Primării cu lampa mică

Nu știu cîți dintre guvernanții României ajung prin satele sărace, unele depopulate și pustii. N-au de lucru, n-au unelte, n-au bani. Peisajul, oricît ar fi de spectaculos, nu îmbogățește și nu îngrașă. Departe de lumea dezlănțuită și captivată de scandaluri, de dezbateri și de cleveteală, multe din comunele României își trăiesc drama sărăciei. Vorba premierului Tudose: „N-au bani? E treaba lor!“.

Reacția monosilabicului nostru premier are o nepăsare la limita aroganței intolerabile. Ce-ar fi dacă s-ar afla în situația unui primar fugărit de oamenii nemulțumiți, pentru care nu face nimic? Iar noi, amuzați de situație, am urmări spectacolul și am zice: „Treaba lui și treaba lor!“.

Balamucul de la centrul politicii românești ne împiedică să vedem ce se mai întîmplă la talpa țării. Mărirea de lefuri pentru cei care lucrează în primării și în celelalte instituții publice se întoarce împotriva tuturor. Zeci și zeci de primării nu mai au bani pentru cheltuielile curente, necum pentru salariile mărite. Cei mai mulți dintre funcționarii primăriilor așteaptă salvarea de la Guvern. Adică să primească niște bani după rectificarea din luna noiembrie. Și dacă nu le ajung? Guvernul cel darnic se împiedică acum de propria-i mărinimie. În loc să aibă sute de comune conduse de primari care vor să pună umărul la victoria PSD în următoarele alegeri, vor fi în situația de a se pune împotriva lor.

Mă tem că PSD-ul și-a făcut-o singur, jucînd naiv pe mîna unui amator. Adică a construit o strategie de guvernare pe seama filosofiei economice a lui Darius Vâlcov, un economist de ocazie despre ale cărui afaceri și contracte nu vreau să spun nimic. Banditismul de la școala Partidului Democrat l-a scos în față ca pe cea mai strălucită minte a PSD-ului.

Gruparea lui Dragnea, săracă în materie de finanțiști, a mușcat din spectaculoasele teorii ale lui Darius Vâlcov.

Filosofia care stă la baza strategiei de guvernare a PSD – ALDE este una extrem de simplă. Salariile sunt mici și le putem mări pentru că economia românească rezistă. Are destule spărturi prin care se pierd bani, are destule slăbiciuni în materie de colectare. Dragnea, Vâlcov și Olguța Vasilescu au socotit că majorările de salarii vor aduce și încasări suplimentare. Plus firmele multinaționale care vor fi silite să majoreze și ele și care majorare se va lăsa cu bani în plus la buget. Așa că, fuga-fuga, Dragnea și Olguța au majorat salariile bugetarilor, mai ales pe ale celor cu funcții, și pe ale guvernanților și ofițerilor. Duce România un așa salt? Duce ea salarii majorate cînd eficiența economică este la piciorul broaștei, iar cheltuielile publice la gîtul girafei? Cretină strategie economică! Ne conduc niște amatori care își imaginează că oamenii și firmele vor face bani pe măsură ce sunt mai strînse cu ușa. Și că așa ne vom apropia cu viteză de salariile din țările Europei de Vest. Această socoteală simplă, băbească, de evaluare din ochi a potențialului economic al României, este pe cale să ne ducă într-un dezastru. Primăriile nu mai au bani, funcționarii publici nu au bani, finanțările în lucrările de infrastructură se opresc, iar guvernanții se rezumă la afirmații gen „treaba lor“. Nu cresc decît cheltuielile de siguranță militară și de informații.

Are guvernarea PSD – ALDE o soluție pentru primăriile sărace? Are România un plan de relansare (sau măcar de salvare) a satului românesc? Cu majorări de lefuri, care vor atrage după ele majorări de taxe pe gospodăriile țărănești, nu vom ieși în mijlocul Europei, ci undeva prin gloata săracă a lumii africane. Mărim povara asupra comunităților rurale și crește fericirea în Capitală. În sate se sting luminile, se închid școlile, se abandonează liniile de autobuz, se renunță la dispensare. Pe zi ce trece, în comunele sărace devine din ce în ce mai greu de trăit.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită – disponibilă la toate chioşcurile – sau varianta digitală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

3 Comentarii

  1. Este un lucru stiut, de ce nu stiu. In timp ce bogatii devin tot mai bogati, saracii tot mai saraci devin. Uneori am impresia, ca daca esti un om bun si deschis, daca nu minti, daca ai impresia ca toti oamenii sunt buni… daca iubesti oamenii cu care ai de-aface in viata ta incercand sa-i intelegi, nu ai decat sa suferi nedreptati in aceasta lume, in aceasta lume…

  2. instrumentul cu cea mai mare pondere in buget este TEVEAUA,cre creste dak creste CONSUMUL,care se intampla azi. chestiile economice sint mai grele k krnea e pork

    • Un ogor de un ar un litru de vin un ster de lemne un kilogram de paine un bec de un watt un metru de acoperis ani si ani de viata de Raymond Queneau, Bietii Oameni

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.