Primăria Bucureşti listează obligaţiuni în valoare de 2,22 miliarde lei

Primăria Municipiului Bucureşti listează obligaţiuni în valoare de 2,22 miliarde lei, recent emise de Municipalitate, primarul Sorin Oprescu declarând, la deschiderea oficială a şedinţei de tranzacţionare, că „este o zi istorică” şi că „a însemnat foarte mult faptul că oferta a fost suprasubscrisă”.

„Ne-a dovedit că lumea are încredere în acest produs. Am reuşit să refinanţăm o datorie din 2005, la un cupon foarte bun”, a menţionat primarul Capitalei.
Potrivit unui comunicat remis redacţiei, emisiunea a fost lansată pentru refinanţarea euroobligaţiunilor din anul 2005 în valoare de 500 milioane de euro, scadente la 22 iunie 2015.

Documentul arată că oferta de obligaţiuni de 2,22 miliarde lei a fost adresată investitorilor instituţionali precum fonduri de investiţii, fonduri de pensii, societăţi de asigurări, bănci comerciale, instituţii financiare internaţionale. Potrivit comunicatului, aceasta este cea mai mare ofertă de obligaţiuni din ultimul deceniu, exceptând emisiunile de titluri de stat realizate de Trezorerie.
Cu ocazia acestor emisiuni, au fost posibile, în premieră, tranzacţii cu obligaţiunile municipale româneşti prin depozitarul internaţionale Clearstream Banking Luxemburg. Astfel, obligaţiunile Municipiului Bucureşti au putut fi decontate atât prin Depozitarul Central al BVB (pentru investitorii români), cât şi prin depozitarul internaţional Clearstream (pentru investitorii străini).
În perioada 27 – 28 aprilie s-a derulat procesul de book-building (crearea registrului de ordine), în cadrul căruia intermediarul Raiffeisen Bank a primit de la investitorii instituţionali interesaţi ordine de cumpărare de obligaţiuni, conţinând suma, dobânda şi tranşa în care aceştia doresc să subscrie.

Potrivit comunicatului transmis, emisiunile de obligaţiuni s-au bucurat de un real succes, deoarece ordinele de la investitori au depăşit de aproape două ori oferta totală de obligaţiuni. Posibilitatea de a deconta obligaţiunile şi prin Clearstream a mărit foarte mult adresabilitatea ofertei şi a făcut posibilă această suprasubscriere, precum şi reducerea costului obligaţiunilor pentru Municipiul Bucureşti, arată comunicatul.

La sfârşitul zilei de 28 aprilie, s-au transmis alocările finale de obligaţiuni către investitorii interesaţi, iar în urma procesului de book building, suma de 2,22 miliarde lei a fost împărţită în 4 emisiuni de obligaţiuni, cu maturităţi de 3, 5, 7 şi 10 ani. Valoarea fiecăreia dintre cele 4 emisiuni este de 555 milioane lei.
Emisiunea cu maturitate de 3 ani va fi făcută cu un cupon de 2,80%, cea de 5 ani, cu cupon de 3,58%, cea de 7 ani, cu cupon de 4,43%, iar cea cu maturitate de 10 ani, cu cupon de 5,10%.

Emisiunile cu maturitate de 3, 5 şi 7 ani au data scadentă 4 mai 2020, iar cea de 10 ani are data scadentă 5 mai 2020.

Potrivit comunicatului, structura aleasă a acestei oferte de obligaţiuni nu numai că respectă plafonul de serviciu al datoriei, dar şi netezeşte vârfurile de îndatorare. Aceasta reduce riscul de refinanţare pe viitor, iar decizia de a finanţa în moneda locală elimină riscul valutar. Obligaţiunile au fost emise la cupon fix, ceea ce oferă predictibilitate în bugetare şi blochează un nivel scăzut al dobânzii, în contextul actual de piaţă cu dobânzi la minime istorice, arată documentul transmis, care menţionează că oferta are un cost anual cu un milion de euro mai mic decât al obligaţiunilor anterioare.

Documentul mai arată o cerere de 4,3 miliarde lei, aproape dublu faţă de valoarea ofertei, ce demonstrează interesul investitorilor pentru Municipalitate, media fiind de 35 de investitori locali şi internaţionali pe fiecare tranşă.

Sursa: Bursa

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.