Primarul Bâlă se vrea arendașul Olteniei

Foamea de pămînt a țăranului este proverbială. Foamea de pământ a primarilor și a funcționarilor din primării, chiar și a unor parlamentari, este de sute de ori mai mare.

În jurul Caracalului, frații Cornel și Dan Ciocan fac gol în jurul intereselor lor. Deputatul Dan Ciocan este omul de nădejde al lui Marian Vanghelie și un colaborator de nădejde al lui Liviu Dragnea.

Prietenia fraților Ciocan cu Marian Vanghelie spune totul. Firmele fraților Ciocan sunt favoritele contractelor cu Primăria din Sectorul 5.

În Redea, interesele de arendași ale lui Cornel Ciocan sunt apărate de primarul Bâlă. Unii zic că o parte din pămînturile arendate de firma ”fratelui” Ciocan dau recolte care ajung în moara primarului și tărîțe care ajung la porcii fostului procuror.

Apoi, magazinul de pâine vinde pâinea și uite așa se ajunge la banii pe care îi papă frații Ciocan și primarul Bâlă. Și lanțul trofic se încheie perfect.

Funcționarii de la Primăria Redea mai spun (în șoaptă) cum se urmăresc contractele de arendă. Primarul are evidența contractelor și a termenelor de expirare. Unii îl acuză că el livrează numele proprietarilor asupra cărora se îndreaptă mai apoi un val de amenințări și de ademeniri. Scopul? Să treacă de la alți arendași la firma fratelui primarului sau la alte firme care duc la frații Ciocan (unul fost milițian, celălalt un fost pârlit de instalator). Frații Ciocan sunt pălăria, softul și hardul primarului Bâlă, care este și el un fel de frate mai mic.

O firmă care ține de frații Ciocan a asfaltat drumul Redea-Redișoara pe un credit de două milioane de lei, credit luat de la Alfa Bank Craiova și pe care comuna îl restituie în 20 de ani și plătește dublu.

Fratele primarului Bâlă are treabă cu alegătorii în măsura în care au treabă cu pământul din Redea. Dan Bâlă a ajuns primar după ce pământul era deja arendat. Familia sa n-a mai apucat pe cît și-a dorit. Asta pare a fi explicația unei campanii nemiloase, dusă de primar împotriva firmei agricole Rediaş Redea SA Olt.

Într-o bună zi, primarul Bâlă n-a mai vrut să elibereze firmei Redias Redea SA adeverințele necesare încasării cupoanelor valorice. Fără adeverințele de la primărie, Redias Redea a pierdut 844.000 de lei. Adică 190.000 de euro. Rediaş Redea deschide un proces civil la Craiova şi solicită ”obligarea pîrâților Bâlă Dan, Trucă Mina și Consiliul local al Comunei Redea la plata în solidar a sumei reprezentînd contravaloarea cupoanelor valorice de care societatea nu a putut beneficia pentru culturile de grîu”.

În 29 mai 2012, se încheie un proces maraton generat de refuzul din 2007, cînd primarul Bâlă a pus o talpă celor de la Rediaş Redea. Curtea de Apel Craiova, în decizia numărul 44521/2012 , ”obligă Primăria Comunei Redea la plata sumei de 844.045 catre reclamanta Rediaş Redea SA Olt cu titlu de despăgubiri. Obligă la plata despăgubirilor în cuantum de 8544.045 lei, solidar cu autoritatea publică pârâtă Primăria comunei Redea, pe fiecare dintre pârîții Bâlă Dan și Trucă Mina în favoarea Rediaş Redea SA Olt.”

Primăria Redea și primarul Bâlă au pierdut procesul pentru abuzul cu adeverințele pentru APIA, iar banii pentru despăgubiri trebuie suportați în solidar de primărie, de primar și de mîna dreaptă a acestuia, Mina Trucă.

Vă imaginați că scandalul și absurdul acestui război se opresc aici. Primăria nu dă banii, primarul Bâlă și secretara nici atît. Mai mult, primarul o ține langa cu ale lui. Refuză înregistrarea de contracte, eliberarea de adeverințe, amenință, bate și toate cele de pe lîngă lege, menite a băga lumea în sperieți. La Redea, dacă nu ești bine cu primarul Bâlă nu primești nici adeverință că a bătut piatra și ți-a distrus recolta.

Scandalul cu Rediaş Redea SA duce la un alt proces. Primăria angajează un avocat descurcăreț și obține o suspendare a executării silite, iar primarul Bâlă divorțează. Şi toate bunurile sunt pe numele nevestei de care a divorțat și cu care locuieşte mai departe. Scandalul ajunge la București și, în cele din urmă, fiind vorba de un apropiat al PSD-ului, guvernul alocă un sprijin pentru Primăria din Redea. La o rectificare de buget din 2014, prin Hotărârea 1139, se alocă suma de 844.045 lei către Primăria Redea ”în vederea ascoperirii arieratelor”. Contribuabilul din România plătește pentru că primarul Bâlă a făcut-o lată în cîmpia de pe lîngă Caracal. Abuzul primarului Bâlă devine arierat pentru toată țara, nu pentru comuna terorizată de un mecanic auto ieșit cu diplomă de inginer agronom de la Slatina. Culmea, banii de la buget ajung la Redea dar dispar. Nimeni nu știe unde. Primarul zice că i-ar fi cheltuit pentru piatra băgată pe drumurile desfundate. Țaranii zic că nici o piatră n-a ajuns în nici o groapă.

La Slatina și la Caracal nicio investigație nu duce nicăieri. Toate se termină în coadă de pește. Isprăvile fraților Ciocan (unul fost senator PSD) și a fraților Bâlă bagă o parte din funcționari în sperieți. Cealaltă parte trăiește pe lîngă ei. Şi foarte puțini stau departe, se feresc să aibă de-a face cu ei, dar și să li se împotrivească.

Condamnarea lui Dan Ciocan la cinci ani de închisoare cu executare (sentința încă nedefinitivă) pentru evaziune fiscală nu schimbă foarte mult lucrurile. Piramida de putere, construită cu migală de-a lungul anilor din politicieni, polițiști, procurori, funcționari publici și aventurieri rezistă tuturor șocurilor de tip DNA și anticorupție. Culmea este că rezistă și votului. De frica mafiilor locale, oamenii se feresc de schimbare și cred că mărturia în favoarea adevărului le-ar putea aduce nenorociri și mai mari. Cei mai mulți nu se tem de scutul de la Deveselu, aflat la cîțiva kilometri de Redea, ci de secția de poliție din Deveselu, unde se întorc toate plângerile și memoriile și unde potentații locali le arată ce-i aia democrație în România.

La urma urmei, oricît de tari ar fi ofițerii americani cu rachete cu tot, țăranii tot de polițaii din comună și de primarul bătăuș se feresc!

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.