasa mai mult de copaci - si de natura in general. Dar cum pana si bebelusii sunt plimbati mai degtaba prin mall-uri, decat prin (putinele) parcuri (ramase), slaba speranta. Rudele mele din Bavaria mi-au spus ca s-a inventat un nou verb:a "molări" (de la "mall" sau "mol" cum se pronunta) iar preumblatul frenetic prin mall-uri se numeste "molăreală". Se pare ca acesta este noul sport national. Din pacate. Oricum, felicitari, M. Platon!
Publicat Vineri, 29 martie 2013
+Răspunde
Recomandate
Datoriile la stat, secretizate
Publicat acum 15 ore şi 18 minute
Un fost electrician, la șefia ANRE
Publicat acum 8 ore şi 30 minute
Demisie din USR: Adio, dar rămân cu tine
Publicat acum 9 ore şi 52 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
7 articole/ Actualizat Duminică, 08 octombrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
20 articole/ Actualizat Sâmbătă, 23 septembrie 2017
Ilie Şerbănescu

Realist privind lucrurile, actuala formulă de guvernare din România este probabil cea mai profitabilă pentru stăpânul străin al țării.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 5 ore şi 19 minute